lördag 4 april 2015

Lördagstema: Gul och blå

Mitt i påsken tar Gnuttan i Danmark vid som månadens temadirigent! Först ut är gul och blå.

Två tankar krockar:
1) svenska flaggans färger
2) att slå sig och få blåmärken

Numera vet vi att också Ukrainas flagga är gul och blå liksom EU-flaggan. Jag minns att jag läst om denna relativt ovanliga färgkombination i nationalflaggor och att det skulle kunna vara symptom på nån synstörning i färguppfattningen hos skaparen av fanan. Blått, vitt och rött är antagligen dominerande i flaggfärgerna och då inte den blå nyans som Sveriges flagga har. Enligt riksarkivet kopierade Sverige på 1500-talet den mycket äldre röd-vita danska Dannebrogen från 1200-talet, sannolikt världens äldsta nationsflagga, men i gult ock blått efter de tre gyllene kronorna mot blått fält i riksvapnet.


Ukrainas gul och blå flagga skall, enligt Wikipedia, symbolisera sädesfälten under himlen och tillkom när Ukraina blev självständigt efter första världskriget. Sen var den förstås förbjuden under Sovjettiden.

EU-flaggan ska symbolisera enhet (stjärnorna) mot västvärldens himmel. Jaha....



När jag var ung var det väldigt strikt vilka färger man kunde kombinera i kläder och gult och blått var helt tabu! Om det berodde på att man i så fall vanhelgade nationalsymbolen eller att det ansågs OK på flaggan med fult på kläder begrep jag aldrig. 

I början av 1900-talet under en nationalromantiskt period skapades Sverigedräkten för dem som ville ha en folkdräkt men inte hade något eget härad med dräkt att luta sig mot. Sverigedräkten är ju verkligen gul och blå även om det finns en variant med rött liv. Vissa anser designen vara en styggelse men jag tycker det är en stroppig och arrogant attityd även om jag tycker att de gamla folkliga häradsdräkterna är vackrare.



Blått och grönt gillades f ö inte heller i min ungdom men det är och har alltid varit en favoritkombination för mig. Rött, rosa och orange i kombination var helt otänkbart och idag är det högsta mode.....

Så till min andra tanke om gul och blå!
När man slår sig så pass att det blir en blödning under huden lyser blodet först igenom som mer eller mindre mörkt blårött. Så småningom bryts hämoglobinet, det järnhaltiga ämnet som gör blodet rött, till mindre beståndsdelar som får blåmärket att skifta i gult, blått och grönt allteftersom tiden går. Som många av oss noterat påverkar även tyngdlagen blödningen så att den sakta dalar neråt fotändan.
Till slut tar kroppens städpatrull hand om resterna och återanvänder dem! Snyggt jobbat!


Gul&Blå är f ö också ett svenskt jeansmärke som jag dock aldrig ägt något par av. En snabb koll på nätet avslöjar att inte en enda butik i Skåne för märket. Men så är också Skånes flagga gul och röd!
En svårbevisad teori påstår att den skånska flaggan, gult kors på röd botten, skulle stamma från 1100-talet och vara ännu äldre än Dannebrogen. Nå, i vilket fall som helst vajar den ofta i landskapet.


En riktigt glad Påsk tillönskas er alla! Månadens rubriker står till höger liksom deltagarna! Men ett påskägg i gult och blått måste vi ju ha med - med litet rött i!



Alla bilder i inlägget är lånade från nätet.

19 kommentarer:

  1. Ljuvligt om ljuvliga färger och hur de förekommer i olika sammanhang. Tänkte också på blåmärken, ... men valde en annan bild på samma färgskala ...
    Fortsatt glad påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma!
      Nog finns att välja på i gult och blått!

      Radera
  2. Tack för ett mycket intressant inlägg! Hade ingen aning om varken blåmärken eller röd Sverigedräkt. Man lär sig här på bloggen. Jag tycker att Sverigedräkten, som de kungliga alltid bär, är väldigt vacker. Kom ihåg att jag har en sådan, som Mirren hade när hon var 10 år, hängande i garderoben. Jag får väl uppdatera min blogg, haha. Den väntar på att den ska passa till Clarissa.
    Ingrid som önskar dig en god fortsättning på påsken utan blåmärken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du tycker det är intressant! Det är ju bara livet och förklädesbården son är röd, kjolen är alltid blå och förklädet gult. Själv föredrar jag min Oxiedräkt, förstås. Inte lika fosterländskt svensk med sina medeltida anor från danska tiden.

      Radera
  3. Att slå sig gul och blå var också min första tanke. Och visst är städpatrullerna i kroppen av det slaget som man borde ha hemma under sängen och i bokhyllan eller hur?
    Också jag tänkte på svenska flaggan, på den ukrainska osv....men också på den åländska som bara skiljer sig från den svenska med det röda korset (oj, nu fick jag nästan till det! ;)) i mitten. Mitt inlägg kommer lite senare under dagen, måste få till det gula och blå först och till det krävs ett litet krafttag i köksregionerna.
    Glad påsk till er båda under den skånska flaggan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi flaggar inte själva, är inte tillräckligt nationalistiska. Den enda flagga vi har är en liten kalifornisk björnflagga som jag sätter i krukan med den kaliforniska eken på sommaren.
      Den åländska är vacker med sina tre färger och mellan den sobra finska och den flammande svenska gör den sig bra!

      Radera
  4. Jag associerar i första hand till en av mina favoritväxter, natt och dag, (Melampyrum nemorosum), ibkand benämnd lundkovall - och detta trots att Jag inte gillar färgkombinationen i några andra sammanhang.
    Sverigedräkten med rött liv, har jag hört sägas, ogillas av sverigepurister, eftersom den kom till under unionstiden, för de stackarna som var födda på fel sida av Kölen.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverigepurister, usch. Lika töntigt som att hävda att en viss häradsdräkt måste se ut på ett exakt vis. Allmogen har aldrig burit uniform, en skånsk välbeställd mora kunde ha 20 förkläden, alla olika!
      Visst är det synd om alla som är födda på fel ställe för att inte tala om alla oss som är födda i fel tid och inte hör till någon målgrupp.....

      Radera
  5. Det var lärorikt - intressant blåmärke det där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den som en gång hade det saknar det säkert inte!

      Radera
  6. Intressant vetande om blåmärket... det ser ganska ömt ut.
    Gillar våra olika teman som gör att man varje vecka lär sig något nytt :)

    SvaraRadera
  7. Flaggorna vajar i många inlägg, även i mitt! Några färgkombinationsförbud har jag aldrig råkat ut för och jag var nog alltsomoftast klädd i "förbjudna" kombinationer. Jag gillade det som senare kom att kallas "ton i ton" och då ligger olika blågröna nyanser nära till hands för mig. Eller låg. Numera är det mest svart, har jag upptäckt. Hur mycket jag än anstränger mig att köpa något färgglatt kommer jag alltid hem med svarta plagg – till skillnad från dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denn"förbjudna" kombinationen blått och grönt hade jag tidigt mot alla råd! