fredag 3 maj 2013

Galleri Fredag: Maj, maj välkommen!

Annika i Reston leder gallerikören i maj. Ja, äntligen kom hon med blom i håret, den sköna maj. Nu är det bråda dagar i trädgården, både för oss människor och för alla växter som måste som jobba som sjutton för att hinna ikapp.

För tre år sedam firade jag maj en hel vecka på Åland hos Karin och Uffe i Geta. En vecka jag ofta återkallar i minnet, fr a för Karins och Uffes skull, men också det vackra landskapet med alla diken fulla av vitsippor och stora ängar av ramslök och orkidéer. Jag blev oerhört generöst omhändertagen på Pettas och for runt Åland i den gröna bilen Virtanen och bara njöt.

Förutom nya vänner och vyer hade jag med hem litet växtlighet, skott av pelargonen Berta, en rosenpelargon som Uffe räddat på en soptipp, några blåsippsplantor och nunneörtsdito. De senare står i var sin pilrundel och kallas Lilla Åland. Troligen tycker de det att det är bra bistert i Göinge i år för först de senaste dagarna har blommor slagit ut.Stjärnmagnolian har precis börjat slå ut de första knopparna. Den får gärna vänta litet till för blommorna tål inte frost.

I uterummet blommar bladkaktusen för fulla muggar,

... liksom flera engelska pelargoner..

..och inte minst Vodoo.

En del krukor flyttar ut dagtid och in nattetid, bl a ett flertal agapanthus som redan har långa stänglar och kommer att slå ut vilken dag som helst nu.
Vissa har inte koll på kalendern men soliga ställen att ligga och sova på letar de upp!


Senaste veckan har solen spelat flera småfåglar spratt på eftermiddagen och minst fyra har flugit mot ett fönster. En av dem slog ihjäl sig, de andra kvicknade till och kunde flyga vidare, senast en liten söt svarthätta. Maken trodde att han skulle kunna sluta med fågelrestaurangen men just nu går det åt mer frön än någonsin. Massor med olika arter kommer och förser sig, jag kan inte namnen på mer än några få. Gissar att de behöver äta upp sig efter hitflytt och inför häckning.
Ja, nog är maj en bråd månad, alltid. Och jag är av den bestämda uppfattningen att under maj ska jag förbli i Norden!
Och inom en vecka slår boket ut...... vitsippsmattorna har redan gjort det!

18 kommentarer:

 1. Inte bara i maj vill jag förbli hemmavid - hela juni också. Saknar alltid de ljusa nätterna om jag reser bort i midsommartid.
  Varken ute eller inne, kan jag tävla med din blomprakt - men jag är oändligt tacksam för att mina krukväxter har tålamod med mig och överlever. Den stora hibiskusen som jag trodde jag tagit livet av, kommer med pyttesmå ljusgrön blad på varenda gren, och somliga tappra varelser blommar till och med, som ruellian, en rödbladig oxalis och så pelargoner förstås.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med - inte förrän i höst vill jag lämna våra breddgrader!
   Vissa växter är tapprare än andra vilket man är glad för! Ruellieskotten - de två som tog sig - växer fint men det lär dröja innan jag får blommor.

   Radera
 2. Söt kisse! Maj är underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olga tackar för komplimangen! Om en månad fyller hon 15.

   Radera
  2. 15 år! SÅ fin hon är. Jag hade en katt när jag var liten i 10 år. Saknar ibland att ha en katt, men det passar inte nu. Ha det bra.

   Radera
 3. Underbar bild på Olgakatten (?). Vilken blomprakt att njuta av i er trädgård, även om det bara är på bild. Själv ska jag strax ut och plantera persilja. Förra året blev det inget med den - kanske för mycket eller för lite vatten? Jag får se upp lite mer i år.
  Här har vi en strålande majdag och jag ska snart sätta mig till och skriva ett inlägg till galleriet. Men först ut i solen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det Olga - hon är lättare att fånga på bild än kvicksilvret Sonja.
   Här strålar också majsol, jag har fått min dos för idag. Är gärna litet försiktig med helsol och jobbar man i trädgården får man klä på sig ordentligt.

   Radera
 4. Majdagen till ära har Virtanen just blivit nytvättad av Uffe
  Den vinkar med ett hjul och minns era färder

  Roligt att se att lilla Åland håller sig vid liv.
  I nästa liv vill jag bli katt hos dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klappa Virtanen på motorhuven från mig!
   Min gamle ridlärare, frid över hans minne, ville bli föl hos mig i sitt nästa liv. Jag får se till att ha en bra gård med många djur i mitt nästa så att alla får plats!

   Radera
 5. Ja, ni har den finaste tiden nu. Absolut. Det har väl vi också, men ni har ljuset och det där väldigt speciella.
  Härligt med Åland. Jag kan tro att det verkligen var en upplevelse. Jag hoppas att få komma till Pettas en dag jag också.
  Blåsippor. SAKNAR!!

  SvaraRadera
 6. Nog njuter vi!
  Det är bara att ta ett hopp från Närpes till Åland vid tillfälle!
  Kan du inte odla blåsippor i trädgården? Mina från Åland är ju vilda men jag har även "tama", liksom backsippor.

  SvaraRadera
 7. Men vad är det som händer med mina kommentarer idag? De bara försvinner, plötsligt.

  Hmm... vad var det nu jag skrev. Jo att jag tycker det är så lyxigt med ett blomrum. Och att jag undrar vad Malmstens säger om Lilla Åland, i dessa tider så varumärkesskydd blivit en sådan het potatis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu gick det i alla fall!
   Fniss.... Om du skriver ett mejl till mig på skanekatt@gmail.com så ska jag tala om varför jag fnissar!

   Radera
 8. Så mycket som kommit hos er! Och det var allt en riktigt söt liten livsnjutare du avslutade med.=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu går det fort, man får hålla i hatten! Katter vet hur man fixar det bra för sig och hur man dresserar människor.

   Radera
 9. Jag gillar bilden på katten. Ja, alla blombilder också förstås. Man kan aldrig få nog av dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olga tackar!
   Nej, nu är tid att njuta!

   Radera
 10. Massor med underbara blommor i maj :-).

  SvaraRadera