fredag 21 oktober 2011

Fredagstema: Kryddor

En gång i tiden var kryddor en mycket dyrbar lyx i vår del av världen medan vi idag ser det som en självklarhet att välja och vraka bland de mest exotiska sorter. HeLena tycker att vi ska filosofera över kryddor denna fredag. Visst finns det bildlika sätt att använda begreppet också men jag håller mig till det konkreta och doftande. Dessutom doftar mina händer just nu underbart av rosmarin sedan jag nyss tog i plantan för att fotografera den!

Salt och peppar kan man ju inte vara utan och numera finns det t o m olika saltsorter att välja mellan även om jag nog tycker att den salta smaken är ganska lika mellan de olika sorterna. Det är mest priset som skiljer. Dock kan det vara litet speciellt med stora flingor på vissa rätter.

Peppar finns i en hel massa olika varianter där allt verkligen inte är peppar som kallas peppar! Gemensamt är bara att de smakar starkt. Jag använder mycket svartpeppar, kryddpeppar, sichuanpeppar och chili. Nyligen hittade jag långpeppar i en gårdsbutik och fick veta att detta var den allra första pepparsorten som kom till Europa men som numera inte är så lätt att komma över. Jag köpte hela avlånga frukter som man mortlar, ju finare, ju starkare smak. Sichuanpeppar mortlar jag också helst själv men har på senare tid fått litet bakläxa av mannen som inte uppskattar att den killar på tungan!

Min älsklingskrydda alla kategorier är vitlök även om jag inte är så nördig att jag vill ha den i glass och efterrätter som lär förekomma. Jag odlar själv min vitlök och ska i november sätta fyra olika sorter.

Årets skörd
Vi har nog vitlök i någon del av maten varje dag, hel, hackad eller bara lätt tilltryckt med knivbladet och med i kok eller wok, mera sällan pressad.
Jag säger bara vitlöksspäckad lammstek...

Våra vanliga "hemodlade " kryddor, dill, persilja och gräslök har jag förstås också i kökslandet och har just häromdagen skövlat persiljan, hackat och frusit in. Gräslök är ett måste till saltsillen och till den stekta ska det vara ett rejält lager dill eller persilja emellan filéerna. Gräslöken blir inte så bra fryst så på vintern får hackad rödlök eller purjo vikariera. ALLA sorters lök är fö ovärderliga kryddor!

Min basilika åt nån annan upp i år - det blev stora fula hål i alla blad - men min butik har fin KRAV-odlad basilika varje dag så det går ingen nöd på den fronten heller.

Lagerblad lider jag ingen brist på. Mitt ca 30 år gamla lagerträd är outtömligt och har ett par avkommor - jag har lyckats få ett par rotskott att överleva.

Detta är det senaste skottet som lever men ännu inte börjat växa till sig på egen hand (vilket dock ogräset i krukan gör..)

Rosmarin är en annan favorit. Bara att ta på plantan och lukta på den är njutning och jag lägger gärna kvistar till bl a lammkött och jag klipper ofta bladen fint i bröd. Min nuvarande planta är från i våras (eller var det förra våren?) efter att mitt stora fina uppstammade träd bara tvärdog. Den nuvarande får växa fritt.

Jag visar den ännu osnaggade kanten
Färska kryddor är förstås godast men alla går ju inte få så hos oss och de torkade har ju sina klara fördelar i hållbarhet. Somliga kryddor används i olika former, t ex koriander där bladen används färska eller torkade men också de krossade fröna. Själv tycker jag att bladen smakar tvål men gillar fröna i
bl a äppelrätter. Lavendel används ju också ibland som krydda men det blir också mycket tvål över den smaken.

Curry var en smak man växte upp med som typisk för kokt höns med ris och currysås men visade sig vid närmare betraktande var en blandning av allt möjligt exotiskt och gott. Fast nog är kokt höns med currysås fortfarande väldigt gott... Matsalen på jobbet brukade servera det emellanåt; jag får nog se till att göra det själv nån dag!
Kan dessutom tillägga att jag just igår, torsdag, hämtade lamm på slakteriet och omedelbart lagade rosmarinkryddade lammkotletter till middag!
Till helgen blir det mera lamm, det kan jag garantera. Hoppas alla ni andra också får god helgmat!

