fredag 17 maj 2013

Galleri Fredag: På min gata

Hos Annika i Reston kan du hitta oss som deltar i galleriet idag.

Jag blev glatt överraskad när jag kom ut i dag - en näktergal satt i ett av våra träd och sjöng fast det var ljusan dag! Vi har saknat näktergalen i flera år så det var mycket välkommet.

Min gata är inte mycket till gata, bara en liten återvändsstump med anslutning till en gång- och cykelväg. Från kökssidan har vi utsikt över ett grönområde med äng och en björkdunge. Vårt hus ligger sist i vår del av villaområdet och med en 2 1/2 m hög bokhäck kring större delen av trädgården är vi ganska avskärmade.
I ett hörn av vändplatsen ligger det som återstår att ta hand om av avverkningen av vresboken för några veckor sedan. Att vresboken grönskar och döljer alla spår av ingreppet syns tydligt!


Åter till näktergalen - för många år sedan var sjukhusområdet där jag arbetade hemvist för ett antal näktergalar som hela försommaren hade ljudlig konsert nästan dygnet om. Det var ljuvligt att passera på vägen till och från parkeringen som var omgiven av lummiga träd och buskar. Sedermera byggdes husen ut och både träd och fåglar blev undanskuffade.
Men även här hemma brukade vi ha åtminstone en näktergal, om inte precis i trädgården så i den närmaste skogskanten. Nu är det rätt många år sen jag hörde den så glädjen är stor att den t o m sitter i en av våra höga björkar.


11 kommentarer:

 1. Härligt med en "egen" näktergal! Vi får nöja oss med koltrastar, men det är inte så dumt det heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej,koltrasten är inte dum alls. Fast när jag var gymnasist och satt i mitt rum och pluggade så blev jag irriterad på honom. Då satt han på mattebommen utanför och peeep så ynkligt att det störde mig. Gick jag ut och sjasade bort honom kacklade han ilsket, flög iväg 5 meter och återvände sedan sedan och pep vidare. Eftersom han kan sjunga så vackert var jag sur att han bara lät illa just då.

   Radera
 2. Spännande med en video! Jag letade vidare efter fler sidor och filmer med näktergal, vilka fantastiska ljud de kan åstadkomma! Ha en fin helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näktergalen är kanske inte den mest skönsjungade men väcker ju speciella känslor. Nu i kvällningen är han alldeles tokig!

   Radera
 3. Så vackert med näktergalen.
  Jag hör den ibland. Underbar, underbar.
  Ha en fin helg på gatstumpen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, detsamma, Annika!
   Nog är det en speciell känsla att höra gurglet!

   Radera
 4. Åh, näktergalssång!=) Här hos mig är det mest bara fiskmåsarnas stämmor som ljuder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiskmåsarna är havets sång och den kan bli lite övermäktig..... Bäst i mindre portioner.

   Radera
 5. Önskar att jag var på Öland där näktergalen höll konsert varje kväll så här års när jag var där för några år sen. Lyckliga du som har en alldeles egen!
  Ingrid

  SvaraRadera
 6. Nog känner jag mig "utvald", alltid.

  SvaraRadera