måndag 27 maj 2013

Syrenernas tid och gullregnets månad.
Nu avlöser den ena blomningen den andra, man får försöka hänga med i svängarna. Paradisäppelträden som bara i går stod i sitt fagraste flor snöar nu av sig de vita kronbladen.Likaså rhododendronblommorna börjar falla av. Men nu står rönnen som fagrast och ännu finns en och annan senkommen stjärnmagnoliablomma fastän löven nu är utslagna.


Faktiskt frös inte en enda blomma i år, det kom ingen frostnatt!

Cornusträdet lovar prakt även i år - och den prakten varar LÄNGE.
Gullregnet bekänner färg och strax är det syrenernas tid och gullregnets månad.
4 kommentarer:

 1. Häruppe i odlings-zon fem väntar vi fortfarande på syrenerna... Oj vad det går undan hos er. Rönnen i blom redan. Och vilka vackra rhododendronblommor som fallit på marken!

  SvaraRadera
 2. Men Slussen ligger väl inte i odlingszon 5? Antar att du pendlar mellan Stockholm och nåt nordligare smultronställe och befinner dig där nu.

  SvaraRadera
 3. När rhododendron har blommat över hos er där nere är det nog dags för våra buskar att blomma. Också dags för det årliga besöket i rhododendrondalen längs med Motala Ström i Norrköping.

  Även Norrköping har drabbats av vandalismen. Det fina caféet på Färgargården som ligger granne med rhododendrondalen utsattes för mordbrand för några dar sen. Som tur var klarade sig övriga hus i den gamla färgargården. Caféet drevs av en av de nya svenskarna...Sorgligt.

  Och idag läste jag om att en bil hade eldats upp i ett garage Klockartorpet, ett av de mångkulturella områdena i Norrköping.
  Var är föräldrarna till de här ungdomarna som sysslar med sådant?

  SvaraRadera
 4. Rhododendron har en rätt lång säsong genom att de olika färgerna blommar vid olika tidpunkt. Jag har bara vita, de som blommar först. På ett ställe här i byn står en magnifik röd; den har just börjat slå ut. Till Sofiero, antagligen en av landets största rhododendronparker, måste man komma flera gånger under försommaren om man man ska uppleva alla varianterna.

  Vad som rör sig i huvudet på vandaler - om det inte är rent sjuka pyromaner - kan man fråga sig. Och är det ungdomar har antagligen föräldrarna kapitulerat för länge sedan.
  Vissa småpojkar tycks ha en frustration som bara kan lindras genom att krossa fönster; det upplevde jag när jag var barn. Ett par grannpojkar på landet slog sönder samtliga fönster i den enes familjs svinstall, säkert 50 fönster. Och bara skrattade. Inte blev de bestraffade heller eller behövde ens röja upp.. Pojkar är ju pojkar... Jag blev så bekymrad att grisarna skulle skära sig på allt glas.

  SvaraRadera