fredag 23 april 2010

Fredagstema:Makt

Taina vill att vi denna fredag funderar över begreppet MAKT. 
(Alla bilder från internet)Om man googlar på "makt" får man över 3 miljoner träffar. Det kan hålla en sysselsatt en stund...
Jag tänker uppehålla mig vid bara några få sorters makt som påverkar oss alla och som ingen kan värja sig mot.

Kön - förutsätter att jag inte behöver orda så mycket om denna sorts makt! Berit Ås kartlade de 5 härskarteknikerna på ett synnerligen klargörande sätt redan för många år sedan.Pengar - den globala ekonomikrisen orsakades av girighet. Det tycks inte inte finnas nån gräns där en människa tycker hon har nog med pengar. Inte heller finns det nån gräns för vem man kan plundra, man stjäl t o m "änkans skärv". De amerikanska bankerna tar sig makten att vräka folk från hus och hem efter att ha lurat av dem deras sista pengar. För att inte tala om de ovannämnda globala konsekvenserna som drabbar dem som har minst och skonar de stora skurkarna som sitter på - just det - makten. Den just nu aktuelle svindlaren af Donner anser att han drabbats av "guldsot"! Och tror det hjälper att att be om ursäkt!! Patetiskt. Det blir intressant att se hur mycket han kan betala tillbaka. Troligtvis ingenting. Religion - att med hänvisning till en obskyr påhittad "gud" tvinga människor till de mest bisarra riter, matvanor, kroppsstympningar, klädedräkter och levnadsregler, etc, etc,  är för mig en av maktens mest absurda konsekvenser.Terror - att i sin maktfullkomlighet ta sig rätt att döda andra urskiljningslöst. Hur många krig utkämpas inte i religionens eller klanens namn? Vissa människor är så övertygade om att deras uppfattning är den enda rätta eller den egna "rasen" överlägsen så att alla andra ska dö. Och vissa kan till på köpet inbillas att man kommer till ett privat paradis om man själv dör på kuppen! Genom att plåga den ene inför den andres ögon utövar man också terror. Flyr en i familjen till andra änden av världen kan man straffa de kvarvarande. Ritar någon en teckning i Sverige eller Danmark som misshagar några i en annan del av världen kan man skicka en lejd mördare. Därmed tystar man tusenden.
(Rubens, Massaker på de oskyldiga)


Majoriteten - de flera har makt över de färre. Demokrati är inte perfekt, 51 kan utöva makt över 49. Ändå är det det bästa styrelseskick vi har!
Naturen - den starkaste av alla makter. Med all vår teknik står vi oss slätt när naturen tar tillbaka vad vi trott oss bemästra. Orkaner, jordbävningar, vulkanutbrott, snöstormar, ja, listan kan bli lång. Och värre blir det! Kärnkraften kommer att slå tillbaka långt värre än vad våra nuvarande jordiska makthavare tror när avfallet sprutar i ansiktet på mänskligheten. Sannolikheten att våra efterkommande får ta förfärande konsekvenser av våra beslut idag är synnerligen stor. Klimatet, som vi redan nu vet har påverkats av vårt levnadssätt det senaste seklet, är bara ett exempel.Vi kan försöka, var och en av oss, att påverka makten i världen i den riktining vi skulle vilja ha den.
Man kan arbeta politiskt på den nivå man kan nå, fackligt eller ideellt på annat vis. Ett par sätt jag försöker på är genom medlemskap i t ex Amnesty International och genom att underteckna upprop på Avaaz.org.

13 kommentarer:

 1. Inga roliga tankar att börja dagen med! Fast det är väl just sådana tankar man ska ägna särskilt mycket tid, i hopp om att kunna påverka systemet, någon stans längst ned i vänstra hörnet. Eller är det kanske i det högra hörnet man ska börja?
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Jättebra inlägg, jag har njutit av att läsa sanningarna, hur hemska de än är.
  Religionsmakten är väldigt förödande, ur den kommer så många fler missbrukande makter.

  SvaraRadera
 3. Vilket "djupt" inlägg och tolkning på temat. Men vktiga frågor såklart. Makt finns i så många former. Och tyvärr finns ju även maktmissbruk.
  Men jag har hopp för mänskligheten ändå.
  Hoppas ni får en riktigt fin helg med vårväder!
  kramar!

