måndag 2 januari 2012

Astrid Lindgren-fallet. Den anklagade läkarens egen berättelse.

Efter nära tre års helvete frikändes läkaren som anklagats för mord eller dråp på en liten prematur flicka. Hittills har vi fått läsa anklagelserna i otaliga upplagor. Äntligen kommer hon själv till tals i Läkartidningen. Läs och begrunda hur det kan gå till i vårt "välordnade" Sverige.

Nu ska både Riksåklagarämbetet och Justitiekanslern undersöka fallet. Men läkarens liv är för alltid förändrat.

8 kommentarer:

 1. Ofattbart att vi lever i en s.k. demokrati. Arma människa hur hon har blivit behandlad.
  Det finns inte ord...

  SvaraRadera
 2. Jag minns så väl det där fallet. Jag var hemma då, och tyckte verkligen det bedrevs hetsjakt på henne (sen följde jag det sporadiskt via nätet).
  Ja, stackars, stackars henne. Nog sjutton fick/får hon utstå för mkt.
  All kraft till henne.

  SvaraRadera
 3. Det är fasansfullt hur illa hon behandlats.
  Men det är också skrämmande därför att man kan fundera över hur många andra som drabbats av liknande bemötande. Kan vi överhuvudtaget lita på vårt så kallade rättsväsende?
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. fasansfullt---i Sverige 2010 otroligt.
  Hur kan det gå så snett
  Poliserna mitt i ronden. Inga besked och i ett par år har hon/han varit i en annan hemsk värld.
  Hua så gräsligt.
  Eva i Tyresö

  SvaraRadera
 5. Var här förut och klickade in mig för att läsa, men sedan "hände det en massa saker" så det blev aldrig läst. Men visst är det en fruktansvärd historia, det låter som om någon var irriterad på läkare och hittade någon att halshugga. Tror inte ett ögonblick på att hon har gjort något fel. Och hur ser hennes liv ut i dag? Hur ska hon kunna jobba igen? Jag tror inte jag hade klarat av det.

  SvaraRadera
 6. Det här är bara inte sant - det är sånt som händer i diktaturer - ren tortyr. Stämmer det med hennes berättelse om om polisernas behandling av henne i cellen borde man göra en utredning omedelbart och avstänga dessa från jobbet. Avskyvärt!

  Hennes inlaga i Läkartidningen borde publiceras i alla tidningar. Och HUR kan man sätta två poliser som inte vet någonting om hur sjukvård bedrivs som förhörsledare
  undrar Ingrid, som är otroligt upprörd!

  SvaraRadera
 7. Karin:
  Artikeln har många kommentarer, någon menar att vi måste höra "andra sidan" också. Men den har vi hört till leda i nästan 3 år! Tyvärr verkar det som om man gottat sig åt att ha en kvinnlig överläkare i cellen.

  Margaretha:
  Just den reflektionen gör ju läkaren själv. Man blir imponerad av hennes saklighet och psykiska styrka.

  Eva:
  Visst är det ofattbart att det faktiskt går till så.

  Marianne:
  For oss som känner till intensivvård har det hela tiden stått klart att läkaren har gjort ett gott jobb och att anklagelserna är absurda och illasinnade. Man bara önskar läkaren en bättre framtid, ett stort skadestånd och att behandlingen av henne utreds och kritik utdelas där det ska.

  Ingrid:
  Utredningar ska komma - hur väl dessa genomförs är en annan fråga. Det kan finnas intresse i många läger att skydda varandra, var så säker.
  Och det kommer att hända igen, tyvärr, att okunnighet och inkompetens förstör livet för människor.

  SvaraRadera
 8. Skakande läsning! Förfärligt hur liknande kan drabba närmast vem som helst. Samtidigt är det ju en påminnelse om att man verkligen inte ska tro allt står i tidningar och liknande. Allt ska gå så snabbt idag, så att det har blivit tillåtet (eller närmast ett måste) att journalister, och som framgår här även rättsväsendet med poliserna i spetsen, drar förutfattade slutsatser och dömer folk utan att först ens ställa en enda fråga.

  SvaraRadera