Nyligen företagna utflykter som jag varmt rekommenderar:
Louisiana i Humlebæk, Danmark. Nåbart med tåg. Underbar park och alltid intressanta utställningar, just nu fr a Hilma af Klint. Mitt senaste besök var i sällskap med en yngling på 5 1/2 år och vi var i Børnehuset med massor av möjligheter för kreativa ungar. Picknick i parken är också poppis liksom alla mystiska skulpturer man kan spexa vid.
Skarhults Slott i närheten av Eslöv. Fram till i september pågår en fantastisk utställning, " Den dolda kvinnomakten. 500 år på Skarhults Slott". Slottets historia har fått skrivas om efter att ett stort antal driftiga kvinnor helt sonika retroaktivt strukits. Framgrävda dokument berättar helt andra ting än de manliga, i vissa fall falska, ägarlängderna. Fik med goda kakor från St Jacobs stenungsbageri i Lund finns i vackra källarvalv. Vacker park med intressanta upplysningar på stolpar som man kan scanna med mobiltefonen!
Det fattas några bilder på några i Skarhults kvinnolängd. |
Parken är vacker, anlagd i engelsk stil. |
Varje engelsk park med självaktning ska ha en ruin. Finns ingen så bygger man en! |
Strutbräken i massor! |
Dunkers Kulturhus i Helsingborg ligger ett stenkast från järnvägs- och färjestationen. Jag hastade dit för att se Christer Strömholms fotoutställning som är sista dagen i dag, söndag. 13 juni öppnar man utställningen med Hans Geddas foton. Alla som inte hade tillfälle att se den i Stockholm tidigare i år har nu chansen om man är i Sydsverige. Jag kommer att göra minst en ytterligare utflykt till Dunkers snart med gudbarnen och låta dem se
Loranga! Loranga! en utställning om Barbro Lindgrens författarskap. Maken, som helt missat Barbro Lindgren (vi är en aning för gamla för egen barndomsupplevelse av henne) blev alldeles betagen, han också. Själv är jag barnslig nog att ha läst om Loranga, Masarin och Dartanjang helt på eget bevåg som vuxen. Loranga! Loranga! pågår till 7 september.
Typisk regnvädersutflykt. Man äter gott både i bistro och matsal. Fin butik.
Malmö Konsthall. Oftast mycket intressanta utställningar men just nu en underbar installation, "About: The blank pages". Två unga Malmökonstnärer uppmärksammade förlaget Taschens konstbokserie Basic Art, standarverk i lågprisupplaga om betydande konstnärer genom tiderna. Ca 100 böcker är utgivna hittills varav 5 (fem)(sic!) kvinnor. På förfrågan svarar förlaget att det finns inga fler kvinnor av betydelse! Ditte Ejlerskov och EvaMarie Lindahl satte sig ner, letade fram 600 kvinnor, minst lika betydande som de publicerade herrarna, och sorterade sen ut 100. Nu har de tillverkat 100 stycken böcker med kvinnliga konstnärer genom tiderna, gjort omslag i samma stil som Taschens med samma typsnitt, samma sidantal och ställt dem tillsammans med förlagets 100 i samma slags hyllor som förlaget exponerar sina böcker i på försäljningställen som museibutiker och bokhandlar. Det är bara det att kvinnornas böcker ännu är oskrivna och sidorna således vita! Ett brev skickades till förlaget i samband med vernissagen och jag är väldigt nyfiken på om det blir nåt svar. När SVT ringde förlaget svarade man att man gett ut en (1) bok om kvinnliga konstnärer under 1800-talet....
Fram till och med den 15 juni kan man se "About: The blank pages" i Malmö, sedan flyttar den vidare i Sverige, bl a till Ystad och Borås. Jag tycker den ska iväg även internationellt snarast! Och böckerna ska naturligtvis skrivas! Handsken är kastad, Taschen!
Exempel på några som föreslås Taschen är Louise Bourgeois, Cindy Sherman, Marina Abramovic, Hanna Ryggen, Yoko Ono och Niki de Saint Phalles. Hela listan finns på Malmö Konsthalls hemsida. Konsthallens restaurang SMAK är utmärkt! Man kan sitta ute i vackert väder, annars är detta ju en utflykt som också passar en regnig dag även om ljuset i stora hallen är bäst en solig dag.
Kulturen i Lund är ett fint museum med både utomhus- och inomhusmiljöer. Alltid värt ett besök och ligger mitt i stadens hjärta. Nyligen öppnade en utställning om Gudrun Sjödéns 40 år som kläddesigner. Den pågår till 2015 så det finns tid att planera in den även om det inte blir i sommar. Men utomhusområdet är bäst på sommaren förstås. Vernissagedagen bjöd på sol och perfekt väder för invigningstal och operakonsert. Gissa om det vimlade av kulturtanter klädda i Gudrunkläder, inklusive undertecknad, förstås!
