lördag 11 maj 2013

Lördagstema: Solidaritet

Solidaritet är ett av de vackraste ord jag vet.
Under min uppväxt hette kooperativa konsumentföreningen i Malmö just Solidar.
Man ska hjälpas åt och inte sko sig på andras bekostnad.
Var och en ska bidra med vad den kan och var och en ska få sina behov tillgodosedda.
Att vara solidarisk är att dela med sig till den som behöver utan att kräva något i gengäld.
Ett utjämnande skattesystem är grunden för ett solidariskt samhälle - idag har vi ett Sverige som gör tvärtom. Solidariteten med sjuka, funktionshindrade, arbetslösa, gamla och av olika anledningar fattiga blir allt mindre. Löneskillnaderna ökar, bonusar till höga chefer i verksamheter som avskedar folk och pressar löner uppgår till fantasibelopp och antalet socialbidragstagare ökar.
När fastighetsskatten avskaffades (läs: döptes om till avgift) HÖJDES beloppet i vissa kommuner hos 90% av invånarna, nämligen i landsortsområden där taxeringsvärdena är låga.
Mig veterligt finns inget annat land som beskattar sjuka, arbetslösa och pensionärer hårdare än de som har ett arbete. Förut fick man i deklarationen dra av omkostnader för inkomstens förtjänande, det anser jag vara rimligt, liksom att dra av a-kasseavgiften.

Jag läser just nu Susanna Alakoskis "Oktober i fattigsverige". Den är oerhört tydlig. Utan det betydligt mera solidariska Sverige vi hade för några decennier sedan hade författarens liv sett helt annorlunda ut idag. Boken rekommenderas för läsning.

Solidariteten med omvärldens fattiga minskar också. Biståndspengar "omfördelas" och villkoras på nya sätt istället för att man tillvaratar kunskaper om hur de bäst kommer de behövande till nytta.
Välgörenhetstanken brer ut sig, man kan nu dra av på skatten för välgörenhet efter amerikanskt mönster.
Välgörenhet kan vara oerhört kränkande, solidaritet är värdighet.
Jag läser i dagens tidning ett uttalande från en person vid Stadsmissionen:
"Jag är vansinnigt trött på alla som hävdar att staten är bäst på att se till de svaga i samhället. Det har varit så men enbart under en väldigt, väldigt kort period".
Nej, nu är staten inte bra på det alls men jag kan inte sluta hoppas att det ska bli så en gång igen. Staten är nämligen vi allihop och jag vill att vi ska vara solidariska.





20 kommentarer:

  1. Jag håller helt och hållet med dig!
    Fint inlägg.

    SvaraRadera
  2. Undrar om inte solidaritet har blivit ännu mer omodernt än förnöjsamhet. Sorgligt.
    Talade en gång med en nykter alkoholist som sa att han blev rörd till tårar varje gång någon avstod från att dricka i hans närvaro - det, sa han, är solidaritet. Fast inte så vanligt.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Människan blir alltmera egoistisk med tiden, tycks det som.
    Mycket handlar om individen och jaget, om det materiella som skapar "trygghet".
    Men jag är ändå hoppfull...Och om var och en av oss försöker visa att vi är solidariska,
    så kanske, kanske..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill också vara optimist och fortsätta hoppas!

      Radera
  4. Jag förstår av ditt fina och intressanta inlägg varför du valde denna rubrik till lördagstemat denna vecka. Eftersom jag inte är intresserad av att diskutera politik i bloggen avstår jag från temat den här gången.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att Margarethas kommentar ovan visar att solidaritet är mycket mera än bara politik!

      Radera
  5. Samhälle betyder något som håller samman. För att det ska fungera krävs solidaritet av olika slag, bland annat att man gemensamt finansierar det som man gemensamt väljer att prioritera. Så i en demokrati är det ju ständigt en fråga om avvägningar och kompromisser och där tycker jag nog att man ser exempel på att vi håller på att tippa över åt för lite sammanhållning och solidaritet idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr är det så, men jag hoppas att det kan vända igen! I dagens Sydsvenska rekommenderar Per T Olsson politikerna att gå hem och läsa på hur Per Albin och Bramstorp resonerade på 1930-talet om kompromisser. Inget dumt råd.

      Radera
  6. Ja solidaritet är stort!
    Den får inte försvinna!
    För 28 år sedan bildade vi en förening Hassela Solidaritet Trollbäcken. Den finns ännu och kämpar bland tonåringar i Trollbäcken mot våld droger o mobbing. Den föreningen har betytt mcket för många.Solidaritet är verkligen inte bara politik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hurra för Hassela Solidaritet Trollbäcken! Om två år firar ni 30-årsjubileum!

      Radera
  7. OK, jag håller med dig helt. Men min kommentar var till ditt inlägg som jag uppfattade som politiskt - du hade kunnat hålla det som tal på första maj :-). Vi har fortfarande världens högsta skatter i det här landet och jag har aldrig gnällt över det utan betalar det solidariskt.
    Ingrid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk om alla gjorde som du och jag, betalade våra skatter solidariskt, så skulle de kunna vara lägre.
      Och tänk om stora summor av våra skattepengar inte försvann utomlands till "skatteparadis" när de förvandlats till vinster i vård, skola och omsorg.

      Radera
  8. Vi ligger över OECD-snittet, när det gäller skatter i Sverige - men enligt deras lista 2012, finns det sex länder som har högre skattetryck än vi.
    Belgien har det högsta med sina 55,5 procent, sedan kommer Tyskland med 49,8 procent. Därefter följer Ungern och Frankrike på 49,4 procent, följt av Österrike (48,4), Italien (47,6) och Sverige (42,8).
    Margaretha
    som inte kan
    räkna ut sån't
    här om det så
    gäller livet - men
    litar på att
    OECD, inte
    är ute och seglar

    SvaraRadera
  9. Tack, Margaretha, för faktarapportering. Om jag inte minns fel har det under det sensate decenniet också rapporterats någon gång att Danmark gått om oss i skattetryck. Förvisso kan man räkna på olika sätt men jag överlåter också till OECD!

    SvaraRadera
  10. Margaretha:
    Räknar man med ALLA skatter då och inte bara inkomstskatten? Alla skatter som vi betalar för varor och tjänster, för el och sophämtning, för bensin etc.etc.? Har man där också samma höga 25% moms som vi har på det mesta? Skulle beställa en vara på nätet häromdagen. Där lade man moms på varan och dessutom på frakten och faktureringsavgiften.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingrid,
      Jag har ingen aning om hur de räknar ut detta. Men jag är rätt övertygad om att det är gjort så att jämförelsen ska bli så rättvisande som möjligt.
      Om du söker på OECD, kan du säkert hitta en förklaring.
      Margaretha

      Radera
  11. Om det kan ändra sig snabbt från att vara ett solidariskt samhälle till ett mindre solidariskt, låt oss hoppas att det kan ändra sig minst lika snabbt åt andra hållet igen. Förr eller senare måste väl den egoistiska era vi är inne i få sig en törn.
    / Gnuttan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas också på det, Gnuttan! Men jag tror det tar betydligt längre tid att bygga upp än det tagit att rasera.

      Radera