torsdag 18 februari 2010

Svenskt silver på turné

Som jag tidigare berättat ska jag på 3 dagar till min lärare, Owe Johansson,  i silversmide i början av mars. Han är representerad på diverse muséer och ibland åker ju föremål på turné. Den här skålen från Röhsska i Göteborg tog en tur till Shanghai 2007 i en utställning av svenskt silver, där den vann ett av publikprisen, det för "outstanding holloware". Bara så att alla förstår att jag är mallig över att vara hans elev... Fast mina alster är i en annan division, selvsagt.


Onsdag är fiskdag i vår by och jag hade bespetsat mig på stenbitsoppa igen. Det gäller att passa på medan det är säsong. Men ingen stenbit fanns att få - isläget längs kusten är tydligen sådant att det är svårt att få fatt i dom. Så det blev sej - till dej och mej, skämtade maken. Och till ena katten, den andra äter bara torrfoder, den knäppskallen.
Och i morgon ska jag ha  musselsoppa till lunch på de KRAV-musslor fiskhandlaren hade, den avstår maken, den knäppskallen. Men så får jag alla musslorna själv, mmm.
På tal om musslor. Jag har varit i Nice ett par gånger på konferens eller annat uppdrag. En gång gick jag längs strandpromenaden vid lunchtid och beslöt att prova moules frittes - jag hade ju lärt mig att det var en klassiker som lunchmat och skulle ätas just där. Jodå, musslorna var rikliga och goda men att tilltugget var BARA pommes frittes hade jag då ännu inte fattat. Ingen rätt att rekommendera, skulle jag vilja säga. Kombinationen är USEL! Inte tillstymmelse till en grönsak. Jag är ingen älskare av pommes frittes över huvudtaget men dom jag fick i London som fish and chips var goda. Men till musslor? Nej, tack.


4 kommentarer:

 1. Känns som en dålig kombination med pommes frittes till musslor. I Kongsvinger i Norge har jag ätit den absolut godast musselsoppa man kan tänka sig. Mycket grönsaker och mycket musslor. Wow! Dessutom fick jag ta alla skalen med mig hem:). Vackert som dekoration i blomkrukor och blomsteruppsättningar. Några pärlor från ett gammalt trasigt halsband sitter inte helt fel med ett vackert spetsband till i det sammanhanget.
  Maken har ätit Östersjömusslor som är betydligt mindre men smakar likadant som den större västkustvarianten; han extraknäckte även som musselplockare åt Högholmens ejdrar ett tag under forskningstiden för att dryga ut kassan /20 kg musslor per gång. Han är enträgen!:)

  SvaraRadera
 2. Förstår att du är mallig elev. Vem skulle inte vara det? Sagolikt vacker skål.

  SvaraRadera
 3. O så vacker skål! Förstår att du är glad för att få vara hans elev. Och om du får vara det betyder det också att dina arbeten inte är så amatörmässiga. Har för mig att du visade någonting tidigare i bloggen, och det var väldigt vackert. Du kan väl visa mer?

  Musslor är jag inte så förtjust i. Men jag kanske bara har fått dåligt tillagade?

  SvaraRadera
 4. Pettas och Marianne:
  Att mannen dessutom är en god och uppmuntrande pedagog gör det ännu roligare!

  Mina musslor blev jättegoda - Jag kokte dem i vitt matlagningsvin med lök, vitlök, timjan och svartpeppar.

  Ska skriva ett inlägg om silver nån dag och visa litet alster.

  SvaraRadera