måndag 10 oktober 2011

Manhattan på 8 dagarNågra dagar efter att jag kommit hem från New York känns det dags att summera resan och jag gör det med en bildkavalkad. Viktigast är så klart umgänget med Saltisfamiljen och mina nyare vänner på 22:a våningen; det är ju därför jag åker över huvud taget. Men Manhattan är ju ett Mecka för en kulturtant som jag, dessutom. Häng med, den som vill! Vissa bilder är en upprepning från de inlägg jag gjorde medan jag var i New York och som kom i helt konstig ordning då. Mycket finns också på Saltis blogg.


Min hyresvärdinna K och jag tillbringade några timmar på MoMa där jag passade på att återse Matisses Ryggen i trädgården. K var riktigt duktig att inta den rätta posen. Matisse arbetade med verket i många år och det finns många skisser av vilka en del visades på Louisiana för några år sedan.

K och jag åt en god lunch på MoMas café på plan 5 med fin utsikt över trädgården.

Jag fick en nostalgisk upplevelse: en Root Beer float - något jag inte intagit sen tonåren i Kalifornien. Jo, det VAR fortfarande gott...

Sen promenerade vi i Riverside Park längs Manhattans västra sida utmed Hudsonfloden där det pågår konstprojekt. De här något magra figurerna kallas River Gazers.

Vid ett gathörn stod två stora hibiscusträd alldeles översållade med vita blommor!


Den judiska mat- och bosättningsaffären Zabars på West Side var ett eldorado för ostälskare och jag kunde hemföra en god Havarti till East Side. Den försvann som en avlöning till kvällsmaten!
Morgonen därpå var det molningt när jag knallade genom Central Park till Metropolitan Museum of Art

Numera är det t o m rökförbud i hela parken!

Konstverket på museets tak i år var inte så roligt, tyckte jag, men utsikten är alltid magnifik.

Med metron tog jag mig söderut för att se hur långt bygget kommit vid Ground Zero. Det mesta är fortfarande en stor byggarbetsplats och för att se det nyinvigda minnesmärket måste man ha biljett och stå i långa köer vilket jag avstod ifrån.

Under min promenad hamnade jag i denna park med demonstranter som slagit läger. En fråga till en polis gav mig upplysningen att de protesterade mot Wall Street vilket vi får höra allt mera om fortfarande och ser på TV hur det växer.

I juni var jag på vernissage av utställningen Dubuffet som arkitekt på Skissernas Museum i Lund och skrev om det på bloggen då. Då bestämde jag mig för att ta mig till Chase Manhattan Plaza och se "De fyra träden" vilket jag således gjorde denna dag. Bilden av mig togs av en kinesisk dam i ett sällskap på fyra som hade ramlat på verket under sin sightseeingpromenad och inte visste vad det var men blivit intresserade. Så vi hjälpte varandra att fotografera och pratade en stund.

De permanenta utställningarna på Museum of the City of New York var stängda för reparation men flera tillfälliga var intressanta, bla en omfattande fotoutställning om de två tornen. Tyvärr fick man inte fotografera. Det fick man inte heller på den utställning som handlade om arkitekten Kevin Roche men man kan läsa om båda via länkarna.

Apple Store på 5th Avenue var gömd bakom byggskärmar och man fick ta sig in via huset bakom och genom långa källarkorridorer där det stod kostymklädda gentlemän och lotsade vidare hela vägen. Jag kunde inhandla adapter för kameran till paddan som jag inte haft tidigare. Nån iPad2 blev det inte även om det vore frestande men nån måtta får det vara. Det är ca en tusenlapp billigare att köpa den i NY. Hoppas ju på en resa även 2012 och då har kanske ytterligare en ny generation kommit ut...

Saltis och jag hämtade en leksugen Ella på dagis som gärna demonstrerade vad allt man kan göra på lekplatsen.

Den nattliga utsikten från 22:a våningen mot Queensborough bridge tröttnar man inte på under en vecka.

Kombinationen gammalt och nytt i gatubilden är väldigt spännande.

Vill man ha bord och stol av Dubuffet kan man skaffa det på detta galleri som nog har en ganska välbärgad kundkrets.

Även på dagen är utsikten speciell.


Så var det dags för Guggenheim och Kandinsky och Hans Peter Feldmann; fotografering naturligtvis inte tillåtet.

En promenad längs The Reservoir i Central Park når man tvärsöver gatan (5th Avenue)  från Guggenheim.

Dutescos Galleri i Soho blir ett måste vid varje nytt besök i NY.Här köpte jag min lunch och kunde ta brickan med ut och sitta på en bänk på trottoaren och se på livet runt omkring medan jag åt.

Närmaste matbutik har Saltisfamiljen i brofundamentet några kvarter bort.

Tazo poserar på köksbänken...

