lördag 17 januari 2015

Lördagstema:SkräpDenna veckan riktar vi blicken mot skräp.
Skräpigt hemma är inte detsamma som smutsigt men nästan lika tråkigt. Om det är skräpigt måste man först röja upp innan man kan få bort smuts och det är röjandet som är så dödande trist, åtminstone tycker jag det.
Mitt liv omges av pappershögar där det allra mesta är skräp men det KAN ju gömma sig något av värde att läsa igenom innan det förpassas till tunnan för brännbart skräp. Det gäller "bara" att ta sig i kragen och sortera. Allt för ofta förlorar jag mig i läsning av något hel- eller halvintressant och så blir merparten av högen kvar tills nästa gång.

Skräpmat är ett eget kapitel. Chips (=förstörd potatis), läsk(=flytande socker + färg + syntetiska aromer) och det mesta godis hör helt klart dit. Hamburgare, varm korv och pizza brukar också räknas dit men det kan kanske diskuteras eftersom det beror på vilka ingredienser man använder. En god och rejäl korv med riktigt potatismos anser inte jag vara skräp medan en sladdrig korv med vaddliknande bröd är. Pizza kan definitivt vara god, närande och vettig mat likaväl som flottig skräpmat med fuskskinka.
Skräp?? Ser rätt nyttig ut, tycker jag.


Skräp som folk slänger omkring sig i naturen eller på gatan är ett elände som borde upphöra omedelbart! Inte förstår jag heller varför man över huvud taget beter sig på det viset. HUR kan man få för sig att släppa cigarettpaket, fimpar, choklad-och glasspapper där man står eller slänga ut det genom bilfönstret?? Enligt dem som arbetar med att städa upp efter lortpellarna är cigarettfimpar det vanligaste gatuskräpet. Det räknas i många ton! Är syrebristen i hjärnan som rökningen orsakar så total att många rökare inte kan ta med sig sina egna sopor?

En mig närstående person bor nära en busshållplats i en storstad. Gatukontoret måste städa två gånger varje dag för att gående inte ska tvingas vada genom drivor av fimpar, diverse pappersomslag, tidningar, kaffemuggar och annat skräp.

Ett allt vanligare fenomen är de i plast väl inknutna hundlortarna som sen slängs på trortoarer, i planteringar och t o m längs skogsstigar. Jag tar mig för pannan..... Hur ser det ut hemma hos alla dessa nedskräpare? Under ett nyligen avslutat besök i Stockholm såg jag en knallrosa, välknuten hundbajspåse, senaste mode i branschen, eller?


Det kunde varit jag men det är en annan författare...
En ofantlig massa skräp hamnar i naturen och orsakar lidande och död, både direkt och indirekt. Djur fastnar och skadar sig och går en ömklig och plågsam död till mötes, de äter plastbitar och svälter ihjäl eller blir förgiftade. Sk spökgarn fortsätter att fånga fisk som  sen dör. Exemplen är otaliga.


När jag vandrar runt i butiker och på marknader slås jag ideligen av de mängder skräpprodukter som erbjuds. Urdåliga leksaker, värdelösa verktyg och hushållsartiklar och vanvettigt fula
sk "prydnadssaker".  

Ja, världen är verkligen full av skräp!

Lördagsrubriker och deltagare står i spalten till höger!
Alla bilder är hämtade från nätet.

18 kommentarer:

 1. Haha! Jag brukar också tänka så, att ganska mycket är skräp redan i butiken! Ett toppen-tema idag faktiskt. Lite oväntat, för så kände jag inte när jag skrev, utan när jag nu läser vad alla andra har skrivit. Fascinerande interessant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Responsen på temat är verkligen enorm! Kul!
   Vad beträffar allt skräp som är till salu så brukar jag beklaga de stackare som förtjänar sitt uppehälle på att tillverka dessa meningslösa ting. Och reta mig på deras arbetsgivare och kunder som slösar jordens resurser på skräp.....

   Radera
 2. Jättefint inlägg! Det där med pappershögen känner jag igen, även om jag inte precis skulle göra vad som helst i stället för att ta itu med den :-). Men gärna städa, stryka eller tvätta!

  Jag förvånar mig också faktiskt över att det slängs så mycket skräp på våra gator. När jag var lärare kunde vi ta en hel dag och vara ute och plocka skräp, för att inte tala om alla de gånger barnen fick höra att man INTE skulle slänga skräp. De var jätteduktiga då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ingrid!
   Visst tränas nästan alla ungar att inte kasta skräp på gatan men nånstans på vägen går lärdomen ur....
   En gång bjöd jag dock en liten tös på en dricka i en pappförpackning med sugrör.
   Mamman närvarande. Tösen sa inte tack, drack ur och slängde förpackningen på marken. 15 m bort fanns en soptunna. Jag bad henne kasta skräpet där men hon bara glodde surt. Mamman låtsade som om det regnade och jag fick själv plocka upp och gå och kasta. Dem bjuder jag aldrig något på mera....

