lördag 16 januari 2010

En älsklingsrätt
Så här års är det en säsongsdelikatess som jag älskar: stenbitssoppa. Säsongen är från januari till mars och jag brukar passa på några gånger.  Enligt Isabella Lövins klassificering är det gult ljus för stenbit, dvs osäkert ur utrotningssynpunkt. Tror knappast det beror på soppan, troligen mera på den sk stenbitsrommen som finns i affärerna hela året. Rommen kommer ju från honorna, kvabban, inte hanen, stenbiten, som är den man äter. Fångar man många honor för rommens skull blir det ju färre yngel. Men, men, man kanske får begränsa sig ännu mera. Kanske inte köpa rommen? Jag tycker det är ett dilemma att veta vilken fisk man vågar köpa och äta. Och hur ska man ställa sig till den odlade fisken? Det sägs ju att odlad lax - som nästan är det enda man kan få tag på färsk - inte är alls lika nyttig som vild. Inte konstigt, kanske, man är ju vad man äter, lax liksom människa.

Hur som helst, just nu vill jag ha stenbitssoppa med fänkål och morot.

F ö åker det sista av julen ut idag.

6 kommentarer:

 1. Så vacker den är!
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Nu fick jag svar på mina funderingar:). Tack!

  SvaraRadera
 3. Margaretha:
  Visst är den vacker på bilden! Konstigt nog har den ryktet att vara särskilt ful! Stenbit lär den heta för att den "biter i sten", dvs sätter sig fast med sin sugpropp. Kallas också sjurygg. Namnet på honan, kvabba eller kvabbso är ju inte så vackert, precis.
  Pettas: Varsågod! Men du lär mig mycket mer om fisk och fiske!

  SvaraRadera
 4. VAD gott! Det är många år sedan jag åt det!

  SvaraRadera
 5. Det var nog minst 40 år sen sist jag åt stenbit, bodde i Lund på den tiden och vi hade det ibland i mitt tidigare liv. Sedan 33 år tillbaka - lika länge som jag varit gift med MM (Musikantamaken) - har jag inte inköpt någon färsk fisk eftersom MM är vegetarian. Laktodito som väl är. Något som jag verkligen saknar ibland. Nu blir det mest djupfrysta laxfiléer och fiskpinnar, som jag passar på att äta när MM jobbar.

  SvaraRadera
 6. Carina:
  Kom till konstföreningen under rätt säsong så bjuder jag på soppan!

  Musikanta:
  Blir han ledsen om du äter fisk samtidigt som han äter en vegetarisk rätt? Vi har en god vän som är vegetarian och han bara låter bli de icke-vegetariska delarna av måltiden. Vi har alltid så mycket grönsaker att det i och för sig räcker och inte kött eller fisk alla dagar heller, för den delen.

  SvaraRadera