tisdag 22 juni 2010

Sevärt på TV

 Jag har många favoritmusiker av olika slag, som många vet fr a inom operavärlden. En av litet annorlunda slag är Gareth Malone. En smal, nästan flickaktigt söt 35-årig engelsman med ett brinnande intresse för körmusik och att entusiasmera amatörsångare att sjunga i kör. I kväll sändes sista avsnittet av den tredje BBC produktionen i  STV där han startar en kör från botten och får den att utföra underverk.
Jag har följt även de två första och det är verkligen härligt att se hur människor växer i gemenskap med andra. I den här senaste serien får han under 9 månader under 2009 ihop en kör på 250 personer i ett nergånget förortsområde, South Oxhey, med 1200 invånare och övertalas sen att fortsätta som deras körledare. Kören finns fortfarande och har en egen hemsida.
Det här tycker jag är verkligt bra television och man kan se programmen på SVT Play ett tag. Gareth Malone har många andra strängar på sin musikaliska lyra och, naturligtvis, en egen en hemsida här.

På videoklippet berättar han litet om vad han tycker om att jobba med.

>

2 kommentarer:

 1. Jag tror jag har sett något enstaka avsnitt med honom när han startar en kör med barn/ungdomar i någon nedgången förortsskola och dito elever. Men det var en serie och jag åkte hem till Turkiet/Egypten igen och såg inte resten.

  Tyvärr får man inte se BBC-program på SVT Play utomlands, SVT har inte sändningsrättigheter för det.

  Det blir mycket som blir bra med att flytta hem igen!

  SvaraRadera
 2. Marianne:
  Och tyvärr kan man inte se de uppföljare som BBC har sänt i Storbritannien här. GM har besökt de ställen han varit på för att se hur det gått utan honom men det får vi i Sverige inte veta!

  Tycker jag anar en viss längtan till hemflytten...
  Välkommen! Du kommer att ha mycket att berätta och att längta tillbaka till i Kairo, eller hur?

  SvaraRadera