måndag 30 april 2012

Sommarvärme och potatisdags.

idag har vi haft drygt 20° och nu kl 22 är det fortfarande ca 12, vindstilla och väldigt behagligt att vara ute.
Vädret lockade till trädgårdsarbete.

Jag petade ner mina potatissättor, Timo till vänster och Rocket till höger. Samma ordning i landet. Snålvattnet rinner till när jag tänker på det första koket. Medan jag grävde klippte maken gräsmattan. Som jag gör mindre och mindre varje år...

Mina gullvivor är den vilda, i Skåne fridlysta sorten. En sedan länge bortgången kollega och vän hade dem på sina vildtomt; hon tog sig aldrig tid med trädgård. Men hon älskade sina gullvivor och det var med stor tvekan hon lät mig gräva upp ett par stycken som hamnat mellan plattorna på gången. Nu har jag massor med hälsningar från henne varje vår - det hade hon gillat att veta! Och jag måste hinna till Brösarps Backar innan det är för sent!

Stjärnmagnolian har fått en del av de först utslagna blommorna brända av frosten som vanligt. Men den blommar tappert på.

Backsipporna här till älsklingarna, även när de blommat över är deras frisyrer oemotståndliga.

Här vinkar Åland till er alla...

..... liksom här!

Hela fält av lungört täcker stora delar av undervegetationen. Längre fram kommer större men också prickiga blad och funkar som dekorativ marktäckning hela sommaren.

För flera veckor sen tittade ett sparrisskott fram men frös genast bort igen. Nu försöker samma planta igen; den vill absolut vara först, tycks det.

Den blodige slaktaren, som är en tomat, verkar må bra fast den har fått mitt vanliga gissel, vita flygare på sig. Det blir att klämma ihjäl och spruta med såpsprit i sommar också. Idag kom krukorna ut i växthuset i alla fall.

En alpclematis har satt igång att blomma!

Ormögonen ser väl vänliga ut - varför har de ett sånt illistigt namn?
Allt grävande gjorde att det var allt för svårt att lämna soffhörnet och ge sig iväg hemifrån till Valborgsbål. Men ut i trädgården orkade jag och fixade till ett eget litet bål i eldkorgen.


Så nu ska väl allt illasinnat knytt vara bortskrämt och SMHI har kungjort att det i alla fall är sommar i Malmö!
Vad tänker ni demonstrera mot - eller för - i morgon? Jag skulle kunna tänka mig att kräva rättvis skatt, dvs inte högre för sjuka, arbetslösa och pensionärer än för dem som arbetar just nu.

12 kommentarer:

 1. Så underbara vårblommor du har nu!!! Härligt! Och vilket väder. passar fint såhär i Valborgstider!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och mera och bättre blir det varje dag!
   Kram!

   Radera
 2. Potatis har vi inte ens funderat på om vi skall ha i år, men troligen kan vi ändå inte låta bli att påta ner några sättisar..vilken dag som helst. Marken behöver bara bli litet varmare. Nu har ni den värme som vi hade här om dagen. Åter kallt och blåsigt här men soligt och vackert.
  Så bra din nunneört har tagit sig.
  Gullvivan är vår landskapsblomma!:)
  Blodiga slaktaren är stor och fin, skall bli roligt att höra vad du tycker om tomatsorten längre fram

  Ha en fin första maj!
  Demonstrerar inte alls, bara är...tillsvidare, men man kan ju aldrig veta så noga. Dagen är lång

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vädret är verkligen varierande och äntligen, idag den 9 maj, kom det efterlängtade regnet! Flera nätter har jag fått bädda in en massa växter i fiberduk om nätterna men i natt var det milt igen.
   Blodige slaktaren är utplanterad i växthuset och i går hittade jag plantor av favoritsorten, Gartenfreude! Så dom fick inte plats i mina jordsäckar (ekojord i år!) utan fick krukor.

   Radera
 3. Låter väldigt trevligt att kunna sätta potatis.
  Dina vårblommor är verkligen fina.
  Mysigt med valborgseldar. Det var länge sedan jag såg en sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mysigt med egen liten brasa!

   Radera
 4. Vad fint du har det i din trädgård!
  Potatis, mums..
  Inget är som färskpotatis ur eget land. En delikatess!!
  Blir hungrig bara av tanken...
  OCH gullvivor---så LJUVLIGA!!
  Härligt med vackert väder!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen regnar det i potatislandet, hurra.
   och gullvivor ska jag skriva om, bl a, i ett nytt inlägg idag.

   Radera
 5. Åh, den odlingszonen får man nog vara lite avundsjuk på! Och är det alpklematis, de där fina klockorna? Jag har alltid trott att det var klockklematis som vi har mot ladugårdsväggen. Backsipporna dröjer lite ännu hos oss, men jag älskar dem verkligen, också efter blomningen då de står där med sina små ludna trollhuvuden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken är din odlingszon? Vår är ca 2,5.
   Alpklematis finns det väldigt många sorter av, jag har tre olika. Denna blå-och-vita blommar först. Den får också fina frisyrer sedan, liksom backsipporna.

   Radera
 6. Har faktiskt varit ute i trädgården och grävt bort lite kvickrot idag. Strålande väder även här. Men några gullvivor har inte börjat blomma än här uppe i den kalla nord.

  Bra med en eldkorg som man kan elda upp skräp i, kanske ska införskaffa en.
  Härligt med så mycket blommor som du visar! Här finns i alla fall pärlhyacinter en masse och penséer - alltid något.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pärlhyacinter har jag både blåa och vita och nu börjar pingstliljorna också slå ut. Mina blommande träd är på gång, näckrosmagnolian för första gången, faktiskt. Det händer något varje dag!

   Radera