måndag 20 maj 2013

P 1

P1 är den radiokanal jag mest lyssnar på. Idag har jag lyssnat på ett verkligt intressant program,
P1 om tolerans. Fyra talare hade fått vardera 15 minuter att tala om ämnet.

Sopranen och ambassadören för FN:s flyktingkommissariat Barbara Hendricks talade om sin uppväxt i Little Rock på 50 och 60-talen och om urrädslan hon bar med sig i magen när det stod Whites Only överallt.

David Lazar, rabbin i Stockholm, talade om att leva och låta leva trots olika religioner, ursprung, kön och sexuell läggning, om att vara nyfiken på den andre och t o m känna en helig avund. "Biskopen i Stockholm har en sån tjusig stav, jag skulle gärna ha en sån!"

Åsa Nilsonne, psykiater, berättade om hjärnans plasticitet och förmågan att öva in tolerans som vi ju inte föds med.

Slutligen höll Margot Wallström en föreläsning om det pluralistiska samhället som vi har att förhålla oss till. Hon berättade att det nu är viktigt att inte nämna utøyamördarens namn för att inte göra honom till viljes.

Rapparen Ken Ring med kenyanska rötter framförde musik med angelägna texter.

Programmet finns att lyssna på via Sveriges Radios hemsida eller på SRPlay. Gör gärna det om du missade direktsändningen.

4 kommentarer:

 1. Tack för tips – låter som en spännande mix av kloka personer.

  SvaraRadera
 2. Tack för tips. Jag lyssnar också mycket på P1, och alltid via Play. Så detta ska jag ladda ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I P1 lär man sig massor, eller hur? Och för det mesta inga avbrott i pratet med meningslös musik man inte gillar heller. Det tycker jag är problemet med sommarpratarna. Allt för ofta märks det att personen själv inte valt musiken ens. Som tur är kan man podda ner programmen med förkortad musik.

   Radera