måndag 20 december 2010

Vintersolstånd

Om något dygn inträffar vintersolståndet, dvs det är som mörkast under året. Men idag har det varit ljust och snön gnistrar i de sneda strålarna.

I köksfönstret hänger det röda hjärtat som kom i ett kuvert från Karin och Uffe på Åland. Tack! Varje gång vi sitter och äter går tankarna till Åland!
Olga sitter i fönstret och spanar på besökarna i fågelrestaurangen, men, vad i alla världen är det där?


 En liten kanin har hittat till det fåglarna har spillt på marken. Väl bekomme! Olga tycker det är jättekul och jag hoppas kaninen låter sig väl smaka. Jag gick ut efter en stund och la dit litet äpplen också.

(Vad som inte var lika kul att upptäcka var ett flertal spår efter en stor hund inklusive en stor lort efter vederbörande mitt på gången till entrén. Grrr..)

När nu kameran är framme passar jag på att uppfylla ett löfte. I Dali köpte jag en stämpel med en "konstnärssignatur". Jag beställde "Blå Katt" i gammaldags kinesisk stil. Själva stenen som stämpeln är graverad i är av Dali-marmor, enklast möjliga variant.  Så här ser det hela ut.


I Shanghai köpte jag ett sidentyg - jo det ÄR helsiden, kollat med eldprov - som nu den duktiga Kristina Sörskog i Osby förvandlat till en jacka. Knapparna hade jag inhandlat redan tidigare i en butik, likaså i Shanghai, utan att veta vad jag skulle ha dem till. Kompisen C köpte likadana och tack vare att jag fick en av hennes räckte det till jackan. Tack, C!

Detta är den rätta färgen, de nedanför är för gula jämfört med verkligheten.


Det är små svarta glaspärlor i öglorna. Rätt pilligt att knäppa och knäppa upp men det är det värt!
De sista dagarna av Kinaresan som tillbringades i Shanghai och Zhouzhang ska jag berätta om i ett annat inlägg.

 

7 kommentarer:

 1. Å vad vackert!! Både ute och inne! :-)
  Jackan är så fin!!!! Tur att din vän köpte likadana knappar!!!!!
  Kramar!

  SvaraRadera
 2. Vacker stämpel ger vacker stämpel!
  Och stilig jacka - nu väntar vi på att få se den på ägarinnan.
  Margaretha
  som gärna vill ha lite av solen du visade

  SvaraRadera
 3. Så fint att se hjärtat hänga där det hänger:).
  Mycket vacker stämpel och jackan har jag redan lovordat. Den är suveränt vacker och passar mycket bra på dig!
  Förstår att ni har vildkaniner i Skåne?

  SvaraRadera
 4. Väldigt elegant jacka och mycket praktisk - man kan ha den på sig i många olika sammanhang, både till fest, stor högtid och till lite mindre högtidliga tillfällen. En svart kjol eller byxor antar jag passar bra - vita på sommaren kanske?

  Mirren hade en vacker kinesisk jacka av samma typ på sig när hon disputerade...

  Vad innebär eldprovet? Jag har aldrig ifrågasatt att det inte varit helsiden hos vår skräddare på det fina varuhuset i Peking. Men det kanske vore bra att göra det!

  SvaraRadera
 5. Nu gick det snabbt och lätt att kommentera!

  SvaraRadera
 6. Saltis:
  Jo, nog var solen välkommen idag!

  Margaretha:
  Tack! Mannen ville nog gärna sålt en mera snidad och dyrare sten men jag gillade denna. Och stämpeln blev fin, han la allt ner litet jobb på den.

  Karin:
  Tack för uppskattningen! Jo, det finns vildkaniner men jag misstänker att många av de vi har här är uppblandade med såna som folk har släppt ut när barnen tröttnat. Ibland ser vi helvita, nämligen och de tror jag inte är "helvilda". Harar finns också, stora baddare, och dom kan gå åt växtligheten i trädgården om det vill sig illa. Jag har aldrig förstått varför dom ska käka upp min bokhäck när hela skogen 200 m bort är full av boke i äthöjd.

  Ingrid:
  Så bra att det löst sig med kommenterandet! Vore ju trist om du avstod bara för att det var krångligt. Vari låg problemet?

  Tack för att du gillar jackan! Jo, den kan nog användas litet när som helst, även till jeans om så skulle vara. Men bäst till svart kjol eller byxor, förstås.
  Siden brinner med ordentlig låga, blir till aska och luktar litet speciellt när man tuttar på. Vore det syntet skulle det smälta till en klump. Så jag klippte en pyttebit, la i ett fat och tände på. Det du köper i fina affären i Beijing behöver du nog inte ifrågasätta; det gjorde inte jag häromåret. Men detta köpte jag på en gatumarknad för en spottstyver, 120 yuan för 3 m, dvs ca 135 kr.

  SvaraRadera
 7. Vilket fint hjärta du fått av Karin. Kan tänka mig att Olga var intresserad av kaninen. Vi hade ofta harar i mina föräldrars trädgård. De hararna fick kalasa på äpplen från samma trädgård. Det var verkligen en fin jacka.

  SvaraRadera