torsdag 27 december 2012

MAG och dag 4 på resan i nordöstra Laos.UXO, UneXploded Ordnance, kallas de odetonerade sprängladdningar som pepprar marken i Laos (och förstås i många andra länder också, inte minst i Bosnien, t ex, för att inte tala om Afganistan, Irak och stora delar av Afrika!) efter alla krigshandlingar. I många länder arbetar man för att finna och oskadliggöra dessa UXO:s, MAG är en ideell organisation baserad i England med verksamhet bl a i Indokina och UXOLAO är laotiska statens egen organisation. Med dagens hastighet i röjningsarbetet tar det i Laos över 100 år att få bort allt...

Fjärde dagen på vår rundresa i nordöstra Laos tillbringade vi på Krukslätten utanför Phonsavane, ett område som var centrum för massiva krigshandlingar, både markstrider men framför allt bombmattor.
Men det stora intresset för området är de enorma krukorna av kalksten, en bergart som inte förekommer i naturen i området. De är en arkeologisk gåta men troligen flera tusen år gamla. Åtskilliga krig har utspelats här under århundradena, det värsta nu i modern tid, 1964-73. Området är bombat och plundrat, åtskilliga krukor stulna eller förstörda men massor finns ändå kvar och både imponerar och sätter myror i huvudet på nutiden. När kom krukorna dit? Varifrån och varför?
Bara tre områden, "sites", kan besökas, eftersom UXO-faran fortfarande är stor. Månaden före vårt besök hittade man en odetonerad bomb alldeles nedanför den ena kullen vi besökte.
Överallt syns ännu spår av enorma bombkratrar. Men det känns tryggt att MAG har varit här.

Mellan de vita markeringar kan man gå. Ja, nu kunde man gå inom hela detta område men MAGs märken visade hur man arbetat sig fram och markerat var man undersökt och röjt.

För att komma till den första "siten" fick man gå en knapp km över skördade risfält där nu diverse slags kritter var släppta på bete.


Phai var artig och hjälpte tanterna över stättorna

Det vilade ett lugn över trakten - kanske det är ursprungligen en begravningsplats?

Krukorna är enorma.

Jag tror Phai hade roligt...

Det var inte många besökare förutom vi.

Vidsträckt utsikt över det vackra landskapet.

Inne i staden fanns åtskilliga utställningar av det här slaget längs gatorna, vid restauranger och hotell.

Efter middagen på kvällen tog vi en promenad och C som länge velat bli klippt hittade en villig frissa. Hon gjorde ett gediget arbete för ca 15 kr.


Jag tänkte att detta kunde vara litet omväxling mot allt "juligt" i dessa dagar. Själv har jag haft en trevlig stund bland alla mina bilder. Det finns många fler och jag kanske återkommer med bilder från Laos - nån dag när andan faller på.

6 kommentarer:

 1. Krukslätten, detta laddade ord, detta söndertrasade område, dessa bortglömda illdåd. Vem minns Tony Poe idag? Jag har faktiskt aldrig sett några bilder därifrån så det var ju på tiden. Intressant att få följa med på din resa. Ser fram mot mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vi vet så litet om denna del av Indokina- krigen har säkert med den USA-dominerade nyhetsrapporteringen att göra. Troligen är man inte heller längre så rysligt stolt över den helt perverse Tony Poe trots att det i sbd med 11 september fanns de som efterlyste såna som Poe i "kriget mot terrorn".

   Radera
 2. Så gör den här Karin också! Ser framemot mera på er resa.
  Skönt med ett ickejuligt inlägg:)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, ska gräva litet till bland bilderna! Roligt att ni vill följa med!

   Radera
 3. Jag instämmer, mycket intressant och jag ser fram emot mera reseskildring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att ni är intresserade, återkommer!

   Radera