  SvaraRadera
 4. Mycket bra inlägg. Som Saltis säger, med djup. Religionens makt tycker jag nästan är mest skrämmande av alla maktmissbruk, den går ju lite hand i hand med terrorn också.
  Den första bilden du har i inlägget, om kön, är ju helt underbar. tack för dagens morgonfniss...
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Som vanligt skriver du ett mycket tänkvärt och intressant inlägg. Fast jag håller inte med om att religionen BARA har varit destruktiv. I vilket fall var inte andemeningen i Jesu förkunnelse det.

  Sen vad människor i sin girighet och ondska gjort den till i många fall är ju högst beklagligt. Men det är ungefär som om man skulle döma ut RK helt och hållet bara för att en bedragare har fått rumstera fritt där ett antal år.

  SvaraRadera
 6. Margaretha:
  Börja i vilket hörn du vill! Eller i annat hörn efter eget val! Huvudsaken är väl att man inte bara gnäller, eller?

  Pettas:
  Roligt att du njöt! De andra tycks mest ha blivit deppade av mina funderingar!

  Saltis:
  Hoppet är det sista vi ska mista! Och nog vet du att jag är en optimist i själ och hjärta - trots den mörka maktfilosofin idag;)
  Tack för väderönskningarna, jag behöver fint väder i helgen! Detsamma till er!

  Annika:
  Religionsmaktmissbruk är ju så otäckt eftersom man skyller på ett "högre väsen" och tar inte sitt eget ansvar! Sen kan man ju bli misstänksam när gud säger så olika saker till olika personer...

  Musikanta:
  Jag har faktiskt inte skrivit att religion BARA är destruktiv och menar det inte heller. Jag skulle däremot hellre se mer av kärleksbudskapen i praktiken än det fula som så ofta dominerar bilden i världen. Ingen religion får prenumerera på den enda sanningen, var och en ska få bli salig på sin fason - om den inte inskränker någon annans!
  Jag har och har haft mycket bra samtal med präster och fantastiskt fint samarbete med flera i mitt jobb där existentiella frågor ofta ställdes på sin spets.

  SvaraRadera
 7. En mycket bra sammanfattning av alla negativa konsekvenser av dåligt maktutnyttjande. Sedan finns det ju bra sätt att utnyttja sin makt också.
  Trots alla tråkigheter i din text så får jag säga att jag fnissar åt serien om att byta religion, väldigt träffande!!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Gillar ditt inlägg!
  Det är så sant att kön, pengar och religion har mycket inflytande över människor i världen. Och det är ganska otroligt att de fortfarande hänger så intimt samman med varann.

  Gillade också seriestripen om religion. På pricken!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Hm vad konstigt för jag har ju kommenterat här redan? Men jag gör ett nytt försök.
  Du fick ju med makt på alla möjliga sätt. Mycket bra! Jag fastnade lite i det här med demokratin som jag upplever vissa enheter inom företaget jag jobbar för, har ibland svårt för den svenska demokratin. Företaget är ju representerat i 130 länder och har således massor av olika kulturer att ta hänsyn till. Vissa tycker dock att makten att använda demokrati i många frågor bromsar utvecklingen i vissa områden och beslut kan inte tas för "alla" ska vara med och tycka. De tycker det är "svenskt". Jag upplever dessa diskussioner mycket intressanta.

  Hoppas du får en fin helg med mycket sol!

  SvaraRadera
 10. Oj vilket bra och intressant inlägg, ...roliga teckningar... jag surfar runt och försöker hitta alla fredagstemare.. jag är ny! Tack för läsningen! -säger annica.

  SvaraRadera
 11. Petra och Anki:
  Tack! Strippen visar litet vad jag tycker om mission! Som jag svarat Musikanta är ju inte allt i religionens avsikt negativt, men mission har jag mycket svårt för. Att utge sig för att ha den enda sanningen är så förmätet.

  Taina:
  Förvann din kommentar i cyberrymden, kanske. Det händer mig också ibland, tror jag gör nåt felklick då och så, vips! Borta!
  Ja, det är nog klart att demokrati tar litet längre tid, men nog blir besluten bättre underbyggda, även i ett företag eller i en organisation! Brainstorming kan ju inte vara fel! Men, självklart kan man inte heller ha polsk riksdag!

  Strandmamman:
  Det får bli en sen söndagshälsning till dig! Tror inte jag sett dig här tidigare, välkommen!

  Sunflake:
  Välkommen du också! Kul att du gillar inlägget som många tyckte var så dystert, haha.

  SvaraRadera
 12. Vilken bra lista på olika versione av makt!

  SvaraRadera