fredag 13 april 2012

Fredagstema: Skrock

Karin på Pettas utmanar oss denna fredag med SKROCK!

I detta tema är jag URTRÅKIG. Jag tror varken på tomtar, troll, spöken, parapsykologi eller annat skrock. Jag är fullt medveten om att det finns massor vi inte begriper oss på i denna värld men spiritister och andeskådare göre sig icke besvär i detta hus. Jag har goda vänner som tänker annorlunda och för mig får var och en bli salig på sin egen tro.
För inte så länge sedan var det några radioprogram som handlade om bluffmakeriet med andeseanser med hjälp av diverse rekvisita och hur ingen någonsin kunnat visa annat än att det är fiffel och och båg alltihop. Det otäcka är när man utnyttjat människors sorg och godtrogenhet att loppa dem på pengar, annars får, som sagt, andra tro vad de vill.

Varför man skulle utrusta sin tillvaro med otäcka spöken och skrämmande andra ting är obegripligt, det finns tillräckligt med otäckheter i verkligheten.

Att en svart katt skulle betyda olycka till skillnad från en vit är naturligtvis nonsens.

Jag har ingen maskot, fredagen den 13 (som idag!) är en turdag eftersom en viss viktig person är född en fredag den 13 för 25 år sedan. Verklighet, alltså, inte skrock. Och att kvinnlig närvaro vid fiskafänge eller andra tillställningar som män vill ha för sig själva skulle föra otur  och olycka med sig protesterar jag förstås mot. Min mor var med på en fiskebåtstur en gång i Öresund med bara karlar. Bara hon lyckades pilka upp en hel massa fisk. Klart att gubbarna pratade om otur men det var ju tvärtom TUR. Trevlig slump, således.

Om katten äter gräs framkallar det inte regn.

Men jag håller gärna tummen för någon som behöver stöd eller ger en som ska tenta en lyckospark som hen absolut inte får tacka för. Kultur, inte skrock. Det är ju det att man uttalar sitt stöd som stärker. Förstås.

Sen är det helt annan sak att tycka om sagor med tomtar och troll, för att inte tala om Pippi Långstrump, Harry Potter, Karlsson på taket och många andra.

Själv räknar jag mig f ö till häxorna och knackar mig i huvudet när jag tar i omålat trä för att inte förstöra lyckan. Ja, ni förstår, jag utnyttjar det folkloristiska kulturarvet å det grövsta och tar ändå helt avstånd från det.

Jag frågar INTE i nån veckotidningsspalt efter saker jag inte hittar, jag tror inte på horoskop eller spådomar.

Nix, pix, här gäller vetenskap och beprövad erfarenhet;) Och den som kan definiera det uttrycket exakt har en numera en belöning på 10 000 kr att hämta hos en sjuksköterska som är trött på alla politiker som hänvisar till uttrycket! Det har jag läst i Dagens Medicin så det lär vara sant och inte skrock... Han menar att det är så korkat att ens försöka att ingen kommer att kunna få hans pengar.

Härmed ber jag Lilla Spöket Laban spöka till en riktigt trevlig helg!

11 kommentarer:

 1. Det är mycket som behöver uppfyllas för att saker ska räknas som vetenskap. Sånt som nu har blivit vetenskap var ju bra och fungerade fint även innan det blev klassat som vetenskap. Så jag håller dörrarna öppna för lite allt möjligt. :-)
  Ha en fin fredag idag, en riktig turdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma!Än så går dagen bra.
   Den dag ett skrock blir vetenskap blir det nog också två torsdagar i samma vecka. Tänk vad jag ska hinna med mycket då;)

   Radera
 2. Jag välkomnar lilla Laban hit till oss! Ett så sött spöke skulle gärna få bo här hos oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Laban bor också i NY hos Ella bl a form av en filt från Klippans Yllefabrik jag hade med mig dit. Här bor han i form av Laban hakis, dvs Karls haklapp med en mycket svag halvt bortdiskad Laban och efterfrågad av Ella när vi går till bords.
   Laban vill säkert ha ett åländskt hem också.

   Radera
 3. Jag älskar episoden när Laban-familjen kommer till något ruffigt ställe och lilla spöket Laban frågar oroligt: "F-f-f-inns det s-s-s-pöken här?"

  SvaraRadera
 4. Säkerligen är till och med delar av vad som i dag är "vetenskap och beprövad erfarenhet" istället dikt, magi och kvacksalveri.
  sa Erik Winberg
  men jag är lite osäker på vilken Erik Winberg som sa det, det tycks finnas fler läkare med samma namn
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkerligen! Det är det som är så svårt att förklara för t ex journalister - att inga "sanningar" inom vetenskapen är för evigt spikade.

   Radera
 5. Glömmer aldrig när Uri Geller satt och lurade hela svenska folket i teve att han kunde böja en nyckel bara genom att uttala några magiska ord! Det var på den tiden det bara fanns en kanal och man såg allt som fanns där.

  Håller med dig om det mesta, men inte om allt som du kanske vet. Tycker t.ex. om tanken att jag har en skyddsängel som vakar över mig ibland :-)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag glömmer heller aldrig när jag förgäves försökte säga till ett antal bekanta att det var trolleritrick alltihop när de hävdade att deras gamla klockor börjat gå igen framför programmet.
   Nu är ju skedböjning en synnerligen vanlig klassiker bland våra amatörmagiker, t o m.

   Radera
 6. Så sant, så sant. Visst finns det mycket vi inte förstår, men inte har det något med det faktum att just en svart katt går över gatan eller en nyckel ligger på ett bord inte. Såg förresten ett danskt program, där de hittade på avdöda människor människor och människoöden, som de med små hints "avslöjade" på internet. Sedan gick till diverse siare som så uppenbarligen dragit slutsatser från det de bara googlat sig fram till, om människor som alltså aldrig någonsin hade existerat. Tekniken har verkligen gjort det otroligt lätt för liknande lurendrejare att måla upp de mest fantastiska och passande historier för dem som så gärna vill tro på lögnerna. Skrämmande och sorgligt; det handlar ju som oftast om människor som har lidit nog redan innan.

  SvaraRadera