fredag 24 december 2010

Fredagstema: Ingen jul utan...

Erica, tack för temat idag, hur man än gör så blir det jul!

Men, visst, vissa saker förhöjer julstämningen, inget tvivel om saken. I många år har njesen bönfallit mig om prästahåret, dvs saffransbrödet jag bakar. Nu har hon övat några gånger enligt mitt recept så från och med i år får hon fixa det själv!

Idag har jag plockat fram mina tomtar och några av mina fina danska prydnader, det räcker.

Många har skrivit om hur viktigt det är att få fira jul med familj och andra nära och kära. Jag har firat många julaftnar på jobbet, dvs i sjukhusmiljö - det har gått alldeles utmärkt.

Om det är någon mat som är viktig så är det i så fall lutfisken med skånsk senapssås och ärtor. Skinka och allt annat kan jag undvara. Vi åt ett julbord (världens bästa på Hovdala)  redan i november, det räcker och blir över för mig.

Viktigast i jul är att det inte händer några olyckor (har ju sett litet för mycket av den sorten) och att ingen är ensam och ledsen. Många måste fira sin jul ensam - särskilt i Skåne denna jul - men det behöver förhoppningsvis inte betyda att man är ledsen. Man kan lyssna på radio, titta på TV eller läsa en god bok.

Härmed önskar jag alla en olycksfri och fridfull jul!

6 kommentarer:

 1. Min vita tomte är framme nu och julbordet ätet tillsammans med familjen. Men nu är det ju det där med tomten.....efter kalle Anka!

  Ja dina önskningar om en olycksfri frisk jul är det viktigaste. Du som verkligen vet.
  Är ni insnöade där nere eller kan ni ge er ut - om ni vill?
  TaCK FÖR ALLA FINA SPÄNNANDE KINAINBLICKAR.
  Julkram från Eva H

  SvaraRadera
 2. Oh, vilken fin hyacintplantering!
  Jag, mitt nöt, glömde att köpa hyacinter när jag var på byn - får se om det finns några kvar när jag kommer ner nästa gång.
  Hoppas ni har vett att hålla er från vägar och snödrivor!
  En skön afton önskar jag er alla!
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Om du eventuellt har läst mitt fredagstemeinlägg så vet du att jag håller med dig om det mesta. Däremot delar jag inte din faiblesse för lutfisk - det var det värsta jag visste när jag var liten och jag har inte ätit det sen jag smakade det första gången...

  Om en liten stund ska vi iväg på Midnattsmässan i Mogata kyrka. MM är kyrkvärd och jag för ovanlighetens skull medföljande. Men i morgon vid fyratiden ska jag upp igen och göra mig i ordning till julottan i St Johannes kyrka i Norrköping, där jag ska spela på en orgel med fyra manualer. Men jag använder bara två - det räcker :-)...

  Skönt att läsa på nätet att vädret har stabiliserat sig något i Skåne. Tråkigt att läsa om de svåra olyckor som hittills har inträffat i Sverige.
  God fortsättning på julen önskar Ingrid

  SvaraRadera
 4. Du har satt fingret på det allra viktigaste! Som vanligt:D.
  En fin fortsättning på julhelgen önskas!

  SvaraRadera
 5. Vilken fin hyacint- och tomtegrupp! Och instämmer med Karin. GOD JUL!

  SvaraRadera
 6. Eva:
  Hyacintplanteringen gjorde jag när Marianne i Älmhult var med och gjorde jularrangemang i Hässleholm och den har växt till sig bra. Många hälsningar från mina tomtar till din! Dom är ju nära släkt. En till Kina rapport kommer det att bli.

  Margaretha:
  När du kommer till byn nästa gång är hyacinterna på rea - då kan du köpa dubbelt så många!
  Varningsgraden gick ner och vi hade kontakt med "södern" så vi vågade oss ut - allt gick bra, även om vi fick välja annan väg och skotta loss bilen i mors infart!

  Ingrid:
  Om du inte har smakat lutfisk sen den gången du var liten så KAN det smaka annorlunda nu. Men man äter vad man vill och struntar i resten.

  Karin:
  Tack det samma!

  Anne-Marie:
  Tack! Ha en skön helg!

  SvaraRadera