fredag 1 oktober 2010

Tänk, vad världen är full av underbara saker man inte behöver!

I morgon, fredag (eller idag enl svensk tideräkning), är det en hel vecka sedan jag kom till NYC. Svårt att fatta även om jag varit ganska aktiv varje dag och sett en hel del.
Torsdagen fick bli en pausdag från museibesök men under onsdagen tillbringade jag ett antal timmar på Metropolitan Museum of Art. Två utställningar var mitt mål, The Big Bamboo på takterassen och
The World of Kublai Khan med kinesisk 12-1300-talskonst. Mer orkar man knappast ta in under en dag även om detta jättehus har massor av intressanta saker att erbjuda.
Dagen bjöd på perfekt väder för ett besök på takterassen, torsdagens storm och regn stängde nog av den. Påbyggnad av det jättelika "plockepinnet" fortgår hela säsongen ut, dvs till slutet av oktober.  Man kan få klättra upp på guidad tur men jag avstod. Det liknade litet Vilks Nimis och där har jag varit och klättrat ett antal gånger.
Min lunch avnjöt jag dock i dess skugga, en god smörgås och en flaska mineralvatten.

Den kinesiska utställningen var förstås imponerade - vad annars? Dock blev man distraherad av tre småbarn, ca 2-3 år i barnvagnar, ditsläpade av sina fäder. Dom var måttligt roade och skrek hela tiden medan de pedagogiska (?) fäderna berättade om boddisatvor och annat som barnen säkert inte alls hade undrat över.

Nära Metropolitan Museum of Art ligger Neue Gallerie med bl a en fin Klimt-samling. Den har jag sett förut och där är stängt tisd-onsd men det fina cafeet, Sabarsky, var öppet, där jag intog kaffe och Sabarsky torte. Man serverades på gammaldags europeiskt vis med riktig kaffekopp och ett glas vatten därtill.

På eftermiddagen tog jag en tupplur för att vara utvilad och pigg till kvällens begivenhet - Rigoletto på Metropolitanoperan tillsammans med nevön. En njutbar föreställning med en georgisk Rigoletto som gjorde ett mycket gott intryck, en italiensk Sparafucile med en härlig bas (men läspade) och en litet blek hertig. Dock meddelades det att tenoren var förkyld och att man hoppades på överseende. Att det var hans debut på Met gjorde förkylningen extra trist.

Som sagt avstod jag museibesök under torsdagen men strövade runt på gatorna under större delen av dagen trotsande den storm som råder just nu. Det är varmt och olidligt fuktigt och det regnade på morgonen men höll uppe senare. Blåsten är mest påfrestande närmare East River än i mitten av Manhattan. Jag gick in och ut i olika butiker och tittade mest. Jag strosade på det stora varuhuset Bloomingdales och fascinerades återigen av utbudet av varor som ingen behöver men ändå finner köpare.

Min lunch i form av en kryddig morotssoppa åt jag på Bloomingdales lilla fik på plan 6 där jag slog mig i slang med två danska damer och en från Ecuador. Den senare hade sin dotter i NY och åkte hit 2 ggr om året för att shoppa och hälsa på barnbarnen - och kanske även dottern. Det stora bekymret var hennes växter på terassen hemma i Ecuador men den här gången betalar hon en dam för att gå och vattna. Bra att min gubbe vattnar gratis...

Nu har vi hemmakväll hos Saltis & Co och den nybadade Ella håller på att nattas av sin mamma efter att ha lekt med granngossen W i flera timmar.

Fredagens planer innefattar ännu ett besök på MoMa där nevön och jag ska försöka komma in på member preveiw av utställningen Abstract Expressionists in New York med verk bl a av nevöns stora favorit Mark Rothko.
I min aftonbön ska jag be om bättre väder!

8 kommentarer:

 1. Oj vad många olika aktiviteter du har hunnit med på bara en vecka! Jag minns när jag var i NY för många år sedan och besökte Metropolitian Museum. Det var imponerande. Min pappa och jag var där och vi tog långa promenader i Central Park. En helt fantastisk park egentligen i denna storstad.

  SvaraRadera
 2. Olgakatt,
  tack; det är nästan som att vara med dig när du beskriver allt du har gjort och gör. Så många intryck att sortera för en som sitter långt borta, vad skall det inte vara för din del:).
  Njut av fortsättningen!

  SvaraRadera
 3. Jag har tänkt på dig dessa dagar, ska du veta!! Otur har du haft med vädret, regn, blåst och en fuktighet som vore det sommar. SJUKT! Men nu kanske det blir lite drägligare. Det ser så ut.
  Du har haft det bra, och HAR det bra. Kommenterade hos Saltis hur LIKA du och nevön är!! HELT otroligt alltså! Nevön kan inte vara mer lik sin egen mamma än vad han är dig.
  Jag hadfe gärna hängt med er på the MET och sett opera! Eller, ännu hellre balett, men...
  Jag är så glad att du har en fin resa!
  Fortsätt att ha det BRA!!!

  SvaraRadera
 4. Karin:
  Det är så bra med bloggen som får en att sortera! Roligt att veta att flera följer mig på resan, kanske gror nån idé hos någon, rent av.

  Annika:
  Tycker nog det kliat på näsan emellanåt, haha.
  Med tanke på tidigare besök med fint väder och den gångna helgen får jag ändå vara tacksam.
  Nästa gång du är i NYC får du locka med nevön på Met, han går gärna med dit!

  SvaraRadera
 5. Trots vädret har du orkat massor tycker jag. Du inspirerar säkert många andra. Du berättar så bra och du går på lite ovanliga ställen så många idéer kläcks säkert.
  Tänk det finns dom som tror att bloggar bara handlar om ytliga saker....då har dom inte sett din.

  SvaraRadera
 6. Eva:
  Jag tackar för komplimangen!
  Idag, när jag strax åker hem, är vädret strålande, så jag får en vacker bild av NY att ta med hem i minnet.

  SvaraRadera
 7. Vill bara påpeka att Karl packade little pink bag med Rubinola och fick följa med ut i skogen när vi mötte upp älg-jägarna för att fika denna fantastiska höstdag. Pink var en utmärkt färg att signalera jag är ingen älg - klok unge! Men där rök min sko-skrytar-väska. Han har gått om kring med little pink och flodhästen sedan tidigt i morse - han sov när jag kom hem i går kväll, hon blev snarare 21 än 18 innan jag var hemma - annars hade han väl haft båda i sängen. I natt var dock lillkillen en bit över 40 i temperatur och det är märkligt hur pigg man kan vara med en morgontemp på 38,6! Tusen kramar från oss!

  SvaraRadera