fredag 5 februari 2010

Fredagstema: Mitt första jobbAnna Fair&True  har hittat på månadens fredagsteman. Det första handlar om mitt första jobb.
Mitt första "riktiga" jobb hade jag sommaren när jag just fyllt 12 år. Jag ville ha en kamera och enda sättet att skaffa en var att jobba ihop egna pengar.
Utan att prata med någon cyklade jag till en handelsträdgård inte så långt hemifrån och frågade om jag kunde få arbeta där. Jovisst, det gick bra. "Kom på måndag morgon!"
Föräldrarna blev betänksamma men efter tjat så gav dom sig. På den tiden skulle man ha en s k arbetsbok om man var minderårig men man fick inte arbeta förrän man hade fyllt 14. Men vem brydde sig? Inte trädgårdsmästaren i alla fall. Om jag minns rätt fick jag 1 kr i timmen.
Jag lukade, hackade, plockade smultron och jordgubbar och snart satt jag bredvid vuxna på en bräda efter en traktor och satte plantor i en fåra medan traktorn sakta drog oss fram över fältet. Det fanns andra ungdomar (eller egentligen barn!) förutom jag men bara jag fick vara med och plantera. Möjligen för att jag inte fuskade och flamsade som jag upptäckte att flera gjorde. Jag hade bara en tanke i huvudet: KAMERAN! Att det inte var nån säker arbetsmiljö för en unge var det ingen som tänkte på.
Det tog några veckors slit, sen följde far med mig till kameraaffären i stan och hjälpte mig välja en kamera för hela 75 kr! Det var lycka!
Den kameran var familjens enda fungerande kamera i många år. Det var en småbildskamera och den enda övriga var fars gamla bälgkamera med en spricka i bälgen som gav en strimma på alla bilder!

Sedan hade jag jobb i minst 4 veckor varje sommarlov hela min skoltid, men det är en annan historia - eller flera.

Bilden har jag hittat på nätet.

10 kommentarer:

 1. Tänker på skillnaden nu och då. idag finns knappt sommarjobb att få, plugga tills du är 30 o bo kvar hemma. Vilken tur vi har haft vi som jobbat som unga och lärt oss massor av det!

  SvaraRadera
 2. Å vad roligt att du fick ihop till din egen kamera!!!
  Kanske grundlades ditt trädgårdsintresse då också??
  Kram!

  SvaraRadera
 3. ÅH vilken mysig historia!! Jag jobbade också i trädgård på mitt första jobb, och det allra första jag köpte för den första lönen var en kamera! Så vi har liknande berättelser idag :-)

  SvaraRadera
 4. Säger som Simone - nuförtiden kan man väl knappt få ett sommarjobb. När jag gick på gymnasiet i slutet av 70-talet var det fortfarande rätt lätt att hitta sommarjobb. Vilken fin historia om ditt första jobb. Du måste ha varit väldigt nöjd när du kunde köpa din kamera. :)

  SvaraRadera
 5. Trevligt inlägg om första jobbet! Trevligt också det här med olika fredagsteman!

  SvaraRadera
 6. Kul att höra om första kameran och första sommarjobbet. Vad trevligt att din första kamera var den enda kameran i familjen.
  Mitt första inköp som jag sparade till, var en bokmärkesbok (album?) som kostade 29 kr i byns leksaksaffär. Det tog ett tag innan jag sparat ihop till den, min första veckopeng var 2 kr - väldigt lite i början av 80-talet (1 stort tuggummi kostade 50 öre)...

  SvaraRadera
 7. Du måste ha varit en MYCKET försigkommen tolvåring. Fast jag tiggde till mig ett juljobb på hemslöjden i Norrköping när jag var tretton faktiskt. (Min mamma var storkund i affären, men det var jag som självmant gick dit och frågade).

  Jag lärde mig också en hel del om olika tyger, garn och vävar under de få veckor jag jobbade där. Jag fick också jobb där året därpå.

  Min första kamera fick jag när jag just fyllt tretton - i konfirmationspresent. Det var en liten lådkamera och med den tog jag massor av bilder som jag fortfarande har kvar. Kul att du också önskade dig en kamera så tidigt!

  SvaraRadera
 8. Musikanta:
  Tror inte jag var med försigkommen än andra tolvåringar var på den tiden. Jag tror att barnen hålls barnsligare längre tid numera. I alla fall fick jag och mina kamrater mycket mera eget ansvar i den åldern än vad jag ser att barn får i dag. Jag ser ALDRIG att ens tonåringar med gångavstånd till matbutiken går och handlar efter en lista från föräldrarna, t ex.

  SvaraRadera
 9. Vad duktig och målmedveten du var! Undrar hur många barn som skulle göra så nu..?

  SvaraRadera