onsdag 19 oktober 2011

Hej då, Torgny!

På fredag, den 21 oktober, tar vi farväl av vår gode vän Torgny Rydahl i Farstorps kyrka. Han skulle fyllt 86 till nyår och firat nyårsafton hos oss precis som de senaste 25 åren med bara ett par undantag; då pga alltför strängt väder för att han skulle kunna vara hemifrån utan att elda i några timmar eller en svår förkylning.

Torgny var konstnär i hela sitt liv; ända tills i höst målade han. I alla år bodde han i sin backe i Luhr tills han strax före jul 2010 flyttade till ett bekvämare boende i ett radhus i Hästveda. Där tyckte han att han fått rena lyxen.

Norra Skåne gjorde reportage på 85-årsdagen
När landstinget tackade mig för 25 års trogen tjänst köpte jag en tavla av Torgny men vi köpte flera andra av honom genom åren.

Den här är min "25-årstavla". Slätt, hav och himmel var ett återkommande motiv..
.. i olika former och stämningar.
Torgny tyckte om att fjällvandra och att resa till Santorini. Många bilder kommer också därifrån och vi har flera stycken. Jag var också en gång på Santorini och blev betagen så de tavlorna påminner både om den resan och om Torgny.På sista utställningen Torgny hade för ett knappt år sedan köpte vi två akvareller, en som han hade målat på Santorini 1964 och en som han målat just 2010. Borlängefamiljen tycker också om Torgnys måleri och den över 40 år gamla Santorinibilden hamnade där som julklapp.

När vi senast hälsade på Torgny i hans "lyxboende" var han pigg och alert och vi var glada att se att han uppskattade att ha det bekvämt. Nu blev det inte så länge som vi hoppats som han fick njuta av det och på fredag säger vi hej då för gott. Men vi har ju honom omkring oss varje dag i målningarna! Tack för dem, Torgny!

11 kommentarer:

 1. Jag minns att du visade konstverk av Torgny tidigare.
  Uffe har också varit på Santorini och talar varmt om ön, så ni två har gemensamt att prata om också på den fronten:).
  Härligt att ha Torgny uppåt väggarna. Som en påminnelse hänger han där och glöms aldrig bort.
  En del konstnärer har evigt liv.

  SvaraRadera
 2. Å så fina tavlor!!! En sann konstnär har gått ur tiden...

  SvaraRadera
 3. Vad fint! Verkligen!
  Han kommer att lämna ett stort tomrum hos er.

  SvaraRadera
 4. Underbara tavlor som jag tycker mycket om! Roligt också att ha tavlor med så många minnen av konstnären.

  SvaraRadera
 5. Karin:
  Nu har jag varit och sagt hej då till Torgny. Tror att han är vidsynt nog att förlåta prästens missuppfattningar om Torgnys tro; han lutade åt buddism och mysticism.

  Karlavagnen:
  Vi är väldigt glada åt dem!

  Annika:
  På nyårsafton blir det en tom plats vid bordet, det är säkert!

  Ingrid:
  Torgny mediterade själv och det kan man verkligen göra framför en av hans molntussar.

  Marianne:
  Utan Torgny och hans finurliga kommentarer blir det litet tristare på jorden. Bra att vi har hans tavlor!

  SvaraRadera
 6. Saknar Torgny mycket. hoppas bara att han hade rätt i sin tro och att han har det bra där han är nu!
  Bås

  SvaraRadera
 7. Från 1983 brukade jag meditera hos Torgny då och då. Han ledde meditationen som om det varit en viktig församling med många fler än oss två, möjligtvis ytterligare en eller två sökare i Self-Realization Fellowship, som var ett av hans "hemvist". Ofta inledde han den tysta meditationen med sången "Panis Angelicus" som han hade i flera versioner. En god människa var han.

  Gábor Tiroler, Uppsala

  SvaraRadera
 8. Vi var flera som varje månad samlades hos Torgny för meditation. Jag själv kom med hösten 77 och jag har alltid fascinerats av hans konst. Jo, Torgny finns hemma hos oss också med 5 tavlor, och matsalen, där 4 tavlor hänger, kallas ibland för Rydahlsrummet. I synnerhet berör en tavla som han valde att kalla "Livets flykt" men som jag alltid tyckt borde heta Livet går vidare. Torgny var en bra och omtänksam människa. Vi ska inte glömma honom! Skrivet av Detlef Schultze, Malmö

  SvaraRadera
 9. Vad glad jag blir att ni hittat hit till min lilla text om vår vän Torgny!

  Bås:
  Kan bara hålla med dig och jag är glad att du nu har din tavla!

  Gabor:
  Panis Angelicus är underbar musik. Torgny var varsam med sina medmänniskor och en verklig vän.

  Detlef: Torgny kommer vi inte att glömma. Vi sågs alltid minst två gånger varje år och han kommer alltid att fattas vid vårt bord varje nyårsafton.

  SvaraRadera
 10. Hittade det här av en slump.. Torgny var min teckningslärare (som det ju hette då) under ett par år när jag gick på Realskolan i Oskarström i mitten av 60-talet :-) Han är sig lik på bilden

  SvaraRadera