lördag 1 oktober 2011

Upp i luften - och ner igen

Det blev en synnerligen blöt kväll efter ett väldigt roligt biobesök i går. Min kofta är fortfarande fuktig trots att jag hade paraply. Som man kan läsa mer om hos Saltis gjorde vi oss en glad kväll tillsammans med Woody Allens film Midnight in Paris efter en god middag på ett ställe som annonserade att de serverade American Comfort Food.
Vi rekommenderar båda filmen och jag tycker man ska komma oförberedd på historien vilket vi ju gjorde. Överraskningsmomentet lägger till en extra krydda, nämligen.

Tidigare på fredagen hade jag besökt både Guggenheim och The Frick Collection. Guggenheim har en hel del avdelningar stängda för omändringar men det finns gott om utställningar att se ändå. Jag ägnade mig bl a åt Kandinsky och en kronologiutställning av museets verk. Dessutom ställer Hans Peter Feldman ut sitt Hugo Boss-pris från 2010, dvs 100 000 i endollarsedlar uppnålade på väggar och pelare i en jättesal. En vakt stod mitt i salen och ropade "no photography, no samples!"
När jag frågade om han var säker på att det verkligen var rätt antal sa han att man räknade dem varje kväll.....

Frick Collection är fantastisk i sitt slag. Konstsamlingen är ovärderlig och innefattar allt från Vermeer, Holbein och Rembrandt till Renoir. Men när jag går runt i det vackra huset, en gång herr Fricks palatsliknande bostad på 5th Ave, undrar jag på vems benknotor och tårar allt vilar. Mycket riktigt var Frick ansedd som en ful fisk i kol- och stålindustrin och under lång tid " Amerikas mest hatade man". Läs gärna om honom på Wikipedia.

Jag tog mig också till Soho, till Dutesco Art med de vackra fotografierna av de vilda hästarna på Sable Island. Roberto Dutesco har gjort flera nya resor dit och det fanns nya underbara bilder. Den här gången fanns ingen som hindrade mig att fotografera; för att få svar på en del frågor jag hade fick jag gå in på kontoret och nästan dra ut damen som satt där. Så jag tog bilder, haha!

Väderutsikterna i dag, lördag, var litet tveksamma med regn lovat från kl 17. Vi, dvs Saltisfamiljen och jag, gav oss ut strax före 12 och åkte linbanan till Roosevelt Island, promenerade, lekte på lekplatsen och fikade vid flodkanten. När Ella ville "gå hem" så åkte vi upp och ner i luften en gång till; det tar ca 7 minuter och knallade hem för vätskebyte. Strax därefter bröt ovädret ut och det vräkte ner - precis som i går kväll. Nu, ett par timmar senare tycks det ha bedarrat igen men vi var glada att vi hunnit inomhus.

Nu kör vi igång bildsviten! Tyvärr kan jag inte få den ordning jag vill men var så goda ändå!

6 kommentarer:

 1. Vilken skitgubbe han var Frick - kan inte låta bli att undra hur hans barndom var, om hans syskon var lika hemska (om han hade några).
  Jag har aldrig besökt samlingarna, har varit på väg några gånger - men det har alltid kommit något emellan.
  Länkarna funkar inte.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Å Feldmann såg ju jag på Malmö konsthall om jag inte minns helt fel? Visst ställde han ut där för något år sedan? Gud vad jag också vill sitta och fika på Roosevelt Island och fika med er!! avis som tusan. ha det nu så fint resten av resan! kram

  SvaraRadera
 3. Margaretha:
  Jag vet inte mer om Frick än vad Wikipedia berättar men det räcker ju en god stund för att man ska få kväljningar. Sen kan man ju stå där framför 1500-talsporträtten av Thomas Moore och Cromwell och tänka på den tidens generalskitgubbe, Henrik VIII, och alla huvuden han lät hugga av.
  Trist att länkarna inte funkar, det är den usla gratisappen som likaså blandar bilderna. Får väl investera 22 kr och få en bättre så småningom.

  Njese:
  Jag missade Feldman i Malmö förra året men har sett hans skor med häftstift nån annanstans, dom glömmer man inte. Hoppas du kan hitta dollarsedelsalen nånstans på nätet fast inte länkarna funkar. Det var ganska mäktigt att stå där.

  SvaraRadera
 4. Om Frick visste jag bara att han hade denna fantastiska konstsamling. Men om Emma Goldberg skrev jag i juni, så jag hade mordförsöket i gott minne.
  Margaretha
  på trappen
  i dimma och
  duggregn

  SvaraRadera
 5. Fina bilder från NY. Fantastiskt vad tiden går fort och vad lilla Ella blivit stor! Jag var ju med innan hon föddes...
  Gör väl inte mycket om länkarna inte fungerar, man kan väl gå in och googla själv!

  SvaraRadera
 6. Finfina Bilder med skön stämning!! Älskar NYC så mkt och jag har tänkt på er i helgen....
  Har aldrig varit på Roosevelt Island, men skulle gärna åka dit.
  Snart är det hemfärd va?
  Njut för fullt!!

  SvaraRadera