fredag 24 maj 2013

Galleri Fredag: Vatten

Annikas i Reston Fredagsgalleri innehåller idag VATTEN.

Vatten är en förutsättning för liv. Man kan överleva länge utan mat men inte utan vatten. Och vattnets mängd är konstant vilket illustrerades av en vattenkampanj för ett antal år sedan där affischer undrade om vi druckit Cleopatras tårar till frukost. En av mina vänner muttrade att det lika gärna kunde ha varit hennes kiss.
Och denna globalt gemensamma resurs proppar vi full med föroreningar.... Vart man reser får man alltid kontrollera om vattnet i kranen är drickbart. Ofta är det inte det, antingen för att det inte är rent eller så kraftigt klorerat att det är vämjeligt.
I Sverige är vi - ännu så länge - välsignade med god dricksvattenkvalitet. Vattnet i våra kranar och brunnar är inte bara rent, det är dessutom oftast väldigt välsmakande. Då och då drabbas vi ändå inom någon kommun av otjänligt vatten vilket då fungerar som en nyttig väckarklocka.

Där jag bor har vi gott vatten som inte behöver kloreras. Vatten är vår måltidsdryck. Jag råkar tycka om bubblor i mitt vatten och bubblar 1-2 liter varje dag. För det mesta lägger jag i citronklyftor (ekologiska, köpta eller hemmaodlade) , någon gång smaksätter jag det lätt med egen fläderdricka eller vinbärsbladsdricka. Aldrig någonsin att jag skulle köpa syntetisk smaksättning!

En kolsyrepatron räcker mellan 2 och 3 månader och kostar mig f n 98 kronor. Det blir ca 65 öre för en liter bubblat vatten. Den lyxen unnar jag mig.

Soda Stream-maskinen är inte den nyaste; den har rätt många år på nacken och borde vara avskriven.

Alla försök att fotografera den vackra och synnerligen praktiska Eva Solo-karaffen vi fått i present UTAN någon del av Olga med på bilden misslyckades.


En trevlig fredag tillönskas alla, gallerister och övriga!
Galleristerna flockas i en widget på Annikas sida!

F ö ansåg Falstaff Fakir att
Vatten är ett farligt gift
Som omger Visby stift.
Hm, det är inte så svårt att gissa vad han föredrog som måltidsdryck.

14 kommentarer:

 1. Tänkvärt inlägg om vatten. Jag tror jag skrev ett inlägg om just detta för några år sen. Att vi ska vara glada över att vi kan dricka vattnet direkt ur kranen. Inlägget inspirerades av en broschyr som Svenska Kyrkan gav ut om en flicka som fick hämta vatten flera gånger per dag och gå några kilometer med sin tunga börda på huvudet.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med de omständigheterna får man lära sig att hushålla. I min barndom pumpade vi upp vatten vid sommarstugan men behövde bara bära ca 50 m och det tyckte jag var långt och tungt då!

   Radera
 2. Jag dricker gärna och helst det gift som omger Visby stift:). Allt hittar de på också, men ska man få det att rimma så...
  Självklart är att Olga vill vara med på bild...och just därför blev det så himlabra också:). Levande
  Sodastream har funnits i det här huset också, men då tänkte jag nog inte alls, så jag gav bort den eftersom jag inte ville göra läsk, sådan dricker jag inte, bara vatten. Nu lärde jag mig att jag kunde ha bubblat vattnet. Man blir bara klokare med åren och bloggläsandet

  Önskar detsamma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, läsk förekommer inte här i huset heller, inte ens till gästande barn. De får ekologisk saft eller mjölk.
   Om det numera finns dioxin runt Visby stift har kanske Fakiren får rätt sent omsider, trist nog.

   Radera
 3. Det är lite märkligt det där att vi fortfarande tvättar bilen och spolar i toaletten med dricksvatten. Vet blir nog svårt att lära om.

  Och det är ju självklart att Olga ska vara med, men inte i vattnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer nog en dag när även vi måste hushålla bättre.

   Även Olga föredrar vatten som måltidsdryck. Och tyvärr hittar man ibland henne i både mat och vatten i form av vita hårstrån....

   Radera
 4. När jag jobbade med Margot Wallström var hon noga med att det skulle vara kranvatten på podiet när hon framträdde. I Sverige i alla fall. Visst, sa arrangörerna och ställde fram en karaff kranvatten till henne och mineralvattenflaskor till övriga deltagande... Suck!

  SvaraRadera
 5. Heja Margot! Synd att hon inte kunde påverka de övriga flaskorna.

  SvaraRadera
 6. Ja, det är så synd att vattnet förorenas mer och mer.
  Känns som att vi är ganska bortskämda just i Sverige med att vi faktiskt kan dricka vattnet ur kranarna (men inte mig emot :))
  Gott med bubbelvatten också :) Dessutom, när man gör eget, så slipper man ju också alla skittillsatser som finns i allting man köper... :)
  Och som du skriver; det blir ju otroligt billigt också, speciellt jämfört med vad det skulle kosta att släpa hem en massa flaskor från affären.

  Hoppas du får en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, detsamma, Erica! Enl SMHI ska du få soligare väder än vi men idag kan jag inte klaga.
   Bortskämda är vi, helt klart.

   Radera
 7. Bubbelvatten är ngt jag inte dricker ofta, gillar inte kolsyra speciellt mkt.
  Vanligt vatten funkar för mig, helst med citron i.
  Slurp.
  Här filtrerar vi vattnet vi dricker via vår ismaskin. Smakar mkt bättre än vattnet direkt ur kranen (även om jag vant mig vid det). Ja, du vet ju hur klorerat dricksvattnet är i US.
  Soda streams är poppis här också.
  Ha en fin helg!!

  SvaraRadera
 8. Jag gillar att komma till länder där man frågar om det ska vara vatten con eller sin gas. Men på många håll finns bara det ena och då föredrar jag de ställen som har con, dvs med.

  SvaraRadera
 9. Gillar "icke-bubbligt" vatten bäst och även om Annika har rätt i att mycket av USAs vatten är otroligt klorerat har vi inget klor alls i vårt vatten där jag bor. Och ingen fluor som man annars tillsätter till det mesta vattnet i USA.
  Ser att Olga tycker om vattenkaraffen. :)
  Vatten klarar vi oss inte utan, den saken är säker.

  SvaraRadera
 10. Jag vill inte ha bubblor i mitt vatten, dricker det helst som det är. Förut drack jag alltid mjölk till maten, nu blir det oftast vatten.

  SvaraRadera