söndag 30 december 2012

Läkartidningen - Hur många kroppsdelar ska få offras?

 Innan du går ut för att titta på nyårsfyrverkerier så läs denna artikel från ett aktuellt nummer av Läkartidningen!

Läkartidningen - Hur många kroppsdelar ska få offras?

8 kommentarer:

 1. När det gäller fyrverkerier, resonerar man nog som man gör angående en mängd andra ämnen - så länge det inte drabbar mig är det OK. Det är för besvärligt att vidta' åtgärder. (man kan ju bli inpopulär).
  Och visar man bilder, som i artikeln, resonerar man också som när det gäller andra svåra frågor (alkohol, tobak, trafik & vapen): nej, skräckpropaganda ska vi inte ha.
  en uppgiven
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Det är bra att man går ut med det här. Det visar att vanligt folk inte ska hantera fyrverkeripjäser överhuvudtaget, utan enbart proffs inom området.
  Hoppas att många läser och tar till sig!

  SvaraRadera
 3. Det är fruktansvärd läsning, men har väl ungefär samma inverkan på folk som skräckreklamen på cigarettpaketen. Håller med Margaretha som skriver att folk resonerar som så att det händer inte mig.

  Men jag förstår inte varför det inte blir förbjudet för privatpersoner att avfyra raketer i närmiljön. Sker det under kontrollerade former av vuxna personer i en stad eller i ett byalag UTAN barn eller ungdomar är det i alla fall bara de som drabbas om det händer något.
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. Vi stod på balkongen och tittade, och jag vet också att vi har ansvarsfulla grannar, så jag var inte orolig. Dessutom sköt de bara bredvid oss, inte precis rakt framför, utan det som var framför oss var några kvarter bort. Skulle själv aldrig gå och köpa fyrverkerier, inte vara för skaderisken, utan även för miljön och djuren. Om man känner för att bränna pengar kan man ju skicka dem till någon som behöver dem, det finns många runt jorden.

  God fortsättning!

  SvaraRadera
 5. Margaretha, Karin, Ingrid och Marianne:
  Till min glädje var det mycket sparsamt med fyrverkerier i vårt område denna nyårsafton. Trots det rapporteras nu om allt elände sådana ställt till med runt om i världen. Närmast oss fick en man en exploderande raket i ansiktet i Vinslöv. Värst hittills var att minst 60 ungdomar trampades ihjäl när de skulle titta på fyrverkerier i Elfenbenskusten.
  Visst, "det händer inte mig-mentaliteten " är förhärskande. Utom när folk köper lotter, förstås.

  SvaraRadera
 6. Men...? Tack för superviktig information! Det där som står i läkartidningen borde ju upp på varje löpsedel! Och vi ondgör oss (med all rätt, visst) över vapeninnehav i USA och så tillåter vi sådana livsfarliga fyrverkeripjäser. DET borde vi väl ändå i detta någorlunda förnuftiga land kunna få stopp på. Eller?

  SvaraRadera
 7. Det märkliga är att riksdagen beslutat om en lag som åtminstone begränsar laddningen i raketerna men lagen börjar inte gälla förrän OM FEM ÅR, dvs i ytterligare fem år får man sälja de stora raketerna. Gissa om de kommer att hamstras! Fullständigt barockt. Hur har man tänkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har nog inte tänkt, utan givit efter för lobbyister med intressen i branschen. Trist. Förbudet borde ju gälla användandet också, även om det är svårkontrollerat.

   Radera