   Radera
 3. Jag har aldrig förstått varför rökare fimpar överallt och sedan bara går vidare...fullständigt obegripligt. Jag har sett på när två rökare har stått ute på balkongen med den stora fina askkoppen emellan sig men ändå fimpat i blomlådan. Det händer alltför ofta för att det inte skulle finnas en underliggande psykologisk orsak till varför sånt händer.
  Jag gör som du, måste läsa igenom allting en gång till innan returen får ta hand om gamla tidningar. Det KAN ju finnas någonting som jag absolut behöver läsa igen eller missat helt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar tillskriva vissa rökares nonchalanta beteenden som att kasta fimpar, blåsa rök på andra och röka där det är uttryckligen förbjudet det faktum att minst 10% av deras röda blodkroppar är upptagna av giftig kolxid istället för syre som skulle behövas för att hjärnan ska funka.

   Radera
 4. Nejmen pappershögarna är arkeologiska avlagringar och absolut inte skräp! De ska hanteras därefter och jag tror att du gör alldeles rätt. Både du och den stackars kvinnan i seriestripen skulle kanske behöva lite KBT-träning här.

  Men jag undrar om KBT biter på fimpslngare och hundbajspåslämnare. Där kanske vi ska överväga samma memtoder som i Singapore: skyhöga böter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fimpslängarna kanske kunde bötfällas, de smygröker ju inte, precis. Bajsmarodörerna ser sig nog om och blir svårare att ertappa. Men den som till äventyrs skulle tas på bar gärning borde få minst 25000 i böter per påse.

   Radera
 5. Visst är det konstigt att det är tillåtet att producera skräp när det ändå bara ska slängas.

  När jag köper saker i elakartade förpackningar ber jag att de ska öppna förpackningen i butiken för jag har lite problem med händerna (det är nästan sant). Då slipper jag både förpackningen och kampen med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska genast följa ditt exempel! Tack för tipset! Elakartade är vad de är, de där antistöldpaketen som är gigantiska i förhållande till innehållet.

   Radera
 6. Först tack för ditt tema och ditt inlägg här! Jag går lite i gång på det här med fimpande. Har egentligen en liten "polis" inom mig, för om jag ser någon fimpa så kommenterar jag det; även snus -spottare kan jag kommentara. Tema berikar och "förfärar". På prat om pappershögar och bra skräpmat så ... så finns det ju alternativt "näringsinnehåll" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tackar alla veckans temaskrivare för alla väldigt bra inlägg! Roligt att det gav så mycket inspiration!
   Spottare, med eller utan snus, är uräckliga! En väninna till mig brukar fälla högljudda kommentarer om kameler när hon ser nån spotta offentligt. Fast jag tror inte spottarna fattar nåt.

   Radera
 7. Bra inlägg! Jag vet inte hur det kan vara okej att bara lämna sitt skrutt efter sig överallt men om jag skulle kasta skräp på grannens tomt... ojojoj vilket liv det skulle bli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu räknar jag i och för sig inte vissna löv till skräp men i vår by var det ett ungt par som krattade upp löven i sin trädgård och tömde dem i grannens trädgård. Grannens trädgård gränsade på andra sidan till lövskog. När de förvånade undrade över beteendet blev svaret "Det kommer ju från er!" Att lägga löven i skogen eller ännu hellre kompostera dem själv var dem fullkomligt främmande. Man tar sig för pannan.

   Radera
 8. Du glömde det äckliga snuset som spottas överallt *äckligt* Det är är också farligt! Jag har haft lila hundbajspåsar *ler* Säger som du ... varför kasta dem i naturen? Låt då hellre hunden baja direkt för det försvinner fortare. Jag bär alltid hem min lilla handväska med hundbajs. Bajsar hunden där det är skog och så ... då får det vara kvar. Värre med plast, kapsyler och mycket annat. Men folk irriterar sig på bajs och glömmer lätt allt annat som slängs?!?! Hästbajs retar många. Bry er om det som är farligt för alla i stället!!!! Ha en bra dag/ kram

  SvaraRadera
 9. Bajs i skogen är ju inget problem - om det inte är plastförpackat. Däremot gillar jag inte att någon i grannskapet här låter sin hund - säkert nattetid - gå in i vår trädgård och bajsa på gångarna och gräset. Bara en enda gång har vi sett en hund slinka runt hörnet och snabbt försvinna. Tyvärr hann vi inte se nån tillhörande människa, inte heller precis hur hunden såg ut mer än att den var svart. Men jag skulle ändå inte göra som grannen till en av våra vänner som retar sig på katter på gräver ner sitt bajs i hans rabatter. - han gräver upp det och slänger bajs och jord i grannarnas brevlådor bland posten! Här går massor av grannkatter i vår trädgård men jag har aldrig märkt av deras nedgrävda bajs. Tvärtom ser jag dem som renhållningsarbetare som jagar gnagare. Våra egna katter går inte ut alls så jag är tacksam för dem som är ute.
  Spottare är verkligen äckliga, med eller utan snus. Jag är glad att jag inte lever på spottkopparnas tid!

  SvaraRadera
 10. Vi ska kanske bli ett team; att sortera och ha mig gillar jag, men att damma och städa, det tycker jag är desto tråkigare. Annars är vi visst väldigt eniga i detta med skräp. Att kasta påsen med hundbajsen i är verkligen bara dumt. Ok, man kan tappa den och inte märka det före senare, men så ofta händer det trots allt inte. Jag brukar troget plla med mig både hundpåskar och skräp, men det är klart; det är ju inte alltid man kan/har lust. Helt galet att kommunernas resurser ska gå till sådant vi med vår lathet orsakar...

  SvaraRadera