onsdag 6 januari 2010

Märta flyger igen - och andra

Jag har just återvänt hem till Skåne efter två kylslagna dagar i Stockholm. Hela hösten har jag försökt hinna med att se två utställningar som jag inte ville missa för allt smör i Småland och nu var det äntligen dags.
Den ena var  Märta flyger igen på Liljevalchs och den andra Dali, Dali med Francesco Vezzoli
på Moderna Museet.Jag lyckades nu med båda samt ytterligare några andra!
Titta på mattorna på länken, det finns ett bildspel på 15 stycken där. Det är ju bara en liten bråkdel, men ett smakprov i alla fall. Jag tyckte inte jag behövde gå med på visning då jag hörde en väldigt bra föreläsning av den nuvarande vd:n för Märta Måås för ett par månader sedan med en mängd fina bilder. Efter att ha vandrat genom salarna kände jag som om jag varit Ture Sventon och ville välja en matta, stryka den över fransen och segla ut över Stockholm!
En av de sista dagarna före nyår besåg jag det nyinvigda Moderna i Malmö tillsammans med nevö och njese. Njesen hade stora förväntningar på Rauschenbergs berömda get och köpte vykort av den. Följdriktigt kunde jag inte låta bli att skicka henne (och nevön) detta vykort som Liljevalchs har som en egen liten gimmick! Endast i bildform, dock, det lilla marsvinet slapp undan med att bara vara fotomodell för en stund. Fast jag tycker dom kunde göra den som mjukisdjur!Efter Liljevalchs traskade jag till Nordiska museet och såg utställningarna Tvättstugan respektive Livstycket. De gemensamma tvättstugorna är uppenbarligen ganska unika för Sverige, i alla fall i sin omfattning. Över 40 % av vår befolkning bor där en sådan finns. Utställningen visar dess historia men framför allt en stor mängd "arga lappar".  Man kunde gå där länge men till sist blev jag trött på all ilska man vräkt ur sig, alltid anonymt. Trevligaste lappen var från en dam som erbjöd sig att köpa parfymfritt tvättmedel till sina grannar! Livstycket-utställningen är underbart inspirerande, särskilt ett festdukat bord, allt i otroligt detaljerad textil i olika tekniker och från olika kulturer. Jag hade velat komma till deras butik men den var stängd tills den 7 januari och i den mån något fanns i museibutiken vet jag inte - den var stängd p g a sjukdom just den dagen jag var där.

Tidigare på måndagen var jag på  K A Almgrens Sidenmuseum  på Repslagargatan. Detta är verkligen en liten pärla! Har du en timme över i Stockholm så gå dit och upplev en försvunnen epok som dock har en rännil in dagens värld eftersom man igen väver på beställning.

Innan jag helt kroknade på måndagen hann jag in på Svenskt Tenn och uppfylla ett julklappslöfte. Jag hade planer på att gå på bio på kvällen men kände att det blev för mycket och satte mig istället med en god middag på en krog på Drottninggatan innan jag traskade tillbaks till mitt hotell.

På tisdagen njöt jag av en god hotellfrukost och hängde sen på låset på Moderna, vilket visade sig vara synnerligen klokt! Myriader av stockholmare hade tydligen ledigt på trettondagsafton och när jag hade låtit mig trollbindas av Dali och hans beundrare Vezzoli i 1 1/2 timme stod en lååång kö i kylan ute på gården för att komma in och det var nästan omöjligt att röra sig i foajen. Efter en kopp kaffe i fiket och en räd i butiken trängde jag mig till det skåp där jag låst in min kappa. En dam stod beredd att ta över skåpet - kön till den manuella garderoben var även den enorm - och hon sa att hon hade lagt märke till mig redan en stund tidigare! "För du har så vacker kjol!" Sånt blir man ju glad av att höra, förstås, och sen svassade jag nog litet extra i min kjol från Gudrun Sjödén.

Ute var det då bitande kallt, minus 16 grader och en liten vind över vattnet gjorde det riktigt svidande om kinderna. Jag tog ändå tid att hälsa på mina vänner utanför museet, fr a Niki de Saint Phalle.Hennes stora frodiga skulpturer har jag älskat i många år och jag såg en jättestor retrospektiv utställning i Nice strax innan hon dog i början av 2000-talet. Nu köpte jag dessutom en liten uppblåsbar Nana i bikini i Modernas butik. Hon hänger här ovanför macen.
Innan det var dags att ta tåget söderut bättrade jag på min allmänbildning med Caspar David Friedrich på Nationalmuseum, tysk nationalromantiker från början av 1800-talet samt en visning på Nobelmuseet i Börshuset i Gamla Stan. Den senare lärde mig inget nytt och var så tråkig att klockan nästan stannade. Endast min goda uppfostran och obotliga artighet (nåja..) hindrade mig från att smita från den mycket lilla gruppen innan timmen äntligen var till ända. Det ska erkännas att den enda anledningen till att jag gick till Nobelmuseet var att Livstycket på sin hemsida meddelar att deras produkter finns till salu i Nobelmuseets butik. Den enda grejen som fanns var inte intressant för mig och fanns i två (2) exemplar.

Jag fick ytterligare en liten uppmuntran den dan. När jag köpte min biljett på Nationalmuseum kommenterade flickan som sålde biljetterna att hon gillade mitt örhänge - en silverängel jag gjort själv och som hängt i örat mest hela julen. Kameran avslöjar alla repor och tumavtryck, ser jag! Kanske dags att putsa upp henne...
Efter de två välfyllda Stockholmsdagarna har jag idag vilat ut. Det snöar i Skåne och det känns skönt att kura inomhus och läsa ikapp litet bloggar, bl a.
Julen varar här en vecka till så granen får stå kvar tills dess liksom alla stjärnor och ljusstakar.


16 kommentarer:

 1. Så mycket roligt du hann med! Blir nästan, men bara nästan avundsjuk. Samma utställningar har jag drömt om - men en väninna gillade inte MMF utställningen, sa att det var svårt att se mattorna ordentligt.
  Margaretha
  som nästan har förvandlats till en isstod

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig museitripp! Jag är nog speciellt förtjust i det lilla marsvinet, och är mycket glad att han/hon bara var fotomodell och nu lever ett värdigt marsvinsliv : ) Men jag håller med om att de gott kunde göra lite mjukisdjur av konstverket.

  Har du varit på Egyptiska museet?

  SvaraRadera
 3. Margaretha:
  Det hängde en massa mattor i taket som var svåra att se, men det fanns tillräckligt många på väggar och golv att bli mätt!
  Förfrys dig inte, snälla vän! Har du svårt att hålla värmen i huset? Vi fick större huvudsäkring så att värmepumpen får hjälp av elpatroner nu. Skulle det bli elavbrott får vi brassa i vedkaminen och laga mat på stormköket, det har vi gjort förut.
  Marianne:
  Om du menar Medelhavsmuseet i Stockholm så har jag inte varit där ännu. Men jag har en förmåga att gå vilse på British Museum och likaså Glyptoteket och hamna på egyptiska avdelningen och inte hitta ut! Kan gott säga att jag sett tillräckligt med mumier för min livstid. Skulpturerna uppskattar jag desto mera, särskilt förstås Bastet. Metropolitan Museum i NY har ju oxå en magnifik egyptisk samling och där såg jag den stora Tutanchamom-utställningen en gång; kan det ha varit 1978? I oktober köpte jag en liten bok till gudsonen i NY: One blue hippo. Så litet egyptologi har fastnat!
  F ö har en MMF-matta nyligen hamnat i Kairo: den lilla varianten av Ordspråksmattan.

  SvaraRadera
 4. Underbart! Vilken tripp! Alla besök.
  Avundsjuk, jo lite avundsjuk blir jag.
  Jag saknar den delen av livet enormt här på min betaö, som naturligtvis har andra fördelar, men det gör inte saknaden av det du berättar om mindre. Så är det ju.

  SvaraRadera
 5. Carina:
  Visst fördelar sig gracerna över vår jord! Det är ju det som gör den så spännande att upptäcka! Och längtan är ju vår arvedel...
  Men hur hamnande du där du är?

  SvaraRadera
 6. Eftersom mina Stockholmsbesök alltid är förenade med besök hos yngsta dottern, mågen och barnbarnen blir det tyvärr inte mycket över för museibesök. Jag ska ta igen det till våren, när jag förmodligen inte kommer att jobba så mycket som tidigare.

  Både Märta och Dali hade jag gärna sett. Och även Caspar David F. också!! Jag ser också att Nordiska Muséet har mycket intressant att bjuda på! Nu vet jag också var och vilken buss jag tar till Djurgården från T-centralen! Var nämligen på Junibacken häromsistens med Mirren och barnen...

  Jag har läst igenom allt intressant du har skrivit om på den senaste tiden, inklusive konserten i Limhamn, men avstår från att kommentera eftersom jag vet att det är jobbigt att gå in och skriva svar på kommentarer på gamla inlägg.

  Jag har lagt till dig till mina länkar och hoppas att du inte har någonting emot det.

  Du kan väl lägga in ett foto på din vackra kjol! Blev så nyfiken!
  Kram/M

  SvaraRadera
 7. Så härligt det låter med museibesöken i Stockholm. Fastän jag bor så nära och bara behöver ta pendeln upp blir det inte av. Får nog skärpa mig under 2010. Må så gott.

  SvaraRadera
 8. Tack för turen på svenskt tenn! Både jag och Loff ser fram emot att få se underläggen irl (du lärde dig väl vad det står för i På Spåret igår?). Vi är föresten i Stugan nu och ska ut och åka skrillor i Örkelljunga tror vi. Vi kanske kan köra förbi dig imorgon och hämta upp dem då? Vykortet har vi inte fått än, men det kanske kommer? Hade marsvinet funnits i gosedjur hade jag velat ha det! kram!

  SvaraRadera
 9. Musikanta:
  Visst får du länka till min blogg!
  Nog är det viktigare att umgås med barn och barnbarn än att gå på museum. Men snart är dom för stora för Junibacken och då blir det Vasamuseet och andra museer istället - till glädje för alla parter!

  Ebba:
  Tack detsamma! Man prioriterar olika i olika perioder, så är det bara.

  Njese: Vi måste talas vid redan idag irl. Ha, det kunde jag redan, sååå gammal är jag inte! Kunde en hel del som de tävlande gick bet på, dock inte om popmusiken, det erkännes villigt. Men jag var både i Varberg och Eskilstuna långt innan dom!

  SvaraRadera
 10. Vad mycket du hann med! Dali har jag inte varit sugen (har varit på muséet i hans hemstad i Spanien) men tvättstugeutställningen vill jag verkligen gå på!

  Sidenmuséet hade jag inte ens hört talas om! Det måste jag kolla in!

  SvaraRadera
 11. Anna:
  Damen på sidenmuseet påpekade just att stockholmare var de mest sällsynta besökarna! Jag tror att jag kom på det eftersom jag länge använt Almgrens sidentvål till handtvätt och när man köper den får man litet historik på en etikett.

  Dali har fascinerat mig sen 60-talet; han är bara FÖR absurd!På någons fråga om vad han menade svarade han att man gärna fick ringa så skulle han krångla till det ännu mer. Jag tycker också att många av hans målningar är väldigt vackra.

  SvaraRadera
 12. Nej, jag tänkte på museet här i stan, tänkte det vore kul om du inte hade varit här så att du måste komma hit och gå på det : ) Men då har du sett det mest sevärda, dvs Tutankamons skatter. Mumierna har jag faktiskt inte sett, det är rätt dyrt att gå in där och jag har sett en mumie ute vid Saqqara, det känns som om det räcker.

  Vad roligt att en matta har hamnat här! Hur? Vem? Var kan man läsa om det?

  SvaraRadera
 13. Åker jag till Kairo så är ju museet ett måste, förstås.
  Märta Måås-mattan finns i Alexandria - inte Kairo! Jag hade för bråttom, men det är i alla fall inte så många mil fel! Den finns i Världsbiblioteket och en av totalt 4 exemplar i det mönstret - Ordspråksmattan.
  Om jag minns rätt så var Sverige med på ett hörn i återuppståendet av Alexandriabiblioteket men jag kommer inte ihåg hur. Någon lär ha skänkt mattan men jag vet inte vem och jag kan inte hitta några uppgifter om det.
  Det finns några pressartiklar på nätet om utställningen där mattan nämns men inte särskilt ingående. Jag hörde om det i en föreläsning av Angelica Persson, vd för Märta Måås, förra året.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 15. hej! du skulle inte kunna tänka dig att sälja den uppblåstbara nanan av saint phalle? den verkar inte säljas på moderna museet längre och jag skulle så gärna vilja ha en sådan.

  mvh //margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, henne är jag alldeles för fäst vid själv!

   Radera