tisdag 18 oktober 2011

Kära problem...ähum...

... sa mannen som kom in på scenen när ridån sänkts litet oväntat och plötsligt en dryg halvtimme in i första akten av Les Misérables under söndagens föreställning på Malmö Opera. Han rättade sig till "kära publik, vi har fått ett problem men ska strax lösa det".
Det visade sig att en av artisterna blivit plötsligt sjuk men då uppsättningen har gott om alternerande i rollerna var problemet löst inom några minuter och den fartfyllda föreställningen kunde fortsätta. Vid musikaler brukar jag av erfarenhet vara förberedd med öronproppar (minns med fasa en Cats i Stockholm och en Mama Mia i Göteborg)  men klarade mig utan den här gången även om den elektroniska ljudnivån med fördel gott kunde sänkts flera grader. Jag förstår helt enkelt inte varför man måste gå ifrån en musikalföreställning med ringningar i öronen. Texten går ju också helt i förlorad i den maximala ljudstyrkan.
Men det var trevligt att uppleva Marianne Mörck och Dan Ekborg gjorde bra ifrån sig.

Föreställningen var avslutningen på en dag i Malmö med besök på Malmö Moderna, Konsthallen och en ganska mager textilmässa.

Malmö Moderna visar ett urval från modershuset under rubriken Scenbyte, en rubrik som ska bli återkommande under de närmaste åren med olika teman. Den aktuella utställningen omfattar verk mellan 1900 och 1950 av ett flertal berömda konstnärer. För mig, som brukar besöka Moderna Museet när jag är i Stockholm, var det ett kärt återseende av många gamla godingar.

Vem minns inte "ägget" som väckte sånt rabalder när det inköptes 1961 för 181 000kr? Heter egentligen "Den nyfödde II" och är av rumänen Constantin Brancusi.
Sigrid Hjertén

Nils Dardel

Nils Dardel

Utställningens paradnummer, Den döende dandyn av Nils Dardel

Längst bort skymtar Matisse

Tora Vega Holmström

Vera Nilssons spanska landskap
Jag intog en god soppa i foajécaféet till lunch och roade mig med att betrakta de många besökarna som strömmade in och köpte biljetter och vykort.  90% klädda i svart och mörkgrått. Vad är det med folk? Har vi alla sorg? Så när de två damerna, den ena i lila och den andra i rött steg in kunde jag inte låta bli att ta en bild. Rummets röda färg får ju allt att glöda på bilden men man kan i alla fall se skillnaden. På stolen framför mig ligger min jacka - inte heller den svart, tack och lov. Nog behövs litet färg i vardagen även under den mörka årstiden, eller framför allt då.


Från Moderna traskade jag till den ovan nämnda textilmässan i en obskyr utställningshall jag aldrig tidigare besökt men den var raskt avklarad. Fast de hade gott kaffe för 10 kr inkl påtår och gratis inträde så jag klagar inte. Det var inget fel på de få utställarna men jag har ju i friskt minne forna tiders stora tillställningar på Slagthuset med föreläsningar av sådana som Kaffe Fasset men den tiden verkar vara förbi, tyvärr.

Före Les Miserables hann jag också med ett besök på Malmö Konsthall; den ligger ju bra till precis bredvid Malmö Opera - eller Malmö Stadsteater som jag föredrar att kalla huset där operan huserar.

Jag uppskattade Misaki Kawai´s Big Bubble. Av den blir man verkligen på gott humör! Och den är ett eldorado för ungar med sina färger, prång och överraskningar runt nästa hörn.

Denna bild är från Konsthallens hemsida. Botanisera vidare själv om du blir inspirerad (man får inte fotografera på utställningen).
Efter musikalens slut hade jag bara några få meter att gå till Triangelns station och ta tåget hem - lyx! Jag minns språngmarscherna till Centralstationen "förr i världen" när jag hade konsertabonnemang och konserterna fortfarande var på Stadsteatern och sista tåget gick kl 22.

