tisdag 1 juni 2010

Tidens tand

Idag var jag på bilprovningen med min gamla hästsläp av märket Boj, årsmodell 1982. Den har gjort god tjänst i många år, har genomgått en helrenovering för kanske 15 år sedan och alltid godkänts på bilprovningen tidigare. Men nu var det stopp. Bärande balkarna i botten var alltför rostiga. Till "bra att veta"-grad på ena sidan, "måste åtgärdas inom en månad" på den andra. Annars körförbud. Suck. Hästen är 23 år gammal och jag behöver bara att släpen varar hennes tid ut. En snäll svetskille har lovat FÖRSÖKA fixa det, annars blir det skroten. Och pengar lär det kosta.

 Så här ser INTE min gamla släp ut! Bilden från Bojs hemsida.

Hästsläpen har i alla fall tjänstgjort väldigt länge. Så länge funkar oftast inte datorer. Vi har haft apple-datorer i huset sedan urminnes tider, alltsedan den första för privatbruk, MacPlus, med
1 MB-minne. Vi har den kvar och den funkar faktiskt som den var tänkt 1986 när den var ny. Men duger förstås inte till internet och allt annat som vi kräver idag. Jag har vinkat till en likadan på Rööhska Museet i Göteborg, f ö.
Sedan dess har ett stort antal macar passerat revy hos oss, alltifrån de stationära till olika modeller av "släpbara" och bärbara. Vi använder flera stycken vardera för tiden när vi samsades om samma, mannen och jag, är längesen förbi. Jag använder min stationära imac med 24" skärm och min iBook, mannen har minst tre olika igång.
Min första alldeles egna dator var den första iBooken, den blå varianten. Man kunde 1999 välja orange eller blå, sen kom fler färger. Min "Mackie" var blå och såå vacker! Den var av kevlar och hade handtag så att väska var onödigt om man inte ville dölja vilken skönhet man bar omkring på. Så småningom blev även den alltför liten i minneskapacitet och hastighet. Den fick då en ny matte, en skrivande journalist, som har vårdat den ömt i alla år, burit runt den överallt och använt den som "skrivmaskin"  tills den gav upp andan förra sommaren. Då hade den använts mycket flitigt i alla fall i 10 år!
En dag fick jag se mannen packa grejor som skulle till återvinningsstationen i en stor kartong med Mackies porträtt på! Hallå, stopp! Hit med den kartongen! Den hade stått i källaren i alla år. Nu skar jag ut bilderna, köpte ramar på IKEA och monterade så att vi Mackie-mattar fick var sin att nostalgiskt hänga på väggen.


Tidens tand tär på allt och alla!

5 kommentarer:

 1. Här transporteras både män'skor och djur på flaken, utom i vissa undantagsfall när storfräsarna kommer med sina gigantiska hästtransporter av modell tio hästar i en vagn (eller hur många det nu kan vara). Lyxigare och större hästtransport har jag aldrig sett.

  Jag har min första Mac nu, en MacBook, och jag är så glad att jag bytte från pc. Det enda är att jag nu önskar mig en stationär med riktigt stor skärm, för den där lilla skärmen är för liten för mina ögon och min rygg. Därav en extraskärm på skrivbordet, men det innebär att här blir onödigt knökfullt. Ska köpa en när vi kommer hem, jag har för mig att de är billigare i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Haha, du är ju Mac-tokigare än jag! Kanske ska jag klippa ut bilden från iPad-lådan och rama in. Skulle göra sig finfint bredvid bilder på Anna och Ella!

  Men visst är det något speciellt med Apples produkter och tom förpackninar. Att packa upp ett nytt inköp är som att veckla ut ett litet konstverk. Allt är så stilrent och snyggt utan en massa klistermärken, plastpåsar eller skräpiga papper. Synd att de inte tillverkar hästsläp...

  SvaraRadera
 3. Marianne:
  Grattis till att ha skådat "ljuset"! Jag har aldrig hört någon beklaga byte till mac från pc.

  Du kommer att älska en 24" eller 27" skärms-iMac! Att se TV-program eller opera från Mets arkiv är en fröjd.

  Damitri:
  Men visst är vi släkt och har samma blick för den speciella designen! Släng för jösse namn inte lådan, i alla fall.
  En släp i apple-design hade varit flott till Saaben.

  SvaraRadera
 4. Ja jösses hästtransporter är busdyra. Speciellt dubbelboogey (eller två-axlad?). Hoppas att det löser sig!

  SvaraRadera
 5. Karlavagnen:
  Håll tummarna den 16 och 17, det är då svetsaren ska jobba med den!

  SvaraRadera