fredag 1 januari 2010

Fredagstema: Gott Nytt År!
Sparkling står för fredagsämnena i januari som börjar med Gott Nytt År, dvs hur vi firar, om vi har traditioner och våra förväntningar på det nya året.

Först och främst tillönskas alla ett riktigt bra 2010! Min bild ovan får symbolisera allt jag hoppas på under året. Jag tog den en av de första januaridagarna förra året efter att klippt den vackra julrosen i rabatten på terrassen. Jag älskar julrosor och har ganska många av flera olika slag. Somliga av dem har nya blommor hela året om, några blommar mest mitt i vintern men de flesta under tidig vår. Dom är okuvliga, en egenskap jag värderar i alla  avseenden. Denna vinter är mycket kallare och än finns det bara knoppar, men dom kommer att slå ut!
Jag hoppas att året som nu börjar ska bli ett okuvligt år! Arbetet med klimatförändringen måste fortsätta, fredssträvanden ta nya tag, Obama få framgång i sina högst berättigade strävanden att reformera USA:s politik och fortsätta skapa en alltmera positiv atmosfär i global politik. Han har ju dessutom ett fredspris att leva upp till!
Här hemma hoppas jag på ett jordskredsval i höst så att Sverigedemokraterna utplånas och att det blir slut på förföljelse av sjuka och arbetslösa. Jag hoppas det blir stopp på alla stolligheter med utförsäljning av vår gemensamma egendom och att det kommer att finnas SAAB-bilar att köpa ett bra tag framöver.

Personligen önskar jag att mina nära och kära får vara friska och glada, det räcker väldigt långt!

Nyåret firade vi hemma med goda vänner, K och P, och svåger och svägerska, G och G, precis som vi gjort i många år vid det här laget. För det mesta är även vännen T här, men han backade ur den här gången p g a viss krasslighet, han är 80+, och uppvärmningsbekymmer i härbret som måste eldas kontinuerligt i det här bistra vädret. Men vid tolvslaget höjde vi våra glas till honom, det hade vi kommit överens om. Vi bara pratar och äter, inga märkvärdigheter. Jag vill inte laga mat och stå i köket denna dag utan beställer en "tropisk planka" i vår lokala ICA butik. Den är alltid läcker med kallt kött och goda lagom mogna frukter. Den här gången kompletterade vi med en av mig från London hemburen Christmas Pudding från Harrods som vi åt till fikat med vispgrädde efter en vetenskapligt genomförd uppvärming i mikron. Antingen skulle man värma underverket i vattenbad i 2 timmar(!) eller värma i omgångar med olika inställningar och vilopauser emellan i mikron under 20 minuter. Jag valde mikron men jag var då å andra sidan helt låst med tidtagarur under tiden.
Det var väldigt gott,  en god brun smet med körsbär i cognac, russin och andra frukter i.

Vi smäller aldrig någonsin egna raketer utan tittar genom fönstret på det som andra skickar upp. Jag begriper inte att man inte kan förbjuda allt privat skjutande och så istället anordna kommunala proffessionella fyrverkerier. Det skulle vara så mycket säkrare och vackrare! Nu är så många hundar, hästar och andra djur helt förstörda av smällandet som pågår i veckor för att kulminera den 31 december. För att inte tala om alla skadade människor, helst de helt oskyldiga som får in raketer genom fönstren eller barn som får dem i ansiktet. Dom som skjuter av sig själva händerna med hemgjorda bomber känner jag inte riktigt lika mycket för...

K och P har bara en kort bit hem medan svåger och svägerska stannade över natten och for hem i förmiddags till Småland.
Sen har vi haft lata dagen, vilat, läst i julklappsbok om Karin Larsson och hennes konst, ätit sill och ägg, kliat katterna och inväntat att själen hinner ikapp.

12 kommentarer:

 1. Vilka kloka tankar du har... kom den ikapp då? Gott nytt år!

  SvaraRadera
 2. Ja, du, Cristel! Emellanåt tror jag det...Såna där stunder som hos dig härom sistens hjälper också till! Allt gott inför 2010!

  SvaraRadera
 3. Tack för underbart vacker bild!
  Jag har också ett par julrosor i trädgården; tycker att de är väldigt vackra; hade dem först på julbordet och sedan planterades de ut i trädgården. Här visar de sig inte ännu, är allt för kallt.
  Håller fullständigt med dig i dina tankar om fyrverkerier.
  God fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
 4. Klok tankar och önskningar. Jag instämmer i samtliga. Jordskredsval var ordet!
  På trädgårdsmässan i fjol frossade jag i julrosor. Men nu är det nära en meter snö och jag fruktar att jag aldrig får se dem. :-) Det var svårt att välja men 4 olika fick jag fraktat på tåget hem och förvarat efter konstens alla regler till det gick att gräva ner. Vore roligt att belönas med blomning efter det äventyret:-)

  SvaraRadera
 5. Håller med på alla punkter!
  Har bara några få julrosor, nu långt ned under snön. Ser fram emot att få se dem igen.
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Alla julrosälskare:
  Ni får säkert se dem igen! När snötäcket sjunker undan kan man få se dem töa snön runt sig och blomma!
  I vår kan jag rekommendera ett besök på Ulriksdals trädgård på Kivik, http://www.edafos.se/tradgard/, där kan man frossa i julrosor!

  SvaraRadera
 7. GOD fortsättning!!!
  vet att du är på väg till Stockholm! HA det så roligt där.
  Hinner inte med fredagstemat denna vecka, men till nästa hänger jag på.
  Vilken otroligt vacker julros du visar på bilden!
  NJUT av vintern!! Jag är tillbaks i DC igen, kallt men ingen snö att tala om...

  SvaraRadera
 8. Vacker blomma.

  Det låter som om ditt nyår vad fint, och GODSAKER.
  Jag nästan hatar nyår här i Puerto Plata, det är en hopplös dag, full av ljud och skrik och ännu mer ljud.
  Den enda ljuspunkten är att den går över.

  SvaraRadera
 9. God fortsättning på det nya året. Julrosor är det underbaraste blommor som finns. Väntar med iver på att snön ska sjunka undan så att blommorna i min trädgård kommer fram.

  SvaraRadera
 10. Annika:
  Tack detsamma! har just återvänt från Sthlm efter två KALLA dagar, minus 16°. Halt på trottoarerna; kan dom inte skotta!! I Skåne är det nu ca -4° och mycket nysnö!
  Carina:
  Hoppas det tystnat nu! Jag njuter av att det är så tyst där vi bor!
  Ebba:
  Tack, detsamma!Nu har vi nysnö igen!

  SvaraRadera
 11. Vilken fin blomma!

  Jag hoppas också att Sverigedemokraterna försvinner! De verkar ju iofs ett mer verkligt hot än vad Ny demokrati var men jag hoppas ändå innerligt att de försvinner lika snabbt och helst ännu snabbare givetvis, utan en mandatperiod.

  Tropisk planka lät intressant!

  Du gillar Christmas pudding alltså? Jag kan knappt få i mig en tesked :(

  SvaraRadera
 12. Anna:
  Det var första gången vi smakade Christmas pudding och vi hade två varianter. Båda var goda med litet syrlig turkisk yoghurt till men mäktiga, det räckte med väldigt litet!

  Vi lär få se vad valåret resulterar i. Jag håller tummarna!

  SvaraRadera