lördag 1 december 2012

Lördagstema: Vinterförvaring.

Vinterförvaring är just vad jag ägnat dagen åt hittills.
Det är nämligen dags att ta in alla krukorna i uterummet. Alla agapanthus och ett antal pelargonlådor har stått i växthuset med frostvakt sedan de inte längre kunde vara kvar ute. Nu ska det bli riktig vinter, sägs det, och då är det för dyrt att ha värmen på hela tiden. Så nu har vi kånkat och kånkat, maken och jag. Alla växterna har hyfsats till och nu trängs de i uterummet. Tack och lov har vi ett antal hjulförsedda små plattor att ställa de tyngsta ekipagen på så att man litet smidigare kan snitsla sig fram när det behöver vattnas. Jag rekommenderar dem med 4 hjul, de med 3 kan lätt tippa om man inte är försiktig!

Just som vi var klara och jag tog fram kameran kom en blek vintersol och lyste upp!

Några tappra exemplar blommar ännu, t ex denna engelska skönhet ..

och min vita älskling Odensjös Thalia ..

och Lindisfarne, den mest generösa fuchsia jag har.

TRÅNGT är bara förnamnet.
Jag har ett antal pelargoner på andra ställen i huset och fick vid hemkomsten häromdagen bära ut 5-6 st heldöda exemplar. Maken har säkert gjort så gott han kunnat, det är bara så att vissa sorter inte är så härdiga som man skulle önska och inte klarar vare sig en enda uttorkning eller en enda alltför generös blöta.

F.ö. ska även den uppackade resväskans klädinnehåll efter tvätten nu också vinterförvaras eftersom kläder lämpade för 30° värme inte är användbara på ett tag.

En trevlig advent tillönskas alla!

10 kommentarer:

  1. Är det en lager, där i första ledet?
    Margaretha
    som inte riktigt
    fått ihop släkten
    lager

    SvaraRadera
  2. Jag har två lagerträd. De står längst in hörnet till vänster. Det ena är som en stor buske, det andra är slickepinnsformat och står högre upp. Jag tror du ser olivträdet i första raden.
    Det stora lagerträdet är ca 30 år gammalt, olivträdet är 7 år.

    SvaraRadera
  3. Oj så fint det prunkar hos dig! När det gäller pelargoner så får ju naturen ha sin gång, det är bara att acceptera. En gång hade jag både olivträd och apelsinträd men dom fick ull-löss båda två, vet du vad jag kan ha gjort för fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror det är otur nör man får ohyra! Ullöss har jag aldrig haft, peppar peppar, men har fört krig mot vita flygare i flera år. De har dock aldrig gått på varken citrus eller olivträd.

      Radera
  4. Ja du, du har nog ett knåp med dina skönheter, men så är de många också.
    Förstår att det är mycket vackert hemma hos er när det är blomstrande tider.
    Jag håller på att testa ett enkelt sätt för självbevattning. En tom petflaska som fylls med vatten och ställs upp och ner i krukan. Knepet är att få vakuum i flaskan så att vattnet inte rinner ut. Då suger växten själv vad den behöver....tillsvidare har det gått över förväntan bra. Jag tränar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har strutar att skruva på petflaskor för sådan bevattning. Ibland funkar det, ibland inte. Jag har glasbubblor också, ett par stycken. De ser trevligare ut och funkar bättre men är lätta att knäcka.

      Radera
  5. Jag förstod nog att det var blommor ditt inlägg skulle handla om när jag läste att ämnet var Vinterförvaring :-). Jag har bara gröna krukväxter förutom mina orkidéer och dem behöver man inte vinterförvara som väl är. Annars hade det nog varit helt omöjligt att komma in i vårt garage.
    Jag önskar dig en fortsatt skön och avkopplande helg nu när ni kånkat in alla blommor i uterummet.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast när jag kom på ämnet tänkte jag på sommardäck och sommarkläder! Att det blev växter var för att vi just höll på med dem....

      Radera
  6. Vilken vinterträdgård – underbart! Skönt att kunna samla ihop allt på ett ställe, där det dessutom är tillräckligt ljust. Mina pelargoner får (i brist på bättre) stå svalt, men lite för mörkt och framåt våren blir det långa bleka stänglar som jag måste klippa ner. Den där Thaliavarianten ser intressant ut. Den ska jag hålla utkik efter.

    SvaraRadera
  7. Det hade varit ännu bättre om vi också fick plats! Det blir varmt när solen står på så att man skulle kunna sitta där ute.
    Pelargoner ska ju klippas ner så det gör väl inget att de blir långa och bleka på vintern. Jag klipper ner och planterar om i månadsskiftet januari- februari för att få igång dem tidigt.
    Odensjös Thalia kan du köpa sticklingar av hos Rockdala och få per post. Googla Rockdala!

    SvaraRadera