lördag 28 maj 2011

Rundtur i trädgården

Idag har jag jobbat i trädgården hela dagen. Mest med en del av min "kirskålsodling", dvs en av de misskötta komposterna som invaderats av denna livskraftiga växt. Nu behövde jag kompostjord och det blev ett slit. Jag får raka ut alltihop, dra bort så mycket rötter det går och sen sålla jorden över rullebören och lägga resterna i plastsäck för noggrann förruttnelse innan den kan öppnas. Hälften har jag gjort idag, resten hoppas jag kunna göra i morgon om det inte regnar för häftigt. Ryggen satte stopp efter ett tag och det är ingen idé att förta sig.
Jag har planterar 10 sparrisplantor i två odlingsbänkar gjorda av pallkragar, två i höjd. Hoppas kunna skörda åtminstone några sparrisar nästa år... Jag har sått sparrisfrön också för några veckor sedan men funderar på att bara lägga ner den delen av projektet - det lär ta 3-4 år innan man kan skörda ens den minsta pinne. Där har det kommit upp 5 gröna sytrådar hittills.

För den som vill följa hur mitt dogwoodträd kommer igång med blomningen har jag två datum dokumenterade, den 20 respektive 28 maj.
20 maj. (Det vita som lyser igenom under trädet är vinteriberis).

28 maj, blommorna börjar så sakteliga vitna och bli allt större. Men än är det långt kvar till full prakt.
Låt oss ta en liten promenad bland det som blommar just idag:

Spindelliljan är ny för i år, tre lökar i en kruka blir tre långa stänglar med dessa graciösa skönheter.

Agapanthus har jag många sorter av. Just nu blommar flera, bl a den enda vita och en småblommig sort som har 35 stänglar. Det blir ca 100 stänglar till vad det lider, mest av den stora sorten.

Finlands vita ros har just slagit ut.

Klockhyacinter, liljekonvaljer, smultron, clematis och en ensam pionknopp samsas här.

En och annan klockhyacint är ljuvt rosa men de flesta är blå.

Hagtornsträdet är också nyutslaget.
Det syns kanske att jag satsat mest på blått och vitt. Blått för att jag älskar mina agapanthus, dom vill jag helst ha blå även om det finns vita, och vitt för att det är den enda färgen man ser när börjar skymma. Under mitt yrkesverksamma liv kom jag ofta sent hem och ville ändå se mina blommor!  Rosa är också tillåtet, alltmer, faktiskt. Gult finns förstås, men förutom vintergäcken är det gula placerat längre bort från huset. Några röda inslag förekommer men de har jag gömt undan litet mer och ökar inte på.
I morgon blir det balett från Bolsjoj i Moskva i Osby tillsammans med Älmhultsmarianne.

12 kommentarer:

 1. Otroligt vad det blommar hos dig nu! Och kul med dogwoodtradet. Har ar de nastan helt overblommade nu.
  Hoppas no far en jattetrevlig dag imorgon du och Marianne!
  Kramkram!!
  Ps jag ska svara pa mailet snart, men ar nu hos grannen (darav avsaknad av prickar pa a och o) eftersom vi barnvaktat W ikvall.

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar trädgård du har. Det märks att du har gröna fingrar. Så kul att du hjälpt Marianne en hel del med hennes trädgård också. Egen odlad sparris låter gott.
  Du får väldigt gärna ta över fredagstemat för september. Så kör vi uppehåll i juli och augusti.

  SvaraRadera
 3. Du vet väl att du kan äta upp dina fiender? Vi brukar göra goda stuvningar och wookblandingar med kirskål. Men förstås, har du mera än väl av varan så ledsnar man lätt. Här har vi varit förskonade från den illvillingen i våra trädgårdsland, men i år har jag hittat någon här och där och jag rycker genast bort med rot. Annars har vi en stort område i grannens skog som vi tuggar av.
  Dina agapanthus är avundsvärda.
  Njut av operan ikväll!

  SvaraRadera
 4. Tack för turen, växtligheten ligger rätt långt före hos er. Och en del växter kan vi ju inte ens odla - dogwood, skulle jag gärna ha. Min irlä'ndska väninna skickade lökar till bluebells, men antingen har vi fle jord eller fel klimat - kanske bådadelarna, för de har slutat blomma. Några enstaka blad kommer upp, det är allt.
  Fast jag tycker ni är tidiga, och våren kall, tycker jag nog att våren är tidig - syrén och liljekonvaljer betraktar jag som examensblommor, men de blommar redan. Vi brukade ju säga att där nere i södern kan man nog kalla konvaljerna för Maiglöckchen, här borde de heta juniklockor.
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Agapanthusen tillhör inte min favorit även om dina står tjusiga varje säsong. Däremot blev jag riktigt impad av den där spindelliljan. vilken blomma!! Läskigt snygg på något vis... Själv mår mina pellisar bra och just nu är det rätt så skönt att vi inte påbörjade något trädgårdsjobb i år. Jag ska fundera riktigt noga hur jag vill ha det först. Idag har jag bakat krusbärskakan din (en riktig favorit) och konstaterade att vi nu endast har en påse krusbär kvar i frysen. Räkna med oss i sommar :) kram!!

