söndag 17 oktober 2010

Ny nedräkning

Om litet drygt 2 veckor lättar jag från fosterlandet igen. Denna gång åker jag ännu längre bort - till Kina.
Det blir min tredje kinaresa på lika många år. De tidigare har varit i grupp med erfaren ledare och övernattning på minst 3-stjärniga hotell och inrikesflyg mellan orterna.
Den här gången blir det på egen hand med en kompis, ryggsäck, övernattning på hostels och alla inrikesresor med tåg eller buss. Flygbiljetten fram och tillbaka till Shanghai är fixad med  Finnair, resten tar vi när vi är där... Hoppas visumet kommer i veckan.
Jag lär återkomma i ämnet. F n försöker jag komma fram till vilka kläder som är lämpliga att packa. Och påminner mig om att inte glömma toapapper.

Annars framskrider hösten fortfarande med underbara, krispiga och soliga dagar, allt vackrare färger och rejäla frostgrader på nätterna, i natt ca -5°. Alla krukor har flyttat in i uterummet eller växthuset där vi ser på en kontrollampa att frostvakten varit igång ett par nätter. Vi ska försöka köpa bubbelplast och isolera litet med för jag vill helst inte ta in allt från växthuset förrän jag kommer hem i slutet av novenber.

På lördagen var vi i Malmö och gick på stan och "vimlade" bland många andra som kommit på samma idé. Inte minst en hel massa danskar som nog var i majoritet på den indiska restaurang där vi intog vår lunch, en delikat sådan på yoghurt-och vitlöksmarinerad kycklingfilé med en utsökt kryddsås till. Folkmassan var sådan att jag nästan kände mig förflyttad till övre Manhattan igen! Alla uteserveringar var fulla.


Efter lunch vid Lilla Torg gick vi till Stortorget, som ju ligger hörn i hörn, där ett av Malmös vackraste hus ligger - landshövdingens residens med anor från 1500-talet. Den nuvarande fasaden är dock mest 1800-tal, men mycket vacker. Vilket man inte kan säga om rådhuset som ligger vid en annan sida av torget men det är så fult att jag inte tog någon bild.


Vi köpte bakelser på Mäster Hans konditori och vandrade vidare längs Södergatan förbi Gustav Adolfs Torg till Södertull där Designtorget alltid lockar in mig. I trappan ner till kanalen satt ett par glada danska barn och kelade med en av Ulla Kraitz bronskatter. Till katterna har en Russian blue stått modell, faktiskt från samma uppfödning som vår Sonja kommer ifrån, Skepparkrokens. Ulla K´s katt finns inte mer, det är många år sedan hon föddes i Skepparkroken. Där har fötts kullar längs med hela alfabetet till S och knappast mer än en kull per år.


Sen styrde vi kosan till Limhamn där min mor bor. Klimatet är litet mildare i södra Skåne än här i Göingeskogarna så litet mer sommar fanns kvar i vissa lådor och rabatter förutom en höstlig färgprakt.


Maken hade en del tekniskt jobb att ordna med medan jag sällskapade mor. Så småningom fikade vi och inmundigade de goda Halloween-bakelser vi köpt med oss. Plötsligt dunsade det till på fönstret och en liten rödhake hamnade alldeles vimsig i plymen i lavendelrabatten nedanför. Men efter någon minut öppnade den ögonen och flög iväg, tack och lov. En stund senare kunde vi se den traska runt på gräset pigg och nyter i sällskap med en talgoxe.På hemvägen gjorde vi en lov och hälsade på njesen och hennes Loff och deras Max. Maken hade ju inte sett varken hus eller katt!


 Här har husen växt upp som svampar ur den skånska åkerjorden, och fler ska det bli. Vänta bara tills det börjar grönska ordentligt här i den feta myllan! Jag tror det kliar redan i njesens gröna fingrar.Och lille Max växer så det knakar och är hur charmig som helst. På njesens blogg kan man se hur det gick med "ingen katt i sängen"...

