tisdag 6 april 2010

La Grande Bébé - en kortlivad uppenbarelse


Så här ser hon ut när man närmar sig henne från järnvägsstationen i Kristianstad, La Grande Bébé, där hon sitter och lutar sig mot Stora Kronohuset med den kryptiska devisen Legibus et Armis - Åt lagar och vapen. Förklaringen är att i huset fanns en gång både hovrätt och regemente.
Nå, nu lutar sig emot huset denna skapelse, av maken betecknad som "elände", av mig som en grandios idé. Vackert - nej, bevare mig, men det är överhuvudtaget inte meningen heller. En snäll, vit docka som kommer att färdas runt i världen där det finns folk som är tillräckligt galna för att vilja medverka till att den sätts upp gång på gång i sitt hjälplösa jätteformat. Det tycker jag är häftigt! Det är ju i linje med Louise Bourgeois Maman eller Boteros tjocka figurer som också reser runt. Som konstnärliga OBJEKT är dessa senare långt överlägsna men som IDÉ är dom släkt. La Grande  Bébé sattes upp nu till påsk och kommer att tas ner endera dagen, enligt damen i receptionen på Grand Hotel som varit med och arrangerat det hela i Kristianstad. Någon säker uppgift om hur länge man kan beskåda konstverket finns inte så jag pallrade mig iväg idag och det var nog tur om jag ville se henne.
Jag tog en tur in på Konsthallen också där det hänger en utställning till 100-årsminnet av Eve Erikssons födelse.  Han anses vara en orättvist bortglömd skånsk målare - jag hade inte hört talas om honom, vilket inte betyder så mycket, förstås. Men det var intressant att se hans vandring genom olika epoker där han envist återkommer till favoritmotiven. Jag gillade särskilt husen som skalats på allt utom sina geometriska ytor.
Även från Konsthallen kunde jag se La Grande Bébé genom fönstret.


Jag hade inget annat ärende till Kristianstad men tog en liten promenad innan tåget skulle gå hem. Staden har en rikedom på offentliga skulpturer och en av dem brukar jag heja på, nämligen Filmfotografen på Östra Storgatan. Den är utförd av en annan skånsk konstnär, Axel Olsson från Åhus, mest känd för Utvandrarmonumentet i Karlshamn.


Storgatorna är trevliga gågator med affärer som dock skiftar ganska ofta. Har man hittat en affär man gärna återbesöker är det stor sannolikhet att den ersatts av en helt annan butik nästa gång man kommer. En affär som dock finns kvar sedan massor med år (över 100!) är O.P. Johanssons Sko-affär.   T o m skylten har fått vara kvar och det gläder mig.


Dock smärtar det mig att dom aldrig lär sig skylta. Dom har dyra, fina skor men i fönstret är det rörigt och inte ett dugg inbjudande, vare sig det är rea eller annars.


Idag är Saltis och nevön på MoMa för att se Tim Burton-utställningen som pågår där. JUST IDAG måste dom gå dit! En av de få dagar Marina Abramovic INTE gör sin performance! Den som jag skulle vilja se. Och försökte hetsa nevön att medverka i genom att sätta sig på stolen framför Marina - fast det ville han inte. Men han lovade se henne. Och så går han dit när hon inte är där, suck! Man kan se en live-strömning av Marina A´s performance när MoMa är öppet, det är en riktigt bra meditationsövning!


7 kommentarer:

 1. Ja det blev idag eftersom vi förbokat biljetter till Burtonutställningen för ett bra tag sedan. Detta p g a vårt Sverigebesök som är här. Men vi såg resten av hennes utställning och jag kan endast konstatera att den INTE var i min smak...! Jätteunderlig tycker jag och nästan lite obehaglig. Burtonutställningen var dock otroligt bra! Jag är ännu mer imponerad nu än tidigare.
  Stor kram!!

  SvaraRadera
 2. Tack,
  för allt du delar med dig av!
  Jag suger i mig och känner hur bildningsmusklerna sväller. Det ena ger det andra så jag söker vidare och lär mig om alla konstnärer du besöker.
  En bra dag önskas!

  SvaraRadera
 3. Saltis:
  Tänk, vad det hade varit roligt att se dessa utställningar tillsammans och slåss efteråt! Jag har förstås sett på allt som finns på nätet om båda. Jag är ju inte cineast som du och har inte ens sett Alice än fast jag har en halvhjärtad plan att göra det. Är litet rädd att förstöra sagan i mitt huvud även om jag förstår att detta inte är samma historia egentligen.
  Men att du, som älskar skräckisar, finner Marina A obehaglig är intressant! Tim B kan minsann också vara riktigt äcklig, tycker jag. Men mest rolig, förstås. Jag hittar mycket av Miro i hans bildvärld. Hoppas komma iväg till Arken i Danmark på fredag och se en Miro-utställning där, f ö.
  Stor kram!!

  Karin:
  Väl bekomme!
  Hoppas din dag också blev bra! Jag har förberett att sätta potatis i mitt lilla köksland idag, tänker peta ner ca 40 sättor i morgon!

  SvaraRadera
 4. Hoppsan, ser att kommentaren jag skrev i morse trillat bort, bloggercencur? Det märkliga är att att jag fick uppföljningskommentarmeddelande, vilket är trevligt för det var ju utan länge ett tag i vintras.
  Tyvärr minns jag inte vad jag skrev, annat än att jag undrade vad buddhababyn hade för stoppning - plast eller luft eller?
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Borde det inte heta "La grande bebée" eftersom det är femininum? Jag håller nog mera med maken i hans omdöme om konstverket. Slutade själv med att läsa konstvetenskap när jag kom till installationerna, Christie, Jackson Pollock och de andra...

  Däremot skulle jag gärna köpa en tavla av Eve Eriksson. Hans konst tyckte jag om och hade gärna sett mer av.

  Har de inte gjort en gimmick av skyltningen i Johanssons skoaffär. Folk kommer dit och tittar bara för att skyltningen är så urusel, haha!

  SvaraRadera
 6. Han heter Christo och inte Christie, han med inplastningen av tyska riksdagshuset. Jag kände att något var fel. Christie hette väl han Jack the Ripper, eller?

  SvaraRadera
 7. Margaretha:
  Om jag uppfattade rätt när dom visade på nyheterna på TV så är det frigolit i kroppen och nån slags luftplast i huvudet. Man såg hur en man hängde i en sele inne i huvudet och proppade in mera sjok med luftfyllda bubblor.

  Musikanta: Du har säkert rätt, jag är inte så bra på fransk grammatik utan skriver av skylten!
  Tänk, jag gillar Christo! De där galna, grandiosa tilltagen fascinerar mig, liksom att konstverket tar slut när man tar bort omslaget!
  Tyvärr tror jag inte Johanssons sko-affärs innehavare själva tycker det är så dåligt! Nu när jag har tagit upp det här måste jag ju gå dit och kolla varje gång jag är Kristianstad hur det ser ut! Dom kanske tycker illa om att jag fotograferar, liksom en gubbe i London som inte tillät fotografering av getmjölkspaket i speceributiken.

  SvaraRadera