fredag 4 mars 2011

Fredagstema: Vänner på besök, något gott att äta.

Ewa regerar temat i mars och börjar med något aptitretande.
När jag ska laga mat till gäster vill jag göra något som inte håller mig bunden vid spisen när de väl är här utan gärna något som kan göras i förväg.
Oftast serverar jag bara för- och efterrätt och möjligen en kaka till kaffet, men OK, idag blir det tre rätter.

Vi börjar med en vitlökssoppa, mild och god. (Alla recept är för 4 personer)

Vitlökssoppa
3 vitlökar skalas, klyftorna delas i 2-3 delar
4 stora potatisar skalas och skivas

fräs detta i litet olja i kastrullen, slå på vatten så det täcker,
2 hönsbuljongtärningar tillsättes
låt koka i 20 min

mixa till pure´, häll tillbaka i grytan, (Tips: gör hit dagen före och gör det sista strax före servering)
späd med mjölk till lagom konsistens (5-6 dl), låt koka upp under omrörning

till sist tillsättes 2 dl klippt persilja



Huvudrätten blir hjortstek som jag stekt dagen före enl klassiskt recept på tjälknöl, dvs jag lägger in fryst stek i ugnen på 75° i många timmar, sen lägger jag den att kallna i en stekpåse med kryddor och litet idealmjöl. Skyn som blir gör jag en sås på med grädde och grönsaksbuljong.


Därtill serverar jag en potatisgratäng som är enkel att göra och alltid uppskattad.

Potatisgratäng
ca 1 kg vinterpotatis, gärna mjölig sort
1-2 gula lökar
3-4 dl riven lagrad ost
svartpeppar
salt
pressad vitlök
5 dl mjölk (3%)

Skala och skiva potatis och lök.
Lägg i mjölken och kryddorna och koka i ca 5 minuter. Bred ut på ett fat, varva med riven ost och lägg riven ost överst.
Grädda i 225° i ca 30 minuter 




Till detta får vi en skål med kokta grönsaker eller tärnade rotsaker efter säsong och en stor grönsallad.





Efterrätten hämtar jag i frysen eller trädgården. Hörde på radion häromdagen att krusbär är svårt att köpa och det har jag gott om. Så det blir en kaka täckt med krusbär som dessert med glass eller vaniljsås till. Denna kaka bör ätas samma dag den bakas, den är inte lika god dagen efter.

Efterrättskaka med sura bär
2 ägg
2 1/2 dl socker
75 g smält smör
2 1/2 dl vetemjöl

Blanda ägg, socker och avsvalnat smält smör. Rör hastigt ner mjölet.

Bred ut i smord och bröad form. Täck med osockrade bär, gärna sura sorter, eller rabarber.

Grädda i 200° i 30 minuter.
(Om bären är frysta tar det längre tid

Detta är den enda bild som är min egen: de övriga är hämtade på nätet. Här är krusbären på gång. När det är mogna är de stora och  röda!

Härmed önskar jag alla en god fredag i alla bemärkelser! Vi ska inte ha gäster idag och jag har tänkt laga stekt fläsk med löksås och diverse grönsaker ur min Mossagårdslåda.

11 kommentarer:

  1. Tjälknöl är väldigt gott. Jag har gjort det på rådjur någon gång för länge sedan men minns fortfarande att det var en riktig höjdare men har också blivit bjuden en gång. Vitlökssoppan blir nog en till i högen av recept som skall testas, likaså krusbärskakan men jag får göra den på rabarber. Har inte ett endaste litet krusbär, tyvärr.
    En fin fredagskväll önskas!

    SvaraRadera
  2. Mmmm så gott! och din hjort ÄR SÅ GOD!!!!
    :-)
    Potatisgratäng gör jag också ofta för det är så bra mat att bjuda på. Uppskattas alltid och man kan göra hur mycket eller lite som man tror går åt. Krusbär tycker jag om men har nog mest ätit dem råa.
    Stor KRAM!

    SvaraRadera
  3. Karin:
    Tjälknöl är det mest lättlagade man kan tänka sig. In med den fryska köttklumpen på kvällen, tag ut den på morgonen och krydda i påse. Klart.
    Rabarber är också perfekt.

    Saltis:
    Du har ätit krusbärskakan här! Det är den jag gör när Loff kommer, han tål nämligen krusbär i motsats till mycket annat. Njesen och han var här och skördade till sin egen frys i somras.

    SvaraRadera
  4. Åh så himla mycket gott!! Jag sparar. :D Vitlökssoppan ska jag absolut göra, tjälknöl var det länge sen jag gjorde. Tack för påminnelsen, det är sååå gott. På hjort måste det vara fantastiskt! Krusbärskaka...det skulle jag gärna smaka. Här har vi ett litet krusbärsträd i kruka som ger goda men inte så många bär. Räcker tyvärr inte till en kaka.

    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  5. Potatisgratäng borde jag verkligen laga en dag!! Det var evigheter sedan!! Jag gjorde en purjolöksgratäng för några månader sedan, så gott även om O avslöjade att han inte är så förtjust i purjolök... (lindade skinka runt purjolökar och med en bechamelsås gratinerades de i ugnen)

    SvaraRadera
  6. Det vattnar sig i munnen med dina fina recept
    och krusbär är underbart.
    Tyvärr blir det mycket äta direkt i trädgården på sommaren för krusbär har vi.
    Potatisgratäng som kokas först i mjölk -jättebra för annars behövs grädde!!!

    SvaraRadera
  7. Vitlökssoppan låter helt suveränt GOD. DEN ska jag testa.
    Potatisgratäng är så lätt att göra, och så gott!!
    Krusbär älskar jag, helst direkt från busken då de är solvarma och supersöta!!

    SvaraRadera
  8. Det där lät verkligen gott!! Tack för recepten. :-)Och jo, jag har sett din mail, fast först igårkväll av en knasig anledning. ;-)

    SvaraRadera
  9. Ewa:
    Väl bekomme! Jag rekommenderar verkligen soppan!

    Petra:
    Gratänger är bra rätter, kan varieras i det oändliga.

    Eva H:
    Just att koka potatisen i mjölk först gör det mycket krämigare och enklare, dessutom går det fortare i ugnen sen! Och grädde behövs inte, man kan slösa med osten istället.

    Annika:
    Ska bli kul att höra vad du tycker om soppan sen!

    Bejla:
    Tack för dina tips själv!

    SvaraRadera
  10. Låter mycket gott!
    Krusbärskakan låter både god och spännande!

    SvaraRadera
  11. Låter gott. Kan tänka mig att Olga blir glad när ni har gäster, så att hon får lite hjortstek : D

    SvaraRadera