torsdag 5 maj 2011

Att arrangera en utställning

Som medlem i en konstförenings styrelse håller man ögonen öppna när man är ute och rör på sig. Ibland hittar man någon konstnär man direkt gillar och som har alster som passar i den lokal vi har tillgång till. Förra sommaren hittade jag Kerstin Ahlgren på Marsvinsholm där hon ställde ut både i parken och inomhus. Ute i parken stod en jättehand, inomhus en hel buffé av olika tekniker. Vi pratades vid, saker föll under året på plats och nu ställer hon ut i vår konstförening på biblioteket i Tyringe. Större delen av tisdagen gick åt att få allt ställt och hängt på rätt ställe och i går kväll hade vi möte med Kerstin för medlemmarna då Kerstin berättade om sin vandring i de olika teknikerna efter en första karriär som illustratör. Den stora handen finns som offentlig utsmyckning på några olika ställen. Den första köptes av Stockholms Stad och står på Barnens Ö. En bronshand står i Höganäs hamn som ett minnesmärke över den utsträckta handen till flyktingar över sundet under kriget. Till den minnesceremonin 50 år efteråt var personer som kommit som flyktingar då inbjudna, däribland Etienne Glaser som var barn när han kom. Kerstin såg hur han stod och strök över jättehanden en lång stund. Sen berättade han om sin ankomst per båt i djupaste nattmörker. När båten närmade sig bryggkanten tornade det upp sig en jättestor mörk gestalt som sträckte ut två jättehänder mot de anländande och hjälpte dem upp ur båten.

En hand stod i parken på Marsvinsholm förra sommaren.

Norra Skåne, lokaltidningen, kom och intervjuade och gjorde reportage.

Dopfat i terazzo-teknik.

Skulptur i sandgjuten betong, bilder i al fresco, stucco lustro och tempera.

Än är vi inte färdiga, det ska till podier och några detaljer till, men man kan se att det finns småhänder också!
 Det blir utställning på Marsvinsholm i sommar också med start den 18 juni. Wanås har vernissage den 15 maj, där ställer bl a Yoko Ono ut. Det finns många anledningar att åka runt i Skåne!
5 kommentarer:

 1. All heder åt er som orkar arrangera och genomföra utställningar. Det ligger, som med det mesta inom kultur, mängder av arbete bakom för att folk skall få njuta av skönhet och kreativitet.
  Händerna är sköna, både den jättestora och de små. Känns som att man vill lägga sig ner på den stora handen och bara vara...
  ps. ett försenat namnsdagsgrattis:D!

  SvaraRadera
 2. Å jag tyckte dopfatet var otroligt vackert!!!
  Kul att du är med och ordnar och arrangerar utställningar så att konsten kan "spridas" till fler! :-)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Karin:
  Tack för gratulationen på namnsdagen, du blev nummer tre som kom ihåg!

  Saltis:
  Ja, jobbet i den här styrelsen är BARA roligt!

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset om Wanås, ska kolla upp Marsvinsholm också. Bra utflyktsmål!

  SvaraRadera
 5. Marianne:
  Det skulle vara en ära att få guida dig och Klas på Wanås!

  SvaraRadera