Hela helgen har bjudit på strålande vackert väder liksom måndagen. Bokskogen är bedårande vacker med glesnande lövverk som skiftar i höstfärg. Men idag, tisdag, hällregnar det så bortsett från ett besök hos bilprovningen - det gick bra - så håller jag mig nog inne.

8 kommentarer:

 1. Vilken trevlig söndag!
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Å vilken härlig helg! Just den där bilden som Matisse gjort är faktiskt mitt första "riktiga" konstminne. Den fanns på Moderna i Stockholm och vi var där med skolan (tror jag bara gick på lågstadiet då) och jag förälskade mig i den! Minns att jag köpte ett vykort med den tavlan på och det har jag säkert kvar hemma någonstans i Sverige. :-) Visst är det den som handlar om trädet Daphne? eller om det var ngn liknande historia?
  Les Miserables var också en av mina absoluta favoritmusikaler och jag älskar fortfarande en del av dess sånger. Jag såg den på Cirkus för säkert 20 år sedan och då med bl a Tommy Körberg i en av huvudrollerna. Fantastiskt bra! :-)

  SvaraRadera
 3. Margaretha:
  Jo, dagen kändes nästan "manhattansk" med allt traskande mellan de olika begivenheterna. Malmö har mycket att bjuda på.

  Saltis:
  Matissebilden heter Apollon och du har helt rätt. Apollon älskade nymfen Daphne som inte ville veta av hans uppvaktning utan förvandlade sig till ett lagerträd.
  Jag gav ett av kompis P´s stoföl just namnet Daphne för ett par år sedan. När han ber om hjälp med namngivning på en viss bokstav så ger jag honom ett par alternativ och berättar var jag fått det ifrån och den här gången valde han detta.

  SvaraRadera
 4. Du är ett riktigt säkert kort när det gäller konst och musik!:)
  Tack för det!
  Och visst, vi borde svartstrejka och klä oss i varma färggranna kläder i vinter. Säkert skulle mungiporna åka högre upp bara för det!
  Här är det storm och regnväder, men det känns bra för det!

  SvaraRadera
 5. Karin:
  Särskilt i regnväder behöver man en cerisrosa kappa och en gul paraply, eller hur?

  Och är man svartklädd kan man ju piffa upp sig med en röd scarves.

  Anser Olgakatt
  som dock tänker vara svartklädd på begravning om ett par dar.

  SvaraRadera
 6. Precis samma iakttagelse gjorde jag förra hösten när jag var i Stockholm och tittade på folk som åkte upp och ner i rulltrappan på Åhléns bredvid det lilla caféet. Nästan ALLA var svartklädda.

  Själv har jag inhandlat en lodenrocksgrön kappa och köpt en rutig halsduk i rött, gult och orange till och mössa i brunorange - lite färg i alla fall.

  Härliga tavlor och fina foton! Jag känner också igen en del från MM i Stockholm och även från Dardels och Sigrid Hjerténs utställning i Norrköping för en tid sedan.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Ingrid:
  Jag har en gammal lodenrock hängande nånstans - nänns inte göra mig av med den! Och svart är den ju inte alls, den lodengröna färgen. Säkert mycket snyggt med halsduk i höstfärger till!

  Och nu tillkännages chefens avgång från Malmö Moderna - han blev besviken på att allt nu ska styras från Stockholm och man i Malmö ska ha en sk "platschef". Som infödd skåning förstår man honom även om det ska finnas kopplingar till "modershuset". Jag läste också en arrogant kommentar från Birnbaum att "Malmö Moderna är ingen lokal konsthall" som mothugg mot Jensners uppfattning att en viss självständighet varit förutsättningen från början men nu dragits in i besparingssyfte.
  Men bråk i konstvärlden livar upp, det har det alltid gjort! Så fortsätt slåss, pågar och töser.

  SvaraRadera