19 kommentarer:

 1. Ett övre Manhattan fyllt av danskar hujedamej! Vårt Manhattan verkar vara fyllt av Kara och Lindy för nu springer vi på dem hela tiden. Jag hörde att du Facetimeat med Kara och att hon inte kände någon annan med en iPhone 4 så det var uppskattat! Fina bilder från mormor och på lilla Max. Jag tycker han matchar deras hus och inredning helt perfekt! Tazo hade inte passat in lika bra alls.

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar helg!!!!! och jag saknar din njesen din och hennes Loff. Och är så sugen på att träffa lille Max men det går ju inte på ett bra tag. Hösten hos er verkar som bäst nu med vackra dagar och färger. Förstår att det börjar kännas lite pirrigt nu inför Kinaresan!!!! :-)
  Kul att facetima lite i morse också! Även om Ella ville "stänga av Monica" och fortsätta läsa boken... ;-)
  Varma kramar!

  SvaraRadera
 3. Det var inget dåligt resmål du har! Vad härligt att ni fortfarande har litet fint höstväder i södra Sverige. Bilderna med höstfärger är verkligen fina.

  SvaraRadera
 4. Vilken fantastiskt frejdig reslust! Du är inte det minsta rädd för äventyr. Så skoj att du tar vara på din tid så väl. Upptäckarglädje har du ju också.
  Hos oss är det vanan och rutinen som roar mest tror jag. Båda två är vi sådana.Vi åkte till vårt vanliga Kreta-resmål - Paleohora och njöt av samma fina bad på samma fina strand som förut. Lycka till med stora resan !

  SvaraRadera
 5. Känner igen Malmö; det enda besök jag har gjort under ca 2 timmars tid för många år sedan. Kulkul!
  Nu räknar vi, maken och jag, dagarna vi också inför din Kinaresa. Hoppas du har möjlighet att förmedla resemål på vägen dit och också där. Men innan dess så hörs och syns vi säkert på bloggen:)

  SvaraRadera
 6. Wow! Vilken resa du har att se fram emot! Det ska bli spännande att höra mer!
  Hmm...nu måste jag googla lite...på VLT:s (Vestmanlands läns tidning) trapp i Västerås sitter en liten bronskisse. Undrar om den är släkt med Malmökatten?
  Hälsningar från Lotta,

  SvaraRadera
 7. Ser fram emot en sekund för sekund rapportering från resan!
  Margaretha

  SvaraRadera
 8. Å vad spännande med en Kinaresa! Har varit i Hong Kong men aldrig i riktiga Kina! Ser fram emot reseberättelser! Hur länge ska du vara borta?

  SvaraRadera
 9. Åh vad häftigt med Kinaresan! Får jag önska lite matbilder?
  Hade vi inte dessa märkliga hundar som är svåra att lämna bort pga deras bakgrund, så skulle jag åka både till Vietnam och Kina.
  Suck.
  Ja - jag erkänner, jag är avundsjuk...men inte missunnsam ;-)

  SvaraRadera
 10. "Ingen katt i sängen"? Hahahahahahahahaha! Nä, man får skaffa torktumlare så att man kan tumla lakanen ibland och bli av med det värsta katthåret. Det är faktiskt inte människorna som bestämmer sådana där saker, det är katterna : )

  Jag ser fram med spänning mot din Kinaresa, det ska bli roligt att få hänga med på ett hörn där. Jag missade ju NY-resan, fast jag kan förstås gå tillbaka och kika sedan när jag får bättre tid.

  Så det är redan så kallt? Jag har packat VARMA kläder, så jag ska nog klara mig genom det värsta.

  SvaraRadera
 11. Damitri:
  Vad har du emot danskar?? Jo, det gick så småningom att facetima med Kara efter en del försök.Har lovat att återkomma i dagsljus, nu var det midnatt här och allt hon fick se var makens kontor - förutom mig.
  Visst matchar Max hus och tapeter, haha!

  Saltis:
  Den dan kommer när hon inte vill slutat prata i telefon själv!
  Idag trodde jag att vädret skulle slå om till regn men det var fint i dag med. Man är glad för varje soldag! Malena har åkt hem i alla fall idag. De andra hästarna på betet stod fortfarande och ropade på henne när jag kom tillbaka med släpen efter en timme.
  Kram tebaks!

  Anne-Marie:
  Somliga undrar om vi är riktigt kloka...