Ovanstående är ett axplock av vad jag redan gjort för utflykter nyligen. På listan för mer eller mindre redan planerade står:
Wanås Skuplturpark - helst vackert väder. Det har gått buss, ryktet säger att Skånetrafiken dragit in den. Annars får man rabatt på inträdet om man åker buss. Wanås gods är ett ekologiskt jordbruk.
Österlenrunda/or - helst vacker väder. Måånga stopp på vägen, lunch på Brösarps Gästis (boka!) eller picknick på Brösarps Backar, fika på något av alla de trevliga ställen som finns, vandra upp till Ales Stenar i Kåseberga, flanera i Simrishamn, besöka Äpplets Hus i Kivik, vandra på Kivik Art, besöka Gunnarshögs Gård nära Hammenhög och se på rapsoljeframställning, se världens minsta museum, Hasse och Tages, i Tomelilla eller Borstmuseet i Onslunda och mycket mera. Bilutflykt, förstås.
Wideröra gård i nordvästskåne står på min lista, där har vi ännu inte varit. Bil erfordras.
Plastens Hus i Perstorp rekommenderas varmt. Pågatågen stannar i Perstorp ett stenkast därifrån.
Jag har vänner på annat håll i landet som på sommaren skaffar ett sommarkort på Skånetrafiken och obegränsat åker runt i vår landsända och turistar och hälsar på goda vänner. Allt går inte att nå med kollektivtrafik men de goda vännerna på plats har ju bil.....
Som man kan se har en hel del av mina utflykter konstinriktning, jag är ju nu en gång sån.
En gång varje sommar brukar jag bege mig till fjälls. Efter att ett antal år åkt tåg fick jag jag smak på att köra bil, nästan alltid ensam. Då gör jag utflykter på vägen, planerat eller helt apropå. En intressant skylt kan trigga mig eller nåt jag läst. Det har blivit fäbodar, slott, hälsobrunnar, hantverksgårdar, plantskolor, städer jag inte varit i förut eller besök hos bloggvänner, t ex. Övernattar gör jag oftast på vandrarhem, en utmärkt företeelse med en numera ovanlig anda av förtroende. Om man inte anländer eller avreser inom "bemannad" tid ordnas det med nyckelhämtning och betalning ändå. Känns som en oas, faktiskt.
På så sätt har jag lärt känna andra delar av vårt avlånga land lite bättre och det känns väldigt inspirerande och trevligt.
Vad gäller Skåne, och för den delen även Småland, kan jag bidra med åtskilliga andra tips, förstås. Kom med frågor!
Kom an bara, svenska sommar! Här kommer vi allihop! Och bloggvänner och alla andra vänner är förstås ytterst välkomna att hälsa på hos oss, bara hojta till.
Välgjord! Finns i mina bokmärken nu. Ljuvliga bilder! Skarhults Slott spännande.
SvaraRaderaTack! Jo, detta tema ger oss en lista från olika delar av landet som bonus!
RaderaJa Loranga på Dunkers måste man se även om jag mest läst annat av Barbro L. Kul tema med tips!
SvaraRaderaFrån övriga lördagsbloggare kan man samla ihop en lång bra lista. Och Loranga ska jag se igen med gudbarnen! Får nog hålla dem i handen när vi tittar in i ladan med alla tigrarna..... De morrar gräsligt!
RaderaÅh så mycket fint och intressant i Skåne. Och heja Skarhults Slott! Lite samma sak gäller nog Glimmingehus om jag förstått det rätt och några närliggande storgods.
SvaraRaderaOch vilket lockande besöksmål du har med på listan för oss lördagsbloggare – tänk om vi tittar in hos dig!
Samma sak med ägarlängder gäller säkert överallt bland slott och herresäten. Retroaktivt bortsorterande av kvinnorna gäller även i andra sammanhang, det är ju inget nytt. Det nya här är att någon grävt och lyckas exponera det så strålande.
RaderaDock noterade jag vid mitt besök att det var en massiv kvinnlig övervikt bland besökarna. Jag påpekade för maken att man blir besviken även på dagens män som inte är intresserade. Han tröstade mig med att det ju är kvinnor som bär upp kulturlivet över huvud taget!
Klart att ni ska titta in hos oss!
RaderaLoranga läste jag för Åsa när hon var liten, men hon gillade den inte. Däremot gillade hennes far den väldeliga.
SvaraRaderaTack för många fina skånska utflyktstips! Tyvärr går våra utflykter numera inte åt det hållet - det blir för det mesta små korta besök till ganska närbelägna platser. Och till Öland några gånger under sommaren förstås!
Ingrid
Tack för många intressanta tips! Både konst och historia, inte minst kvinnohistoria. Svenska vandrarhem bliver det besökt en del i år; utöver i Stockholm i februari har jag nyligen redan bokat flera till sommarens resa (normalt är jag inte alls så tidig med bokandet, stannar hellre där jag känner för det under resans gång, men då vi är sex personer som ska iväg samtidigt tänkte jag det var bäst så). Älskar vandrarhem!
SvaraRadera