torsdag 18 februari 2010

Dagens Medicin skriver om katter idag

Foto: Photo.com

Katt känner när äldre ska dö

 

2010-02-03 
Bland personalen på ett sjukhem i Providence i USA finns en alldeles speciell katt. Oscar sägs kunna förutspå när patienter ska dö.
På grund av sin förmåga omskrivs katten nu i en bok. Författare är läkaren David Dosa. Till nyhetsbyrån Reuters säger han att hans intention är att berätta om Oscars förmåga och samtidigt diskutera varför katten är viktig för familjemedlemmar och vårdpersonal som är med när någon vårdas i livets slutskede.
När Oscar var runt sex månader noterade sjukhemmets personal att han kröp upp och lade sig vid patienter som höll på att dö. Katten är nu fem år och ska än så länge ha förutspått 50 dödsfall.

Foto: Photo.com
Oscar är mycket populär och har till och med blivit tackad av anhöriga till patienter på sjukhemmet.
Läkaren David Dosa säger till Reuters att han inte tror att katten är unik, men att Oscar befinner sig i en unik miljö.
– Djur är fantastiska när det gäller deras förmåga att se saker som vi människor inte gör, som hunden som kan sniffa sig till cancer eller fisken som kan förutspå jordbävningar. Djur vet när de är behövda.
 Där ser man vad som kan anses vara en nyhet! Alla vi kattmänniskor visste ju detta redan, eller hur?
En bekant till oss hade sin mamma på ett äldreboende med katt för några år sedan. När mamman låg på sitt yttersta la sig katten vid hennes fötter. Personalen tyckte det var störande och sjasade bort den! Dottern, som, liksom mamman, var stor kattentusiast, blev förtvivlad och lät förstås katten komma tillbaka.

6 kommentarer:

 1. Jag läste om Oscar för lite se'n - och är inte det minsta förvånad. Alla djur vet så mycket som vi inte vet och förstår.
  Dessutom läser jag att alla kattdjur spinner på samma frekvens, och att deras spinnande ska vara helande. De lär krypa upp och lägga sig nära den sjuka kroppsdelen (hos sina människor) och sätta igång spinneriet. Jag kan varken bekräfta eller förneka detta, vet bara att min älskling inte spunnit mig frisk.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. jag har också hört talas om Oscar.
  Just nu hoppas jag dock att Litpons och Tazos närgångenhet inte beror på att jag snart ska dö. Även om jag just för tillfället känner ig äldigt risig så hoppas jag att det ska vara många år kvar tills min hädangång.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Mergaretha: Om alla kattdjur skulle spinna på samma frekvens (=tonhöjd) så har jag fel på min hörsel. Vi har haft många katter och jag födde upp ryssar i 10 år och jag har då hört allt från bas till sopran i spinneriet! Somliga spinner som ett torrt mopedknatter, andra sjungande,
  somliga med olika frekvens på ut- resp inandning.

  Älsklingen har säkert gjort sitt allra bästa men inte ens en katt kan alltid göra underverk, suck.

  Saltis:
  Se ovan! Dina missar förutser inte din bortgång! Dom botar dig! Hav tålamod!
  Jag minns ju hur Lipton ansträngde sig när jag var sjuk, och se där, jag har blivit frisk.

  SvaraRadera
 4. Jag såg om Oscar på tv. Jag tycker det borde vara en självklarhet att de flesta långvårdsavdelningar (heter det så fortfarande?) har något husdjur, företrädesvis katter. : ) Allvarligt talat, tänk så skönt att ett litet djur kommer och håller en sällskap när man ska gå vidare. De är ju förutsättningslösa på ett helt annat sätt än vi människor. Jag tror att det skulle kännas väldigt tryggt. Jag hoppas att jag har en katt hos mig när det är min tur.

  SvaraRadera
 5. Marianne:
  Ja, tack, det vill jag också ha!

  SvaraRadera
 6. Intressant att lära känna Oscar. Eftersom jag aldrig ser på TV (förutom På Spåret) och inte har Dagens Medicin var Oscar en nyhet för mig. Men djur kan säkert känna sådant - de har ju så många sinnen som är bättre utvecklade än våra.

  På de äldreboende jag spelar på, har flera en huskatt som de äldre är mycket förtjusta i. Hemma hos oss är både MM och Mirren höggradigt allergiska för pälsdjur så vi får vara utan både katter och hundar familjen. Annars bor vi ju på landet så en katt hade inte varit särskilt besvärligt att ha.

  SvaraRadera