..medan Lipton övervakar det mesta.

Lördag morgon tog vi spårvagnen/linbanan (The tram) till Roosevelt Island, den smala ön i East River.

Under den ca 7 minuter långa färden kan man studera Queensborough Bridge på nära håll. Är det fler än jag som minns barndomens Meccano?

Ella och Saltis.

Här befinner man sig plötsligt i en småstad.

Allt är inte jättemysigt men nog för detta tanken till Sydskåne, eller?

På lekplatsen skajpade vi med njesen och Ella kunde gå runt med pappas iPhone och visa faster hur det såg ut.


Sen tog vi linbanan hem igen lagom för att hinna inomhus innan regnet bröt ut.

Mina hyresvärdar K och L hjälpte en släkting att flytta och hittade då en kartong med "cat stuff" och då det inte lämgre fanns katt i det hemmet tog de med sig kartongen hem där katten PJ genast läste vad den skulle innehålla. Och intog den permanent.

Den soliga söndagen tillbringade vi med utforskning av High Line Park som Saltis skrivit massor om. På vägen träffade vi på roliga figurer av Tom Otterman.
En Apple Store på vägen måste ju besökas. Här är Saltis och Ella på väg nerför den magnifika spiraltrappan.

Skojigt skyltfönster.

Bästa utsiktsposition uppe på High Line Park.

Järnvägsspåren bevaras och dyker upp i olika omgivningar.

Glaskonstverket "The River Flows Both Ways" förklaras nedan. Vad den här överbyggnaden använts till fattade jag aldrig men den passade utmärkt för konstverket.

Man kan inte påstå att vattnet i Hudsonfloden är blått men den blev väldigt flott i den här versionen!

Ibland är parken smal, ibland öppnar den upp sig till en bredare plats. Sedan jag besökte den första etappen för två år sedan har det tillkommit ett par möjligheter till en glass eller en kopp kaffe men övrig kommersialisering är helt bannlyst.

Omgivningarna skiftar.

Eller hur?

Soldyrkare.

Vissa hus har fått promenerande parkbesökare precis utanför sina fönster.

Räls skymtar i växtligheten.

Vad Mandela gör här vet jag inte.

Om man inte skymtade skyskraporna till höger kunde man känna sig förflyttad till Grekland här.

När vi nått den norra gränsen av den hittills utbyggda parken var vi hungriga och trötta i fötterna och satte oss vid The Highliner och åt lunch. Vad Monte Christo hade med med min maffiga macka att göra vet jag inte men mätt blev jag!

Med Ella i släptåg utnyttjas alla lekplatser för att rasta av springet i benen.

Det pågick ett födelsedagskalas på lekplatsen. Smart om man är trångbodd som många är här.

Det är inte ovanligt med cyklister på Manhattan som far fram med dödsförakt. Cykelbanor har jag dock inte sett förut.

Denna bild tillägnas Annika i Reston!

Turister som sticker ut genom sin klädsel.

I detta magnifika hus på 70th Street/5th Avenue huserar Judiska Museet som är väl värt flera besök - på ett besök hinner man bara en bråkdel.

Tazo visar tydligt vad man behöver efter en veckas ivriga aktiviteter på Manhattan - VILA!
Men sista kvällen var det så dags för Anna Bolena av Donizetti på MetOperan tillsammans med nevön. Vi var väldigt nöjda efteråt båda två. Och om bara några dagar ska jag få se och höra allt en gång till i närbild när kommande lördags matinéföreställnings sänds i HD på en massa biografer i 40 länder, däribland en nära mig.

13 kommentarer:

 1. Uffe gick förbi mig precis just nu och frågade litet retfullt om du inte har varit till Kvinnohattan, när jag sade att jag var på Manhattan med Olgakatt. :)
  Tack för en härlig stund! Jag tror att jag skulle känna igen både det ena och det andra om jag mot förmodan skulle komma dit.

  SvaraRadera
 2. DET var en bildbomb det av det allra bästa slaget!!
  en vecka i NYC!!
  Du hade det verkligen BRA då du var där. Nästa ggn du kommer, alltså nästa år, då kommer jag upp! SÅ det SÅ!!
  Fantastiskt vad ni hann med. Monte Cristo är Peters favvismacka, ibland serveras den med hallonsylt.
  Jag tycker det är så roligt att du åker hit så ofta. KUL för Saltis och M och E!!
  Och en eloge till din klädstil!!! PASSAR dig SÅ BRA!!!
  Vi ska hoppas att din bild för TUR med sig. TACK för den!!!

  SvaraRadera
 3. Oj, så många tankar och minnen dina bilder genererade.
  Viss ser bron ut som en meccanoskapels.
  Margaretha
  som gjorde en
  Root Beer Float
  härom da'n

  SvaraRadera
 4. Karin:
  Hade ju varit kul om det funnes ett Kvinnohattan men namnet lär vara från indianspråk och betyda "Ön med många kullar" - vilket ju kunde föra tankar åt kvinnohållet, kanske.

