fredag 6 april 2012

Fredagstema: Ett bra hjälpmedel

Nu är det Karin på Pettas som dirigerar temat och idag börjar vi med bra hjälpmedel.

Det blev litet sent på Blåkulla i natt så inlägget kommer en aning sent.

Jag har stickat massor i mina dar och även om det nu är långa pauser i stickandet så har jag faktiskt nyligen åstadkommit både en mössa och en halsduk. Jag har alltid varit frustrerad över att det tar så lång tid att komma igång med själva stickandet när man får garnet i härvor och måste nysta upp det först. Har man då inte nån som kan hålla härvan på utsträckta armar och följa med i rörelsen är det urtråkigt att hänga härvan på en stolsrygg och springa runt och nysta. Sådana nystan blir också litet jobbiga att hantera, de studsar och fastnar hur man än försöker förvara dem när man stickar. Tacka vet jag de nystan där man kan dra ut garnet inifrån!

Sedan många år nystar jag på det viset med min Toyota! Jag fick överta en garnvinda att trä härvan över, sen fäster man garnändan i Toyotan , vevar en liten stund och, vips, har man ett perfekt nystan på nolltid.

Olga tyckte jag kunde lägga till garn för att demonstrera men det fick vara utan.

Jag älskar min Toyota!
Senaste alstret var halsduken av handfärgat silke om nån vill veta. Garnet inhandlat från Solsilke som också har världens vackraste tröjor i Bohusstickning!


Fortsätt njuta av påsken!

6 kommentarer:

 1. Ja, nystkronor är ovärderliga - och Toyotan bra, men den behöver ett visst underhåll. Går lika bra att nysta snygga nystan kring tummen, om man inte har en nystpinne.
  Vacker färg på silket!
  Margaetha

  SvaraRadera
 2. Trots att den är minst 20 år har jag aldrig behövt underhålla Toyotan. Vad behöver den för service? Rundsmörjning?
  Klart att du som är proffs klarar dig med tummen; det gör inte jag, tyvärr.
  Det var färgen jag föll för, förstås! Annars har jag ju halsdukar så det räcker och blir över.....

  SvaraRadera
 3. Ja, jag har behövt smörja den några gånger. Dessutom tro jag den blivit skev, för ibland är den förfärligt trög. Men den är nog 35 år och väl begagnad. Det är bara övning som behövs för ett "tumnystan" som jag tycker blir snyggare (så länge det varar!).
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Ett ovärderligt hjälpmedel om man stickar och använder sig av garn.
  Jag använder min mormorsmors garnvinda vid namnet Blombergs-Aina, nu stående hos min dotter. Det var Alexej som tillverkade den, så det ingen Toyota precis:), men väldigt bra för det.
  Tjusig halsduk! Passar dina färger perfekt!

  SvaraRadera
 5. Inlägget påminner mig om att jag har en tröja att sticka färdigt till yngsta barnbarnet innan hon också blir för stor för den...

  Vacker färg på halsduken, förstår att du föll för den.
  Önskar dig en god fortsättning på påsken.

  SvaraRadera
 6. Karin:
  Jag förstår att du och dottern vårdar den klenoden ömt!

  Ingrid:
  Jag har just hittat ett oavslutat sticketöj från 1986... Hade det varit till ett barn hade vederbörande hunnit långt i vuxenkarriären nu!
  Sånt är livet ibland, tappade sugar och halvfärdiga handarbeten är det ingen brist på! Min svägerska berättade häromdagen att hon har en halvfärdig kofta (till sig själv) som hon påbörjade när sonen var nyfödd och han fyllde 40 för två år sedan.
  Halsduken är invigd och passade perfekt till andra plagg.

  SvaraRadera