torsdag 8 april 2010

Nu börjar det likna nåt!15° varmt, lätt överskyat, det är bästa vädret att jobba i trädgården i. Och nu börjat det likna nåt med vintergäck, snöklockor, snödroppar, blåsippor, krokus, scilla och vårstjärnor. Massor med narcisser sticker upp bladen men dom kan gott vänta litet till, jag vill inte att det går för fort nu!Jag städar aldrig så noga i rabatterna utan låter det mesta av fjolårsvisset och löv ligga kvar som kompost. Dessutom håller det växterna litet varmare om fötterna nu när vårsolen kan locka fram för mycket. Jag har en rabatt som en kompis beklagade mig för förra våren, det skulle bli mycket jobbigt att få den fin, menade hon, och trodde mig inte när jag sa att jag inte gjorde ett dugg vid den. Den är helt täckt av sockblommor, lysimachia och daggkåpa, alla nu bruna och vissna. Mitt i är just nu ett hav av snödroppar. Om ca 5-6 veckor är den grön och frodig, alldeles av sig själv. Jag behöver inte ens luka mer än nåt enstaka ogräs.


Julrosorna är på gång, några blommar redan, men en del blad har farit illa av snölasten.39 sättpotatisar är nedgrävda i kökslandet. Håll tummarna att vi kan ta upp de första till midsommar!
9 st ska vara en tidig sort, i alla fall, fast jag har glömt vad dom heter. Jag delar sättor med kompis K och hon hade inhandlat två sorter i år. Resten är Puritan som i och för sig också är en relativt tidig sort.

Idag fick också några pelargonlådor komma ut och lufta sig litet. Jag brukar ha uterummet helöppet några timmar varje dag så att växterna ska vänja sig. Men ute hela dygnet får lådor och pottor vänta med tills i mitten av maj och då vaktar vi noga  temperaturen på kvällarna och lägger över lakan eller fiberduk om frost hotar.


Det är ett fasligt rännande på konstutställningar just nu. I morgon tar jag tåg, färja, tåg, tåg och buss till Arken i Ishöj för att se Miro-utställningen där,  Miro - Kunstens gartner. Över 100 av utställningens objekt har lånats in från Fondation Maeght i Provence där jag varit ett par gånger. Dom har ingen användning för grejorna ett tag framöver eftersom där är stängt för reparation. Så det ska bli kul att få säga hej till dom i Danmark den här gången!

5 kommentarer:

 1. Så långt ni har kommit redan när det gäller vår!
  Vi är med all säkerhet två veckor senare.
  Ha en fin konstutställningsdag!
  ps. vad är sockblomma?

  SvaraRadera
 2. Åh, vilken skillnad mot för bara någon månad sedan. Nu har ni ju fått riktig vår! Underbart. Ja, vi pratade nyss om alla fördelar med att bo i Skåne, och våren är en av dem. Dessutom konstrundorna, Louisiana, att det känns lätt att åka iväg till en annan stad över dagen och en massa andra saker. Så det är nog Skåne det blir om vi alls har någonting att säga till om.

  SvaraRadera
 3. Karin:
  Jag har mejlat dig bild på epimedium, sockblomma.
  Nu gäller det att hålla i sig för nu går det fort med våren!

  Marianne:
  Idag har jag för SEK 233,60 åkt tåg, färja, tåg, metro och buss från norra Skåne till Ishöj, söder om Köpenhamn t. o. r. I Köpenhams hovedstadsområde får jag åka hur mycket jag vill inom 24 timmar på denna biljett. Och har hur mycket kultur och konst som helst inom räckhåll!
  Välkommna till Skåne - håller tummarna att ni kan få som ni vill!

  SvaraRadera
 4. Vet inte om det var där jag var för några år sedan och såg en utställning med Chagall...

  Jag hade gärna följt med dig på Miro-utställningen, är mycket förtjust i hans konst.

  Så vackra bilder du har tagit av vårblommorna. Här finns inte ens en tussilago. Några förskrämda krokusar bara. Vi hade bara tre plusgrader i morse, så våren dröjer ett tag till.

  SvaraRadera
 5. Musikanta:
  Vintern 2005 hade Arken en utställning med Chagall, jag såg inte den. Det är så mycket enklare och snabbare att ta sig till Louisiana än Arken så det blir oftare dit. Både Chagall och Miro är stora favoriter!

  SvaraRadera