fredag 20 juli 2012

Sommarfredagstema:Sommarjobb

Från det att jag var tolv år hade jag sommarjobb varje år. Det första jobbet var hos trädgårdsmästare Wadst inte långt från mitt hem. Jag önskade mig en kamera och hade insett att den fick jag nog ordna själv. Så jag cyklade bort till trädgårdsmästeriet och frågade om jag fick jobba där. Det fick jag. Egentligen fick jag inte det - man skulle vara 14 och ha arbetsbok från skolan. Men jag var lång för min ålder och ingen frågade hur gammal jag var och inte frågades det efter boken heller. Jag hade inte frågat hemma heller så det blev litet palaver när jag kom hem men inget förbud.
Så jag plockade jordgubbar och smultron till de fina restaurangerna, gallrade betor och satte plantor efter traktor i några veckor och fick ihop till en Agfa-kamera som far hjälpte mig att köpa.Sen hade jag fått smak på att tjäna egna pengar och kom att ha olika sommarjobb under åren. Jag satt på kontor och och i telefonväxel, jag jobbade på Findus och rensade ärtor på löpande band, jag var djurvårdare på Allmänna Sjukhuset i Malmö där jag skötte möss, råttor, marsvin, getter och får och jag var även sjukvårdsbiträde.

Att komma i ett marsvinsrum var alltid trevligt - man möttes av en visselkör!


Sommaren efter studentexamen sökte jag in till läkarutbildningen och tänkte att det vore bra med en sommar som sjukvårdsbiträde. Det tyckte flera av mina blivande kurskamrater också och vi begav oss till husmor som hade om anställningarna. Vi förklarade att vi tänkte läsa medicin och ville ha litet praktik på "golvet" så att säga. Husmor var en ovanligt otrevlig person. Hon placerade mig i köket på psykets privatavdelning, den ena av mina kompisar i röntgenarkivet och den andra fick putsa fönster på administrationsbyggnaderna. Ingen av oss hamnade på vårdavdelning som vi hade bespetsat oss på. Det gjorde däremot de andra av mina väninnor som också sökt jobb på sjukhuset men inte hade minsta planer på en fortsatt karriär inom sjukvården. Inte förrän det var för sent fattade vi att den elaka tanten hade som princip att alltid ge folk motsatsen till vad de ville. Min ena syster råkade ut för henne några år senare men då visste hon hur hon skulle agera så det löste sig efter en maktstrid som min syster vann!
Under medicinarutbildningen hade jag tur med mina sommarjobb och skaffade mig erfarenheter från både vård och laboratorier tills jag kunde få underläkarvikariat och inte minst provinsialläkarvikariat.

Numera är det inte lika lätt att få ett sommarjobb för skolungdomar som det var på min tid. Sjukvården tar inte in "folk från gatan" längre och väl är det. Samtidigt tror jag att ungdomarna är kräsnare än vi var. Vill dagens skolungdomar jobba med jordgubbsplockning eller andra säsongsjobb? Mitt intryck är att det är utlänningar som kommer hit och gör de jobben därför att ingen svensk vill ha dem.
Rätta mig om jag har fel!

Det är Livsrummet som styr juli månads teman. Övriga deltagare är listade i kolumnen till höger!

9 kommentarer:

 1. Den här deltagaren har tagit fel på temat idag men låter det stå likaväl och tar sommarjobbet nästa fredag när ni har rätt tema, ni som har ordning och reda på er:)

  Vilken paradoxal tantadora ni råkade ut för..vilka märkliga principer. Som en bestraffning av något slag. Men man lär sig ju även att detta

  Tänk, på den tiden fick man jobba en hel sommar för att uppnå sina drömmars mål. En Agfakamera. Jag gissar att du har den kvar än i denna dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att kameran finns nånstans i gömmorna men har inte sett den på länge. Jag behövde dock inte arbeta hela sommarlovet utan bara några veckor.

   Radera
 2. Ditt inlägg vittnar om en verklig framåtanda redan i unga år! Konstig människa som inte tog tillvara era önskemål om att få praktisk erfarenhet av vården. Men det var väl den kungliga, svenska avundsjukan som styrde, antar jag.

  Mina föräldrar var alltid emot sommarjobb eftersom de tyckte att jag skulle vara ledig från skolan på sommaren och hämta krafter. Många konflikter om detta...

  Däremot fick jag jobba på jullovet(?) bl.a. som biträde i en hemslöjdsaffär där jag lärde mig en hel del.
  Ingrid, som snart kommer med ett inlägg om sommarjobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror bara den där tanten var en slags småpåve som njöt av makt. Och blivande doktorer skulle sättas på plats. Numera är det inte bara de blivande utan även de specialiserade och hårt arbetande doktorerna som sätts på plats av både sjuksköterskor och andra, t ex IT-experterna, för att inte tala om politikerna.
   Jag jobbade faktiskt också ett jullov. Då slog jag in julpaket på EPA! Det var jätteroligt! Men inte populärt hemma ....

   Radera
 3. Något har förändrats, det tror jag, men vad? Brorsan och jag fixade också sommarjobb själva från fjortonårsåldern långt hemifrån. Ett viktigt skäl var att få lite egna pengar. Men en annan drivkraft var nog nyfikenheten, lusten att se andra sidor av verkligheten. Och med tiden reslusten som gjorde att jag sommarjobbade som reseledare i många år. I dag när fjortonåringarna har egen dator eller iPad finns det inte så mycket att sukta efter. Och inga föräldrar som släpper iväg dem heller, så som våra gjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog finns det många som inte har råd att ge barnen allt de pekar på även idag men de gör inte så mycket väsen av sig som den mera bortskämda kategorin.
   Såklart var ens nyfikenhet stor och man kände sig betydelsefull på ett annat sätt än i skolan. På min tid var den ju fortfarande väldigt auktoritär och även om man var en duktig elev så kände man sig liten och inte särskilt respekterad. Tyvärr. Så sommarjobbet var viktigt även för självkänslan.

   Radera
 4. Många ungdomar som jag pratat med säger att dom vill ha sommarjobb för att det är så tråkigt att inte han något att göra och jag undrar hur man bär sig åt för att inte han något att göra. Men det är väl huvudsaken att de kommer sig för med något och känner att de gör nytta och att de får uppskattning för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det vet inte jag heller hur man gör för att det problemet. Förmodligen har man full service av någon oförståndig curlingförälder. Vilket borde vara olagligt. Jag har hört sociologer tala om lustkultur bland dagens unga. Man anser sig ha RÄTT att ta sabbatsår och resa jorden runt, att få roliga jobb direkt utan utbildning och sen blir man arg för att man inte kommer att få en jättestor pension utan att ha ansträngt sig sig det minsta.
   Inte kul när verkligheten slår till.
   Jag har hört studenter klaga över att studiemedlet (som ska betalas tillbaka) inte räcker till egen bil och lägenhet.

   Radera
 5. Vilken en hård dam ni råkade ut för. Vilka otjänster hon gjorde, inte bara för er, men branschen generellt. Men, men; hon lyckades ju turligt nog inte få dig att ändra intresse.
  Både ungdomarna, föräldrarna och samhället i övrigt är väl annorlunda idag; på gott och ont. Jag kan tycka att de unga (och många av oss vuxna också för den delen) har lite väl höga krav; det är inte "fint" nog att jobba med ditt och datt. Samtidigt accepterar man inte att bli hanterad hur som helst och betald alltför låga löner vilket väl i sig inte är en negativ sak - lite hård hud ska man nog ha, men det finns ju gränser - och ja, vi föräldrar vågar väl heller inte helt släppa taget om "de små"; man läser ju så mycket i tidningar osv. (därmed inte sagt att det inte hände saker också förr - långt därifrån). Fast ingen tvekan; sommarjobb ger en allt en hel del viktiga erfarenheter och jag hoppas att fler företag framöver kan se nyttan i detta för deras egna del, på lång sikt.

  SvaraRadera