fredag 6 januari 2012

Fredagstema: Färgglatt

Ny värdinna efter Annika i Reston, som vi tackar för alla utmaningar i december, är Erica i Piteå. 

Mycket påpassligt i denna mörka tid föreslår Erica att vi ska tänka FÄRGGLATT. Så gärna!
Jag har tidigare i inlägg ondgjort mig över den svarta och gråa folkmassa man möter överallt sedan ganska många år nu. Värst är det förstås under vinterhalvåret men det svarta, gråa och dystra modet för både män och kvinnor har dominerat alla säsonger alldeles för länge. T o m barn kläs i svart!! För tjugo år sedan var helsvart klädsel tecken på att man hade sorg.

Jag medger att även min garderob har en hel del svarta bas-inslag men jag skulle aldrig drömma om att inte komplettera med färg, t ex halsduk, hatt, mössa, vantar eller annan accessoar i färg.  Till min uråldriga svarta dunjacka har jag i vinter röd mössa och röda vantar men jag tar hellre på mig den röda duffeln - nästan lika uråldrig. Har letat litet halvhjärtat efter ny dunjacka - den gamla liksom ruggar - men ser bara svarta i butikerna och då blir jag tveksam.
Som tur är finns Gudrun Sjödéns kläder. Hon räds inte färger, tack för det Gudrun!

I lådan med scarves och halsdukar kan jag alltid hitta något att lysa upp med.
Även invärtes är det viktigt med färg. Det är nämligen så att färgämnen i maten innehåller mycket vitaminer och antioxidanter. Vi bör äta så mycket som möjligt varje dag av röda och mörkfärgade grönsaker och frukter som möjligt, t ex tomater, blåbär, svarta vinbär och annat vi hittar i frukt och grönsaksdisken.

Jag har varit skeptisk länge till de smaklösa importerade vintertomaterna men nu har jag funnit att de små kvisttomaterna är jättegoda även på vintern. Bilden visar mina egna sommartomater, överträffade i smak. förstås.
Hade jag råd skulle jag lysa upp mitt hem med någon av Susanne Demånes färgstarka träskulpturer men jag kan ju njuta av bilder jag tog på hennes utställning!


Härmed tillönskar jag alla fredagstemadeltagare och övriga i cyberrymden en skön Trettondag och en trevlig helg!

7 kommentarer:

 1. Susanne Demånes ljuvliga kvinna skulle platsa här hos mig också!
  Här äter vi paprika och morot i stora mängder.

  En fin trettondag önskas!

  SvaraRadera
 2. SOM jag håller MED DIG!!
  Absolut, bort med allt svart. Jag är också less på det. Överallt. VID alla tillfällen--svart, svart, svart!!
  Visst, jag har också svarta kläder i garderoben, men jag blandar alltid upp dem med ngt kul i färg.
  Nästa ggn du kommer till USA tycker jag du ska kolla in Anthropologie. De brukar ha mkt kul och färgglatt både på kläder och för hemmet.
  OCH så är vi SÅÅÅ lika då det kommer till sjalar och scarves, men det visste jag!
  Ha en toppenhelg!!

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig! Mer färg på kläderna åt folket! MEN själv har jag tyvärr med åren också hänfallit åt mycket mer svart, grått, mörkblått etc. När jag var yngre frossade jag mycket i färg. OCH även jag köpte många tröjor etc på just Gudrun Sjödén JUST för färgerna. jag älskade hennes färgkombinationer mycket!!! Har fortfarande en tröja i orange- och lilarandigt som jag gillar, men inte använder så ofta här, Men det beror mest på att den är långärmad och stickad men tunn, så här passar den sällan vädret. På sommaren är den för varm (i Sverige kan man ju dock ofta ha tunna långärmade tröjor på sommaren, iallafall på kvällen) och på vintrarna är den för kall....
  Kram!!

  SvaraRadera
 4. Håller så med dig om antioxidaterna i frukt och grönt. Viktigt att få i sig för de piggar upp. Gudrun Sjöden gör fina plagg. Sådana färgkickar behövs.
  Ha en bra helg.

  SvaraRadera
 5. Tack även för mailet om lutfisken!
  Har inte svarat för det kom ju lite annat i vägen igår.... Nu är Ella på bättringsvägen iallafall. Men det blir hemmadag idag. Febern som blossade upp igårkväll har försvunnit under natten och hon har druckit mjölk och ätit flingor. Och än har inget kommit i retur vilket vi tackar för. Får väl se hur dagen utvecklar sig. Jag och Mats har varit lite "ömma" i våra magar men inget mer. Vi hoppas det inte utvecklar sig till något sjukare än så. ;-)
  Kram igen!

  SvaraRadera
 6. Karin:
  Om vi kunde trumma ihop en bataljon och bli många delägare så kunde damen rotera bland oss...eller , transporten blir nog dyr för det krävs minst fyra starka armar att bära henne. Fråga mig, jag var med och tog ner utställningen. Tror hon kostade ca
  35 000-40 000 kr.

  Annika:
  Ack, jag är redan Anthropologiekund! Har besökt butiker i NY och London ett flertal gånger och kollar webshopen regelbundet. Det jag har emot affärerna är ljudnivån och webben att jag inte kan prova. Men jag har i alla fall åtminstone tre plagg därifrån.
  Roligt att vi är sjalsfränder, haha!

  Desiree:
  Varför blir jag så sugen på en morot av att läsa här??

  Saltis:
  Håller tummarna för magarna!
  Lutfisken har lång hållbarhet. I somras åt vi ett överblivet paket från förra julen och den var jättegod!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Men på Anthro är det väl inte störande musik?? Kanske det är jag som blivit tillvand.
  Ska tänka på det nästa ggn :-)
  Inte på Abercrombie o såna ställen håller jag på att få lite småpanik. handlar där med Karolina då och då. DÄR är det musik och parfymdoft i sinne!!!

  SvaraRadera