  SvaraRadera
 6. Saltis:
  Min "dogwood" är ju inte floridavarianten och även om jag tycker florida är ännu vackrare så uppskattar jag den låånga blommningstiden, ca 6 veckor från att blommorna är stora och vita, min koreanska variant har. Koreanska varianter av olika slag ÄR jättebra;)

  Desiree:
  Tackar! Vi hoppas på sparris kommande år, håll tummarna för att den trivs!
  Då tar jag fredagstemat i september, avgjort!

  Karin:
  Skulle vi äta allt detta storknade vi! Dessutom är den nu för grov, den attans skvallerkålen. Jag ska ut med grepen nu idag igen och kämpa! Tyvärr äter inte hästarna den, annars hade jag kunnat slå med lien och servera, haha.

  Margaretha:
  Jag minns också syrener som skolavslutningsblommor så nog kommer vårarna allt tidigare. Men i år fick skomakaren (eller var det skräddaren?) litet semester mellan hägg och syrén, det var ett tag sen sist.

  Njese:
  Då vet jag att jag inte ska ställa dig på min väntelista, haha! Annars är det ett väldigt tjat om plantor i bekantskapskretsen. Såg för ett tag sen i Malmö i en blomsteraffär en kruka med ett par stänglar i knopp för det facila priset av 595 pix.
  Det blir krusbär till er i sommar även om skörden, troligen pga av den hårda frosten efter värmedebuten, inte blir lika rilig som förra året. Det blir nog några bär på din egen buske också!

  SvaraRadera
 7. Oj vad det växer hos dig, och så mycket tidigare det är än hos oss.
  Spindelliljan hade jag aldrig hört talas om - väldigt vacker.

  Finlands vita ros har bara knoppar hos oss än så länge.
  Vilken härlig årstid det är, det är roligt att tassa ut i trädgården varje morgon och se vad som har hänt sen sist...

  Tack för rundturen du bjöd på!

  SvaraRadera
 8. Christina:
  Jag googlade på spindellilja och blev litet (mer) förvirrad. Jag hade en spindellilja för ca 10 år sedan, trodde jag. När den inte blommade såg den ut som en agapanthus på bladen. Sen var den plötsligt borta en dag. Jag misstänker att jag gett bort den i tron att det var en agapanthus och att det var till en av alla dem som tagit ihjäl sin planta första året.... I alla fall har ingen rapporterat en vit konstig blomma istället för en blå, haha.. Den hade rötter, inte lök som denna. Så det finns två helt olika arter som båda kallas spindellilja! Om båda har rätt till detta namn vet jag inte.

  SvaraRadera
 9. Så underbar trädgård du har! Men den har inte blivit till av sig själv - beundrar dig för allt arbete du lägger ner.

  Själv har jag stora problem med att hålla växtligheten mellan trädgårdsplattorna borta - ett ständigt skrapande med spackelspade. Så mycket mer ork till något har jag inte...

  Härligt med Bolsjojbaletten - du får hälsa Marianne!

  SvaraRadera
 10. Så mycket vackert du har! Så din vita ros har börjat blomma? Här sväller knopparna allt mer, men ännu inga blommor. Det är kanske lite svalare här? Eller så är det för att de fick flytta.

  Spindelliljor fanns i Egypten. De är väldigt vackra.

  Har du sett om jag har kirskål? Jag får googla på det för att se om jag känner igen det. Det vill jag ju inte ha. Håller just på att föra krig mot maskrosorna, bara det är inte det lättaste ...

  SvaraRadera
 11. Ingrid:
  Haha, mellan stenarna på terrassen har jag en finfin ogräsodling! Liksom på flera ställen...
  Man väljer sina strider, skulle jag vilja säga.

  Marianne:
  Finlandsrosen är helt översållad och nertyngd av blommor nu och doftar underbart!

  Jag kan inte komma ihåg om jag sett nån kirskål hos dig men det är först nu som den verkligen tagit fart. Vi kollar nästa gång jag kommer! Jag lovar att inte exportera till dig! Inte kirskål och inte knölklocka.
  Förresten trodde en vän jag hade här att din iris är en strandiris för det är inte vanlig iris.

  SvaraRadera
 12. VAD fint!! OCH din koreanska kornell ser ju så vacker ut! TÄNK att du har en sådan! Fantastiskt!!
  Fin trädgård övh!
  Mycket!!!
  Där skulle jag gärna vandra omkring...
  Hälsar Annika i Reston som absolut inte kan logga in på sitt konto på dessa kommentarsfält...

  SvaraRadera