torsdag 4 februari 2010

Nu laddar jag för Met in HD igen!Det här är en av mina största idoler, Placido Domingo. Han har sjungit i minst 130 olika operor och har kvar mycket röst trots sin ålder, han är född 1941. I fjol fick han Birgit Nilsson-priset vilket var ett perfekt val av Birgit Nilsson själv! Hon, om någon, visste ju vem som var bäst.
Just nu sjunger han Simon Boccanegras roll i Verdis opera med samma namn på Met i NY och på lördag ges den i Live HD över en stor del av världen. Det är lördagsmatinén kl 13 i NY som sänds via satellit och tidsskillnaden gör att vi får föreställningen kl 19 - helt perfekt! Jag var på en sådan sändning i Santa Barbara i Californien härom året, då blir det kl 10 på fm; inte lika bra timing.

Tyvärr har jag inte haft möjlighet att uppleva Domingo i verkligheten men hoppas fortfarande kunna det nån gång. Däremot har jag sett honom i olika inspelningar, bl a från Met. 

Jag tänker mig till Kulturhuset Anders i Höör på lördag kväll. Håll tummarna att det  inte blir ett nytt snöoväder! Tills dess ska jag läsa på den invecklade historien om dodgen i Genua på 1300-talet.


13 kommentarer:

 1. Jag måste kolla om det sänds här också, vi har ju massor av USA kanaler...

  SvaraRadera
 2. Carina:
  Här är länken till sidan med de länder där förställningarna sänds
  http://www.metoperafamily.org/metopera/broadcast/hd_events_alternates.aspx

  Tyvärr finns inte Dominikanska republiken med, däremot Puerto Rico, ser jag.

  Men om det inte sänds HD live så har ni säkert TV-kanaler med ett utbud! Vi har haft tillgång till TV Axess gratis men det är det slut med nu, tyvärr. Och vi har inget annat än det grundläggande kanalerna, SVT1 och 2 samt TV4 som vi aldrig orkar titta på pga av reklamavbrotten.
  Man kan se Met-inspelningar på sin dator för en billig penning, däremot. Det gör jag ibland.

  SvaraRadera
 3. Favoriten bland de tre tenorerna. Han är suverän!
  Hans röst är så varm.

  SvaraRadera
 4. Lyssnar just nu på musik ur sagda opera - i Önska i P2.
  Jag är ingen operafantast, eftersom jag inte gillar voklamusik. Men visst tycker jag att Placido Domingo är suverän - och väl värd priset.
  Alla mina tummar äro hållna i hopp om att varken du eller jag ska få snö!
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Pettas:
  Absolut!

  Margaretha:
  Då är du i samma klubb som min man - han vill att personalen ska hålla tyst när musiken pågår, haha!
  Men jag kommer på honom ibland med att lyssna på opera i alla fall.
  Tack för tummarna!

  SvaraRadera
 6. Visst är han underbar Domingo. Har en enorm karisma och en mycket stor röst. Men trots det var divan Pavarotti min stora idol. Hans Lucean le Stelle (tror jag det stavas) i alla fall Sången till livet är hetlt otrolig. För många år sedan fick jag en video med honom och den planerar jag nu att lägga över på dvd så att jag kan forsätta att se den.
  Må så gott och ha en skön helg.

  SvaraRadera
 7. Så häftigt att de sänder så! Ofta sänder de direkt tll ngn större biograf också, och det måste ju vara en upplevelse. Vet flera stycken här i DC som sänder.
  Placido Domingo är operachef på Kennedy Center, operahuset här i DC. Lite roligt. Har dock aldrig sett honom sjunga.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 8. Ebba:
  Pavarotti gick heller inte av för hackor. Jag har några operainspelningar med honom som ung; då var han bäst enl min mening.

  Njut också du av en god helg!

  Annika:
  Det märkliga i Sverige är att det småorterna som har allra flest överföringar, typ Kivik, Älvdalen, Båstad och Höör. Länge hade varken Stockholm eller Göteborg ett enda ställe.

  Ha en god och kall helg!

  SvaraRadera
 9. Åh, Domingo är också min favorit bland tenorerna. Inte bara det att han har en så fantastiskt vacker röst, han sjunger med en sådan känsla och inlevelse.
  Jag tror du har hört det förut, men jag har hört honom live i Rom en gång, men det var tyvärr innan jag blev operabiten så jag förstod inte att uppskatta det. Vilken ödets ironi :(

  SvaraRadera
 10. Christina:
  Han är verkligen imponerande! Och nu sjöng han en baryton-roll! Tala om omfång!
  Han är också så otroligt sympatisk när han intervjuas, alltid en spjuverglimt med. Vilken gudagåva att kunna fortsätta vid hans ålder, han är född 1941 och är bokad i alla fall till 2012. Har du sett The First Emperor av Tan Dun? Den är skriven för Domingo och kan ses för en spottstyver på Mets hemsida. Jag ser den gång på gång!

  SvaraRadera
 11. Placido Domingo tillhör en av mina absoluta favoriter. Gillar honom mer än Pavarotti t.o.m. Han verkar så trevlig i intervjuer och inte särskilt divig.

  Har också bara tre kanaler (+ barn/och kunskapskanalen) och ser därför mycket lite på TV. Jag blir helfrustrerad av att titta på fyran. Väldigt synd att inte Access är tillgänglig längre. Det var många fina program på den kanalen.

  SvaraRadera
 12. Musikanta:
  Visst slår PD LP, det tycker jag också. Men smaken är ju delad.
  TV4 är inget alternativ för oss heller - avskyr reklamavbrott.
  Dystert med axess!

  SvaraRadera
 13. Olgakatt: Ja, han är verkligen otroligt sympatiskt, därför också väldigt trovärdig när han sjunger med en sådan empati. Jag tror honom.

  Då, i Rom, hörde jag honom sjunga Verdis requiem.
  När jag lite äldre och lite förståndigare köpte den på cd så var det så dålig ljudupptagning i den versionen med just Domingo så jag bytte och fick en box med Pavarotti istället, och den var tekniskt briljant, men ack så andefattig. Jag larvade tillbaka till musikaffären och bytte tillbaka till den taffliga inspelningen med Domingo....och så vackert han sjunger....
  Nu är det för sent på kvällen, men det finns en passus som är som en kyss när Domingo tolkar, men helt platt fall med Pavarotti.
  Jag får gåshud varje gång jag lyssnar när Domingo sjunger det här partiet.
  Jag lyssnar i ett stycke, så jag minns inte exakt vad stycket heter, men jag återkommer om det.
  Har du Verdis requiem hemma? Det vore roligt att höra om det är någon mer än jag som tycker just det stället ur Verdis requiem är så himla speciellt.

  SvaraRadera