fredag 13 januari 2012

Fredagstema: Ett ljus i vintermörkret

Erica i Piteå är temavärdinna i januari och vill ha ljus i vintermörkret denna Tjugondag Knut när vi ska dansa eller sopa ut julen, vilket man nu föredrar. På Åland sopar man ut den, berättade Karin på Pettas redan häromdagen. Där går barnen omkring, knackar på hos grannarna och sopar ut julen och får godis på köpet.
En liten flicka i vår bekantskapskrets frågade sina föräldrar ideligen om det inte var "tjugo knop" snart utan att de förstod vad hon menade. Familjen är seglare så att hon hade begreppet i sitt ordförråd var inte så konstigt men man fick inte ihop det. Till sist fattade man dock när hon utbrast att hon ville äta upp pepparkakshuset!
Det ville jag också en gång i tiden, men fy, vad man blev besviken när man bet i det hårda dammiga man trott skulle vara så gott.Det är viktigt med ljus i vintermörkret och om man tar bort alla ljusstakar och stjärnor gäller det att ersätta med annat ljus. Inget går upp mot dagsljus och att gå ut en stund mitt på dagen är nödvändigt. Numera går jag ut när jag vill men när jag ännu jobbade var det bara en stund till och från matsalen man hade en chans.Jag ogillar "mysbelysning" som är så populärt. Jag blir bara trött och ansträngd i sådant skumrask. När jag äntligen kommer i ordentligt ljus känner jag hur ansiktet slappnar av och jag blir piggare. Något kan det ha att göra med min närsynthet - närsynta behöver mera ljus för att se ordentligt. Likaså behöver man mer ljus med stigande ålder. Jag tror faktiskt att många äldre personer är onödigt trötta bara för att deras bostad har för dåligt ljus!
Så alla som tycker att det blir trivsammare med bara stearinljus när ni bjuder mig på fika eller middag, ledsen, men jag vill gärna se både er och maten ordentligt!

Jag tycker om att ha många ljuskällor men det är viktigt med ordentlig allmänbelysning först och främst så att inte det bildas hårda skuggor. Därtill vill jag ha en rejäl arbetsplats eller läsbelysning som inte bländar eller irriterar.


De verkliga ljusen i vintermörkret är dock vänner, nära och kära! Inte minst alla ni i bloggvärlden lyser upp min tillvaro!
Tack för att ni finns!

(Alla bilder är lånade på nätet!)

5 kommentarer:

 1. UJ, UJ...du skulle ha lite svårt hemma hos mig eftersom jag är ett stort fan av just mysljus ;-)
  Har svårt för kallt, hårt ljus.
  men, jag lovar, om du kommer hem till mig ska vi båda tända levande ljus SAMT tända i taket!
  That IS a promise!

  Ja, bloggvärlden är fantastisk! DEN lyser UPP hela tiden. Varje dag. VAD vore jag utan er!!!
  TACK för att DU finns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här hos oss blir det både ock! Vad gäller ljus!
   Minns också besvikelsen över förväntningarna som gick i kras. Dammigt pepparkakshus är inte gott alls.

   Tack för att du finns!

   Radera
 2. Annika:
  Det ska INTE vara kallt och hårt ljus! Jag är mycket petig med färgen på ljuset och ställde en gång till med världens bråk om ljuset på vår postoperativa avdelning och VANN! Man kom och bytte ut alla lysrör till ett varmare ljus och det blev NÄSTAN bra. Maken tänder lysrör, jag släcker dem och tänder glödljus, haha.
  Karin:
  Man tackar!

  SvaraRadera
 3. Hahaaaaa! Nästa gång du kommer på besök ska vi försöka att dra igång alla lampor då! men vi skulle nog behöva fler också för vi HAR faktiskt lite för lite ljus här hemma tycker jag. Och då älskar jag ändå just mysbelysning, MEN jag vill även kunna få det LJUST om jag BEHÖVER! Helst skulle jag vilja ha en sådan där uplight med dimmer så man kan välja vilken styrka man vill ha på ljuset.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Intressant tolkning på det hela. Själv tycker jag också det är viktigt att ha bra allmänbelysning. Jag tänder gärna mysbelysning om vi bara ska se på TV, men så fort jag ska göra något ser jag helst att det är ljus tillräckligt. Tyvärr tycker jag dock det kan vara lite svårt att just hitta bra allmänbelysning som inte skapar för skarpa skuggor osv. I huset vi bor i nu har den tidigare inneboende dock löst det med en speciell form av takspotts (som jag inte har sett förr), som finns i så gott som hela huset (enda undantaget är vardagsrummet), med dimmer på. Tråkigt att inte kunna hänga upp fina lampor, men i vardagen är det dock otroligt praktiskt.

  SvaraRadera