  Annika:
  Inte sant, jag undrar hur många som orkar allt!Jo, det var en härlig vecka även om det var en besvikelse att du inte kom upp! Bättre lycka nästa gång. Tror inte jag skulle vilja ha hallonsylt på den mackan.
  Tack för komplimangen om mina kläder!

  Margaretha:
  Tycker du också om Root Beer Float!? Men jag har aldrig sett Root Beer här; kan man köpa det vid Klarälven?? Ska dock erkänna att jag inte har nån som helst koll på läsksortimentet sedan mina tonår.

  SvaraRadera
 5. Uuuuuuu ja, jag är så depraverad att jag gillar både root beer och ginger ale - fast jag dricker det sällan mer än en gång vart tionde år, eller något åt det hållet.
  Eftersom root beer hör till moderns goda barndomsminnen har jag skaffat Root Beer Concentrate och kan göra dricka själv. Du kan ju be att släktingen skickar en flaska, om du inte vill vänta ett helt år med att köpa en själv. Min flaska kommer från McCormick - kanske finns det fler som tillverkar koncentratet.
  http://www.mccormick.com/Recipes/Beverages/Homemade-Root-Beer.aspx
  Margaretha
  som just googlade
  på Dr. Pepper,
  en annan av de
  hostmedicinsmakande
  dryckerna, och det
  verkar som den säljs
  i Sverige

  SvaraRadera
 6. Root beer is so not my thing!!! men Peter oct K älskar just root beer floats. Jag tycker mest det smakar tandkräm, hihi!
  Men det är amerikanskt så det förslår så det är KUL att du tycker om dem.
  Dr Pepper däremot är GOD!!
  Har du smakat Cream Soda? INTE god, tycker jag...

  SvaraRadera
 7. Margaretha:
  Tack för tips! Får se om det kan låta sig göras! Men det låter litet meckigt att jäsa drycken själv! Vad består smakämnet av, vet du det? Eller är det hemligt som Coca Cola?

  Annika:
  K frågade mig också om jag gillade cream soda men det har jag inte smakat. Hon menar att om man gillar root beer så gillar man cream soda. Men det var över 40 år sen jag drack root beer senast så jag var förvånad att jag fortfarande tyckte en float var gott. Tandkräm?? Konstig sort du måtte borsta gebisset med!

  SvaraRadera
 8. Vilken fin sammanfattning oh vad mycket du han med ändå under din dryga vecka här! :-) Trots att du tyckte den gick så fort....
  Vi var glada att fått ha dig här också!
  KRAMAR!!!

  SvaraRadera
 9. Vilken bildbomb. Tack för den! Tänk vilken stor stad NY är och ett sådant otroligt utbud den har. Du verkar ha hunnit med hur mycket som helst. Ta dig en vilopaus nu, som katten. :)

  SvaraRadera
 10. Det finns genvägar, man kan använda sodavatten istället för att pula med jäst. Om du tittar i högerkanten på den sidan länken går till, finns både "Easy Homemade Root Beer", Root Beer Ice" och Root Beer Float" där. Jag gör aldrig så stora satser som de förordar, eftersom jag får slänga mer än hälften då.
  Innehållsdeklarationen lyder:
  caramel color, water, corn syrup, wild cherry bark extractives and other natural extractives, natural and artificial flavors, methyl, salicylate (flavoring agent), vanillin, gum arabic, gum tragacanth, and sulfitin agents.
  Hoppas jag skrivit av rätt - var lite knepigt att hålla förstoringsglaset samtidigt som jag skrev. Går knappast att göra sin egen blandning efter det receptet.
  Margaretha
  som undrar hur
  hälsosamt det
  kan vara

  SvaraRadera
 11. Vilken härlig vecka. Tack för att du delar med dig. Jag kommer nog alltid att ha en längtan till New York.

  Och du - jag tycker du är så fin i din operaklädsel. Jättefin!

  SvaraRadera
 12. En fantastisk ork du har. Så mycket intryck och så mycket resor hit och dit i den enorma staden.
  Tänk att du hittar!
  Tänk så mycket du vet.
  en jätteintressant skildring för en som aldrig varit där och knappast kommer dit.
  Nu far vi till Haverdal igen och går på stranden.
  Inget svårt att hitta och "konstverk" finns där också.
  Tack från eva i Tyresö

  SvaraRadera
 13. Fantastiskt roligt att få uppleva New York igen genom alla foton. Många platser kände jag ju igen sedan vi var där. Du får verkligen ihop en härlig reseberättelse.

  Dam B

  SvaraRadera