måndag 25 januari 2010

Inte ens MED bedövning!

http://video.google.com/videoplay?docid=-6584757516627632617#

Videon ovan visar ett ur rent kirurgisk synpunkt OK ingrepp med sterilitet och anatomisk noggrannhet. Men ur mänsklig synpunkt helt förfärligt och utan bedövning! Stäng inte av ljudet och försök titta hela tiden!
Detta utsätts små pojkar för i stora delar av världen, INKLUSIVE Sverige. Sveriges Kommuner och Landsting har beslutat att sjukvården ska ställa upp, här förvisso MED bedövning. Till min lättnad finns det många svenska läkare som idag vägrar utföra det trots politikernas order.
Jag har - för länge sedan - mot min vilja och eget omdöme - sövt små pojkar för detta barbariska övergrepp. Gjort är gjort men jag beklagar mitt medverkande djupt. Jag stod bara på mig att vägra medverka om de var yngre än 2 år med motivationen att vi inte var spädbarnspecialister.  En gång serverades jag ett 2 månaders barn utan förvarning och vägrade söva. Den utskällning jag fick  av en svensk(!) sjuksköterska på den flyktingförläggning där barnet bodde tog priset. Jag hade förstört livet för den pojken och den familjen för alltid! En kirurgkollega som bevittnade samtalet med förläggningssköterskan tog vid och fortsatte skälla ut mig för trångsynthet, fördomar och jag vet inte vad. Han avslutade med "Fyfan, vad här är lågt i tak".

Enligt min uppfattning får män gärna låta omskära sig av även andra skäl än rent medicinska MEN dom ska vara vuxna och besluta själv.
I vårt land borde det vara straffbart att utsätta barn för detta och inte en plikt att sjukvården ska medverka till det!
Motivationen att annars gör nån outbildad det duger inte. Det ska självklart också vara straffbart.

7 kommentarer:

 1. Mycket starkt av dig Olgakatt! Mycket, mycket starkt att skriva ditt inlägg. Jag måste medge att jag inte kan varken se och/eller lyssna; jag vet alltför väl ändå vad som gömmer sig bakom http. video.....Bara tanken gör mig illamående och oerhört upprörd.
  Det kan inte vara lätt att vara den som skall utföra dylika ingrepp mot sin innersta vilja.
  Helt rätt så skall man vara vuxen när man tar beslut om omskärelse. Ett barn har inget eget val. Det är svårt att förstå att politiker kräver att sjukvården skall göra dessa ingrepp. Barnen måste få växa upp och ta egna beslut om sina egna kroppar.

  SvaraRadera
 2. Måste nog skriva ett berättigat förklarings-ps.
  Tanken som gör mig illamående och upprörd handlar om barnen som inte har något eget val utan som utsätts för ingreppet; inte videon som man kan läsa det som. Ibland krånglar man till det hela:)
  Godmorgon önskas från ett rejält kallt vinterlandskap på norra Åland

  SvaraRadera
 3. Pettas:
  Jag förstår din kommentar redan i den första versionen!Min tanke är att fler ska ta aktiv ställning. Det måste ju komma en förändring.

  SvaraRadera
 4. Jag har sett ett sådant inslag förut och det är en direkt kränkning för att inte tala om tortyr. Kan berätta att i Spanien är omskärelse vanligt dock under kontrollerade former, men ofta rutinmässigt och helt i onödan.

  SvaraRadera
 5. ... Rättelse: Helt i onödan kanske jag inte kan säga eftersom jag inte har medicinsk expertise, men det är ofta rutinmässigt och föreslås av barnläkare (erfarenhet av vänner med barn) utan att blinka.

  Läste en intressant notis i populärvetenskaps tidningen New scientist om just omskärning och hur den påverkar bakteriefloran.

  SvaraRadera
 6. Karlavagnen:
  Jag är medveten om att det finns läkare som rekommenderar "förebyggande" omskärelse av små pojkar. Jag har inte sett att det finns någon evidens för att det verkligen förebygger något, det verkar mest vara "tyckande". I analogi skulle man kanske då också operera bort blindtarmens maskformiga bihang, t ex.

  SvaraRadera
 7. Den där läkaren/ssk:an på flyktingförläggningen såg det bergis som diskriminering pga religion. Men så är det ju inte. Det är inte bara muslimer som omskär, det är även judar - när det kommer till religion. Sedan är det om jag har förstått saken rätt mer eller mindre obligatoriskt i USA, även bland den kristna befolkningen, men jag kan ha fel där. Och nu lär jag mig av Karlavagnen att det är vanligt i Spanien också. Säkerligen i fler länder, och då faller ju religionstanken helt.

  Oavsett vad det är, omskärelse, abort osv, måste man ha rätt att neka att utföra vissa saker. Och att neka att utföra någonting som kan vara skadligt och negativt för ett barn kan väl aldrig vara fel.

  SvaraRadera