lördag 8 december 2012

Lördagstema: Värmekällor

Grunden för all värme är förstås solen och elden. I många delar av världen räcker detta långt utan komplicerade anordningar men på mina breddgrader måste knep till för omvandla dessa generösa källor till användbar värme.Vi kan stänga inne elden på många sätt förutom den enkla brasan där man blir stekt på ena sidan och fryser på den andra (som jag upplevt i England många gånger). Det finns smartare sätt, t ex kakelugn eller moderna braskaminer eller pannor med ackumulatortankar. Att elda med olja visade sig inte vara så smart så nu eldar vi sopor i fjärrvärmeverk.

Vägen över elektricitet har också massor med knep, vissa bra andra dåliga. Ett av de sämsta är kärnkraft där vi överlämnar det vanvettigt farliga avfallet till våra efterkommande - om det inte rent av exploderar i ansiktet på oss, vilket ju hänt nyligen i Japan och otaliga gånger dessförinnan. Sol, vind och vatten är för mig betydligt smartare sätt att göra ström.

Värmepumpar av olika slag har revolutionerat husuppvärmningen i våra kalla trakter på senare år men är ju beroende av att el finns tillgänglig. Trots högt elpris har våra uppvärmningskostnader sjunkit sedan vi kastade ut oljepannan som var det enda alternativet när vårt hus byggdes - förutom direktverkande el som vi valde bort.

Det finns teorier om att människans hjärna började utvecklas alltmer när man kom på att tillaga maten över eld; då kunde man nämligen tillgodogöra sig näringsämnena lättare och snabbare och slapp äta hela tiden utan kunde använda tiden till att hitta på saker. Ugn och kök underlättar tillagningen.

En gammaldags bakugn kan användas för att baka bröd som räcker länge förutom att den värmer huset. För att inte tala om hur gott brödet blir.
En modern ugn är förstås enklare och helt oumbärlig i vårt samhälle. I många länder är man dock fortfarande beroende av att göra upp eld varje gång man ska laga mat.
En braskamin är bra att ha om det blir strömavbrott och en trivselfaktor i vilket fall som helst.

En kopp te är inte att förakta som värmekälla heller! (Och i England helt nödvändig!)

En varm solfläck hittar varje katt! Förutom att en katt i knät eller sängen är en utmärkt värmekälla själv!


Hur håller ni andra lördagsbloggare värmen i denna bistra vinter?
Lördagskvällen tänker jag hetta upp med Placido Domingo i Malmö!

PS. Håll tummarna för att klimatmötet i Doha inte helt brakar samman. Människans förmåga att sticka huvudet i sanden överträffas bara av hennes girighet.

13 kommentarer:

 1. tröjor
  filtar
  raggsockor
  och så
  Åskar
  förstås

  SvaraRadera
 2. Jag tog bort en bild på en varm tröja, faktiskt. Tänkte som så att den - och filt och raggor - BEVARAR värme men inte är en källa i sig. Åskar får förstås godkänt med spets!

  SvaraRadera
 3. Ja visst är det så, och det är ju märkligt att det stora länderna är så envisa att blockera förhandlingarna och kräva rätten att förorena. Och i Oskarshamn tyckte dom att reservaggregaten inte behövde servas. Visst blir man rädd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Resultatet i Doha blev skrämmande klent. Och skrämmande är väl ordet i kärnkraftssammanhang också.

   Radera
 4. Den där gammaldagsa bakugnen ser ut att vara i bruk? Hos oss finns en oanvänd med en skorstenspipa som behöver fixas. Ett av många projekt i vår att-fixa-kö. Visst blir det godare bröd i en sån där ugn, det blir det!

  Och för många år sedan läte jag en avhandling om just det utvecklingssprång som den mänskliga hjärnan gjorde när man kommit på att det gick att förlägga en del av matsmältningen utanför kroppen, dvs genom att koka och steka. Då fanns det resurser att låta hjärnan växa i stället. Och då började det hända grejer. Spännande forskning. Fast man hade ju gärna sett en hjärnutveckling med någon form av spärrmekanismer för destruktiva idéer och uppfinningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, ugnen är i bruk hos en väninna dit jag får komma ibland och baka. När brukar bero på om hennes man fixat lämpligt bränsle och sen vill ägna en hel dag åt att elda!

   Radera
 5. ...läste ska det vara i sista styckets första rad. Och katter är oöverträffade värmekällor, glömde jag ju att säga (skriva).

  SvaraRadera
 6. Jag håller tummarna för att klokheten skall råda i Doha! Så det värmer om dem och sedan skulle jag gärna vara en katt nu och då...
  Ha det gott tillsammans med Placido Domingo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Doha blev ju en besvikelse. Det blev inte Placido Domingo! Han tycktes trivas alldeles utmärkt i Malmö och tyckte att publiken var "so warm!!"
   Han var avslappad och på gott humör och bjöd verkligen på sig själv och sjöng förstås fantastiskt. Utan minsta gubbdarr, som sydsvenskan skriver idag.Han är ju faktiskt 71 år.

   Radera
 7. Fint och intressant inlägg. Min bästa värmekälla är dock MM...
  Ingrid som har skrivit ett inlägg om värmekällor fast hon skrev att hon inte hann det.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Intressant inlägg!
  Härligt att Placido kunde värma Er en stund.
  Jag vet inte om alla dessa möten gör att vi kommer någon vart. Ofta känns det som om det är bortkastad tid.
  Mer värme oss människor emellan vore toppen!
  Det är tur för mig att jag har förmånen att klicka in mig på några bloggar och värma själen en stund:).
  Ha det varmt och fint i vinterkylan!

  SvaraRadera
 9. Tack Helena!
  Jo, Placido värmde Malmö Arena och han själv kände sig värmd av Malmöpubliken!

  Alla dessa "toppmöten" verkar mest vara föreningar för inbördes beundran, alternativt verbala slagsmål mellan surgubbar. Inte särskilt konstruktivt i vilket fall som helst.
  Här vräker nu snön ner och har gjort så hela natten. Undrar om jag kan ta mig till frissan i eftermiddag.....

  SvaraRadera