söndag 28 februari 2010

Undantagssport

Patrik Kittel och Scandic i Göteborg (passande namn på hästen!)


I veckan har den årliga Göteborg Horse Show pågått. Ja, den är väl inte riktigt slut än, det brukar sluta vid 23-tiden på söndagkvällen efter 4 fullmatade ridsportdagar med stor försäljningsmässa som bihang.
De senaste 25 åren har jag varit där de flesta gångerna men inte i år. Förut gick det hela av stapeln under påsken men nu har det tidigarelagts till februari med påföljd att det blir hög risk för vinterväglag. Efter en förfärlig snöstormsfärd hem under natten härom året har jag dragit öronen åt mig och stannat hemma. Flyttar dom tillbaka till påsk så säg till!

Det trista med detta är att man får se så litet av tävlingarna i TV. Globentävlingarna före jul får oftast större utrymme, men dom är ju såklart i 08-området (sic!). Jag har varit en gång i Globen men det var inte alls lika trevligt som i Göteborg och själva läktaren är så brant att jag rikigt mådde illa av att bara sitta där. Ryttarna säger också att Göteborg är speciellt trevligt. Jag har letat i tidningarnas TV-tablåer efter sändningarna och kunde bara hitta en enda sändning på lördagen och det var hoppning. Det som intresserar mig är dressyren. Så jag var rätt sur när jag inte kunde hitta ett enda dugg. SVT:s hemsida hänvisar till Sportnytt-sändningarna men jag är inte intresserad av att sitta och vänta och KANSKE få se 8 sekunder ridsport bland allt annat som jag bara gäspar åt. Men så sitter maken en stund i dag och ser nyheter på textTV och av en slump upptäcker han att det går dressyr på TV! INGENSTANS i någon tidning fanns detta med i TV-tablån! Jag vet inte om det möjligen fanns med i tablån på nätet men jag letade bara i tidningarna. Nu hann jag få se Patrik Kittels silverritt och Adelinde Cornelissens guldritt i küren.  Till all lycka finns SVT Play!  Sammandrag av kürfinalen kan nu ses på SVT Play fram till den 28 mars så jag fick se hela programmet trots allt! Tack, SVT Play! Och stort grattis till Patrik!
Kürprogrammen till ryttarens egen koreografi och eget val av musik har gjort dressyren till mera av en publiksport än tidigare då vi som helst vill se den blivit fnysta åt av hoppfolket. "Krumelurridning", fick man höra föraktfullt. Min egen gamle ridlärare, frid över hans minne, brukade säga "hoppa kan vem fan som helst, men dressyr, det är konsten". Något ligger nog i det; men den som vill bli en god hoppryttare måste också ha dressyr på sin häst och alla som ser på ridtävlingar har ju sett Peter Eriksson visa galoppombyten när han blir uppsluppen.

3 kommentarer:

 1. Tänkte just på SVT Play. Kul att du kunde se det där.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Saltis:
  Ja, tack för SVT Play! Och tack, maken, som hittade dressyren av en slump.Har träffat flera hästbekanta idag som skulle rusa hem till SVT Play eftersom dom också trott att det bara visades den enda timmen på lördagskvällen som stått i tablåerna.

  Karlavagnen:
  Väl bekomme, det var så roligt att kunna förmedla detta.

  SvaraRadera