fredag 8 januari 2010

Fredagstema:Frukt



Sparkling står för ämnena i fredagstema i januari. Idag är det FRUKT. Min favoritfrukt utan konkurrens är svenska äpplen! Den allra godaste sorten är Rubinola och bilden är från mitt eget träd i höstas. Jag får inte så stor skörd, trädet är bara några år gammalt och har dessutom fått rötterna skadade av jordråttor. Men en yrkesodlare i trakten har sorten och vi köper många kilon varje år. Sorten är bra att lagra och vi har ofta kvar fram till påsk. Vi köper också alltid ett matäpple, röd Belle de Boskoop, till äppelkaka och till att lägga i köttgrytor, t ex. På slutet av säsongen blir matäpplena också goda att äta direkt och de allra sista äter hästen upp.
Vi kan hämta äpplen hos vår odlare kontinuerligt efter att reserverat det vi vill ha för året. Då förvaras dom i rätt temperatur och håller bra. Här hemma har vi alltid en låda i vårt gamla sopskåp som vi isolerat med frigolit och håller frostfritt med varmvatten i ett par 2-litersdunkar när det är för kallt som nu. Just nu byter vi dunkar morgon och kväll, det räcker bra även om det som nu är -14°.

Men vi har många goda svenska äpplesorter. Det tragiska är att dom förekommer så litet i butikerna att man måste anstränga sig och ta sig till odlarna direkt för att få ett urval. Då är ju vi södra delen av Sverige gynnade som bor där dom odlas!

Jag tycker om de flesta frukter och vi äter massor förutom äpplen beroende på årstid. Just nu är det citrusfrukter som vi också frossar i. Till nyårsfirandet hade vi en "tropisk planka" med olika frukter där kanske den perfekt mogna mangon var det godaste.

Av alla citrusfrukterna är nog clementin och grapefrukt favoriter. Bara tanken på röd grapefrukt får snålvattnet att rinna. Själv undviker jag juice, äter helst hela frukten som den är men gubben envisas med grapefruktjuice till frukost varje dag.
Melon av olika sorter går också lätt ner. På 1960-talet smakade jag i USA vattenmelon för första gången och blev frälst direkt.

Frukt äter jag helst naturell men just äpplen kan förgylla många rätter, både som färsk ingrediens i en sallad och tillsammans med både kött och grönsaker i lagad mat, både stekt, grillad och kokt för att inte tala om kakor och efterrätter. Jag är dålig på fasta matrecept utan improviserar ganska vilt. För ett tag sen gjorde jag en soppa som från början skulle bli morotssoppa men som till slut hade många olika ingredienser, bl a äpplen och som avslutningsvis fick sig en omgång med stavmixern. Jättegott, som Tina skulle sagt! Men be mig inte om receptet för det finns inte.

I mitt hemmabubblade bordsvatten från kranen lägger jag gärna citronklyftor, ofta faktiskt från mitt eget lilla citronträd som är förvånansvärt produktivt!

10 kommentarer:

  1. Nu är jag övertygad om att du skall komma till Åland även under Öppna gårdarhelgen då äpplet är temat. Den tredje helgen i september varje år! Vi bor i äppelriket i Finland och det är fullständig folkfest.

    SvaraRadera
  2. Citronträd låter spännande. Hur odlar du det? Är själv facinerad av att odla växter som inte kan växa ute i vårt kyliga land.

    SvaraRadera
  3. Jag förvånas över trädgårdarna här för ingen, vad jag har sett, har fruktträd på tomten. Men äppelodlingarna i New England är stora så bevisligen går det att odla äpplen och annan frukt här. Skulle jag äga huset vi bor i, skulle jag plantera ett äppelträd. Tycker de är så snygga.

    Önskar dig en trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Äpplen ja...
    SÅ gott!
    Svenska äpplen är underbara. Åkerö!! Ingrid Marie!!
    Transparante blanche. Din sort är underbar, kan jag tro...
    Visst är röd grapefrukt bara gudomligt gott!! Älskar den!
    Glömde skriva om det på min blogg idag.
    Jag dricker också citronvatten, så gott.
    ha en fin helg!!

    SvaraRadera
  5. Pettas:
    Den äppelfesten sammanfaller nog med Kiviks! Får se vad som lockar mest när det blir tid!

    Ebba:
    Köpte ett citronträd för tre år sedan och det har växt jättemycket, blommar och sätter frukt hela året. Citronerna blir normalstora och mognar fint. Ute på sommaren, i vårt uterum på vintern (ca 10°). Jag har hört att det ska vara svårt men detta funkar, peppar, peppar, ta i trä! Jag gör inget särskilt, vattnar och göder med min vanliga gödning under sommarhalvåret.

    Taina:
    Folk i ert område vill kanske inte ha jobbet med fruktträd - det är enklare att köpa frukten i affären. Tror att det är likadant i Sverige i en del villaområden. Kan också vara en generationsfråga! Blommande äppelträd är ren poesi!

    Annika:
    Ja, efter Rubinola - som är en ganska ny sort - kommer Ingrid Marie! Den var min etta tills Rubinolan dök upp.

    SvaraRadera
  6. Äpplesorter jag inte hört om, kanske för att jag får nöja mig med köpeäpple. Min favorit är Jonagold, eller vad den heter , lite sur det gillar jag. Brukar tacksamt ta emot kassar med fallfrukt av vänner och grannar, men i år va det visst inget så det blir inte en enda äpplepaj i vinter.

    SvaraRadera
  7. Simone:
    Tjata i din affär om svenska äpplen! Då och då dyker det upp några. T o m Rubinola har jag sett nån gång!

    SvaraRadera
  8. Rubinola har jag nog inte hört talas om men den ser jättegod ut! Jag föredrar över lag röda över gröna äpplen.

    Brukar också ha äpple i sallad men har aldrig provat i soppa men det måste jag göra!

    SvaraRadera
  9. Anna:
    Lycka till, det blir gott!

    SvaraRadera
  10. Jag har inte heller hört talas om rubinola, men jag ÄLSKAR Ingrid Marie som vi har i trädgården i Eslöv! Det var min morfars föräldrar som satte de två Ingrid Marie-träden, och vi har även ett äppleträd som morfars mor (med det vackra namnet Ella!) drog upp från ett äpplefrö, och sedan ympades det dit en annan sort (tyvärr kommer jag inte ihåg vilket). Svenska äpplen är godast! Jag hoppas kunna visa O Kiviks musteri nästa sommar.
    Kram

    SvaraRadera