F ö vill jag meddela att nästa fredag blir det inget tema för mig eftersom jag ut på resa igen, denna gång med osäker tillgång till dator. Det därefter följande, novembers första, riskerar att bli något försenat men hoppas jag får ihop nåt då, vad rubriken nu blir.

7 kommentarer:

  1. Ditt inlägg fick mina smaklökar att gå igång redan i tidig timme, innan frukost. Snålvattnet gav sig rejält till känna. Vitlök är den absoluta favoriten här också....vad vore livet utan vitlök och överlag utan kryddor. Jag minns väl min barndom med bara peppar och salt, lite persilja och dill någon gång och är glad att det kryddiga har tagit över i de flesta kök.
    Eftersom det är jag som tar över stafettpinnen
    för november skall jag försöka berätta inkommande vecka, innan din avresa vad temat blir den första fredagen i november.

    SvaraRadera
  2. Förr i världen brukade jag göra min egen curryblandning, som jag tyckte blev godare än köpevarianten. Men det kräver lite mer tilltagsenhet än jag har nu för tiden. På den tiden brukade jag även peta ner vitlöksklyftor i en kruka för att kunna klippa den som gräslök.
    M

    SvaraRadera
  3. Haha - jag har ju en lagerbuske på innergården! Inte har jag tänkt på att det kan vara samma blad som man köper torkade i påse! Jag ska genast ut och kolla. Det är väl bara att lägga dem och torka i så fall, eller?

    Efter den seanste resan till Frankrike har jag verkligen upptäckt den härliga vitlöken och äter den (pressad i mitt fall) i salladsdressingen varje dag.

    Sen jag började med det har jag faktiskt inte varit förkyld heller trots att en hel del personer i bekantskapskretsen har snorat och snörvlat. Om det nu inte bara är en myt att vitlök är bra för immunförsvaret.

    SvaraRadera
  4. Jag blir hungrig av att läsa ditt inlägg.
    Vitlök är verkligen en helt underbar krydda, och vad coolt att du odlar din egen!
    Din trädgård är en enda källa att ösa godheter ur!
    Fint!
    Ha en fin helg!

    PS, har du tänkt på att curryn på burk i USA är annorlunda än curryn hemma....Lite lustigt. Bägga är goda, bara annorlunda.

    SvaraRadera
  5. Karin:
    Visst är det så att kryddor kommit för att stanna!
    Ser fram mot dina ämnen för fredagarna!

    Margaretha:
    Nog blev jag en aning paff för många år sedan när jag begrep att curry inte är EN krydda utan en blandning. Inte konstigt då att det inta alltid smakar likadant. Men jag har inte försökt blanda själv.

    Ingrid:
    Du kan använda lagerbladen färska eller torkade, vilket du vill!
    Trots att jag äter mycket vitlök händer det att jag blir förkyld, tyvärr.

    Annika:
    Eftersom curry är en blandning så kan det ju variera en hel del mellan varianterna. Det är ju ofta så att viss variant av nånting föredrages inom ett visst område. Har du tänkt på att kanel i USA och Europa inte heller är samma sak?? Det är tydligen inte ens från samma träd! Tills jag kom på det har jag alltid tyckt att kanel i USA smakar konstigt.

    SvaraRadera
  6. Håller med dig om att vitlök är en fantastisk krydda. Och att den dessutom är riktigt nyttig gör ju inte saken sämre. Mina föräldrar odlade vitlök för många år sedan och fick en hel del men de var inte så stora och fina som dina lökar. Här i Mt Shastaområdet kan man köpa många kryddor i bulk i hälsokostaffären och det är stor skillnad jämfört med kryddorna i burk - mycket billigare och färskare. Har köpt ekologisk curry i bulk som var mycket godare än burkcurryn.

    SvaraRadera
  7. Anne-Marie:
    Som man kan se på bilden blir inte alla lökar lika stora; så är det nog i alla odlingar, man får sortera! men de små är lika goda och oftast behövs ju inte mer än ett par klyftor. Dessutom håller min hemodlade mycket längre än den köpta importerade. Jag brukar ha kvar tills nästa skörd.

    SvaraRadera