lördag 3 april 2010

Var sätter man det finaste man har?

Var sätter man det finaste man har? På bordet, förstås, fast jag hade inte tänkt mig på ärvda damastduken. Men Sonja gör som hon vill...

Dagen har ägnats åt familjen i olika avseenden. Vi har ätit gott - påskalamm, våfflor, fina praliner, glyttagott, frukt, kryddsill och ägg. Med mera. Skajpning med NY-delen av familjen och mms från Dalom (hela familjen i påskskrud, antingen pappägg på huvudet eller utklädda till påskkärringar) vidgade påskfirandet. Lilla Ella i NY satt rätt stum men vinkade ivrigt. När vi kopplat ner kom ett sms från Ellas pappa, nevön. DÅ satt Ella framför datorn och frågade efter gammomommo, dvs min mor, snart 90, som försökt få Ella att prata litet. Visst är fenomenet välkänt med litet svårstartade barn. Dom är litet som migrän, det kommer när man slappnat av! Eller kopplat ner.

Jag hällde ut mitt påskgodis på bordet framför mor och systrarna, dvs en hoper örhängen jag snott ihop senaste veckan. En hel del provades, gillades och försvann därmed. Mor försågs med små hängande gröna matriusjkor, dvs ryska gummor - fast bara i en storlek, där är inga fler inuti och de här är av porslin. Garanterat gjorda i Kina. Svartvita likadana syns  här.

Jag fick ett påskmejl från kompis A med bild på en annan liten påskkärring. Hom har gett mig en likadan och jag började leta - minsann, den kröp fram den med. Den är gjord av tagel och hur kul som helst, ungefär så stor som nävertanterna. Bilden är den i mejlet.Olga har smort kråset med lammstek. Inte lika gott som hjortstek, men det duger. Och bidrar till god sömn. Eller ska vi säga något som liknar paltkoma?


Det blev inte mycket till motion idag mer än en stillsam skogspromenad. Efter att ha sovit ut i morgon ska jag lusläsa några av listorna för konstrundorna i Skåne. Kulturen måste få sitt också. P2 har gett Aida direkt från Met i kväll men jag valde att se Daniel Barenboim leda en klassisk argentinsk tangokonsert på TV.

6 kommentarer:

 1. Du har haft en skön påsklördag, helt klart. Underbara namn på dina älsklingar, Sonja och Olga, rejält och personligt.

  SvaraRadera
 2. Hoppas du hittade något att nära själen med, nu när kroppen fått sitt.
  Katter har en märklig känsla för var det finns dyrbara saker att sitta på. Jag la' några ark med fin kartong på golvet medan jag gjorde plats för dem på ett annant ställe. Naturligtvis väljer älsklingen att slå sig ned på den lilla rutan - med leriga tassar! Endast det bästa är gott nog.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Karin:
  Idag har vi varit avslagna, vädret regnigt och mörkt.
  Inget att gå ut i trädgården i så vi är tacksamma för den sköna dagen igår.

  Margaretha:
  Det blev mest ikappläsning av litet tidningar och tidskrifter innan jag fastnade framför kunskapskanalen. Först en utmärkt föreläsning om islamofobi på ett möte anordnat av brottsoffermyndigheten, sen en film om letandet efter det reinkarnerade barnet som skulle vara en from lama! Hu! Men rysligt intressant. Bägge programmen ger näring till tankar om religion, tolerans, intolerans, opium för folket osv.
  Tänk att lämna sitt 2-3-åriga barn att växa upp i ett munkkloster och aldrig mer få se honom.
  Tror någon att det inte förekommer pedofiler i buddistiska sammanhang likaväl som bland katolikerna?

  Klart att endast det bästa är gott nog för katterna. I antika Egypten var dom gudar - det har dom inte glömt!

  SvaraRadera
 4. Självklart att katter, och alla andra djur, ska ha det bra. Men skandal att alla barn inte har det så bra. Fast om man har 13 barn, och inte mat för dagen, kanske man tror att man gör sitt barn en tjänst om man lämnar honom till ett kloster.
  Det finns så många fasansfulla levnadsöden och människor som tvingas till att fatta ofattbara beslut.
  Så bra vi har det!
  Margaretha
  som varit vaken se'n 4:30 därför att hennes älskling ville ha det så

  SvaraRadera
 5. Margaretha:
  Allt plågeri, djur eller människor är för sorgligt.
  Den lille pojken i programmet tycktes inte ha mer än ett äldre syskon när han först lokaliserades och var en väldigt tjock liten unge. Mat verkade inte fattas i denna lilla bergsby. När han sen lämnades fanns det nog ett nytt barn. Båda föräldrarna hade det nog väldigt svårt med att lämna honom, jag tror mamman hade velat skrika högt om hon vågat. Det var nog religionens makt som talade mer än fattigdom.
  Olga tycker ofta också att jag ska vara vaken på alla möjliga orimliga tider. Ibland får jag inte ens lägga mig och sova. Till slut tappar jag tålamodet och stänger ut henne från sovrummet. Så grym kan jag vara!

  SvaraRadera
 6. Det finaste vi har sätter sig precis där de vill och alltid på speciella platser i våra hjärtan.
  Paltkoma föll vi i, igår kväll, jag, barnet och taxen efter fläskgryta. Tack. Karlan lyckades välta ut en halv portion på golvet, till Taxens stora förtjusning.

  SvaraRadera