  Eva:
  Strand och bad är inte mina favoriter men jag har varit på Kreta en gång och där finns ju mycket annat också. Tror att jag var på stranden en timme på en vecka. Tycker stranden i Falsterbo är bättre. Men svårare att beställa sol till, förstås.

  Karin:
  2 timmar i Malmö - då har du en del kvar att göra.
  Vi får väl se hur det blir med bloggning från Kina, bilder lär bli svårt men jag får väl göra som sist - fixa dom efter hemkomsten.

  Lotta:
  Resan ska bli spännande att göra!
  Ulla och Gustav Kraitz har gjort hela utsmyckningen av trapporna ner mot kanalen vid Södertull med vattenfall och ett antal bronskatter. både sittande, gående och liggande. Dom har fått nåt fint stort pris för detta för några år sedan. Det är också detta par som gjort Raol Wallenberg-monumentet vid FN-byggnaden i NY.

  Margaretga:
  Jag betvivlar att det går att rapportera sekund för sekund från Kina men när vi får tillgång till dator med internet blir det i alla fall några rader. Om man inte blir censurerad för något olämpligt ord.

  Anna F&T:
  Ca 3 veckor är jag borta. Kommer hem runt 25 november. Bra med hemmavarande make som passar hus och djur när hustrun är på äventyr.

  SvaraRadera
 12. Christina:
  Ska nog kunna åstadkomma litet matbilder, men som sagt ovan, bilder på bloggen får nog vänta tills jag kommer hem.Får göra illustrationskapitel denna gången också.

  Marianne:
  Ja, det var ju pga att sambon har allergier - dock inte mot katt - som dom skulle vara försiktiga. Men det tar inte Max nån hänsyn till, han har inte läst på om allergi ännu.
  Du klarar nog klimatomställningen, dessutom är det litet mildare igen i dag.

  SvaraRadera
 13. Men åååå, din globetrotter!!
  VAD du reser!!
  Vad roligt med KINA!!
  Läckert!
  Ser fram emot att höra om den resan.
  AHA, och den bakelsen känner jag igen...
  GRYMT god.
  SUGEN!!!

  SvaraRadera
 14. Annika:
  Det gäller att ta igen vad man inte hann med så länge man jobbade. Och att passa på innan pensionsbromsen slår till för mycket. Eller krämporna...
  Bakelsebilden visste var den tog, ha!

  SvaraRadera
 15. Det är kanske lättare att tänka ut vad du INTE ska packa ner. Åker man själv till Kina ska man helst ha så lite som möjligt med sig. Där finns ju så oändligt mycket snyggt, billigt och roligt att köpa. Åker man den här tiden är finns det ju gott om ytterkläder också att handla; inte att förglömma cahmeretröjor och koftor från Inre Mongoliet. Vårt pris 300kr för en tröja har stått sig nu i fem år. Förra året gick det inte att pruta under det...

  Härliga bilder från Malmö - kanske de sista för säsongen eftersom SMHI lovade snökaos här till i natt!

  SvaraRadera
 16. Musikanta:
  Ja, det viktigaste nu är att det är lättviktigt. Min kompis och jag har kommit överens om att ta klädnypor med - att sätta om näsan om vi blir för smutsiga och luktar illa!

  SvaraRadera
 17. Härligt och spännande att åka till Kina på det sättet! För nåt decennium hade det nog varit knepigt, men nu går det nog hur bra som helst! (Har också varit där två gånger)

  SvaraRadera
 18. Jag menade inte att du skulle ha samma kläder på dig varje dag - bara att du kan handla det du behöver när du kommer fram ;-).

  Cashmere skulle det förstås vara, ser jag. Pärlor är också billigt, och sidencarves och...
  Ha det så trevligt på resan önskar
  Musikanta (som gärna skulle velat följa med).

  SvaraRadera
 19. Freedomtravel:
  Tack för uppmuntran! Vi förutsätter ju att det ska gå bra!

  Musikanta:
  Jo, det är vi ju medvetna om men tar nog ändå NÅGOT ombyte med, haha. Pärlor tror jag inte jag behöver fler men nån kashmirtröja och några scarves kan få följa med hem.
  Tack för välgångsönskan. Som tack kommer rapporter att följa!

  SvaraRadera