måndag 28 september 2009

Höstens läckerheter


Hovdala hade skördefest i helgen. Njesen, Syster i Söder, med sambo mötte upp till lunch på läcker trattkantarellsoppa, svampen plockad på Hovdala och tillagad på restaurang Mikkelsen. Njesen investerade i rödbetor, mannen och jag i 12 st Röstångalimpor och ett rotskott av en av Hovdalas stoltheter, pimpernötsträdet.
Limporna är skivade och stoppade i frysen - aj, min arm - och skalkarna avnjöts till kvällsmat med likaså hemförd grönpepparkryddad lammkorv och viltpastej. Gott!

Det är höst och svamptid i flera bemärkelser. Den här svampen är kanske i litet hårdsmält i men resultatet av mycket tänkade och ett antal timmars arbete och avsedd att hänga i en kedja; den har en ögla på baksidan. Nu återstår att se om beställaren blir nöjd....


Silversmide är ett av mina mera intensiva intressen sedan snart 5 år. Jag har alltid haft någon kreativ hobby, olika textila handarbeten mest. Jag har sytt kläder, stickat och virkat, knypplat, gjort frivoliteter och broderat. Under ett antal år gick jag hos en modist och lärde mig göra hattar vilket fortfarande händer att jag tar itu med. Men det senaste och som nu ger mig mycket glädje är att göra silversmycken. Jag är fascinerad av alla dessa råmaterial som man kan förvandla med sin fantasi och sina händer, garn, tyger, hattkapliner och, som sagt silver. Jag älskar ju också min trädgård och det har ju många beröringspunkter med det andra skapandet även om man är mer beroende av väder och vind i det fallet.

Morgondagen är tänkt att ytterligare ägnas åt svamp, nämligen utflykt till skogen för att leta läckerheter. Mina egna fina svampställen har kalhuggits för några år sen så där kammar jag numera oftast noll. Nu ska jag få följa med en väninna till hennes ställen - har tillhållits blunda när vi åker dit - så håll tummarna att vi hittar nåt!

Annars går jag i packningstankar och har börjat så smått att lägga fram sånt som ska med. På fredag lyfter planet med kompisen B och mig mot NYC och Ella med familj på Manhattan. Mamma Saltis och pappa M har skickat önskelista på sånt som är "defitsitnij", dvs bristvara hos dom: torra ärtor, saltlakrits, punschpraliner och tunnbröd, bl a. Jättebra att ha med en massa dit som inte ska med hem igen, då är chansen att man kan få med litet shopping hem större! Så, Mahattan, se upp! Här kommer snart vi lantisar! F ö har jag sån resfeber sen ett tag att jag har extraslag på hjärtat när jag ska somna!
Förra gången jag var i NY blev jag vanvettigt magsjuk men sen dess har jag varit i Kina två gånger utan minsta hälsobekymmer så jag hoppas verkligen att jag ska hålla mig frisk den här gången. Svininfluensa kan jag också vara utan, helst. Ellas dagis har haft en våg av den, hoppas den är över till fredag kväll när vi gör entré.

3 kommentarer:

 1. Å det ska bli skoj när ni kommer!
  Men du kan vara lugn för barnläkaren sa (i redags när vi var där med Ella) att det absolut inte kunde vara svinisen. Så det var nog en vnlig förkylning. inte så skoj det heller kanske, men inte lika illa som en influensa. Och maginfluensan får du ta och skippa denna gången tycker vi!!!!
  Stor kram!

  SvaraRadera
 2. Så skönt att höra! Erbjudande om hämtning är enormt frestande!
  Flight BA115, 19.45, terminal 7, JFK. SMS:ar oxå så har M det i sin iPhone!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Vad roligt att du vill vara med på Show&Tell :D
  Då skriver jag upp dig från mitten av oktober :)

  Hoppas att du får en fortsatt bra dag!

  SvaraRadera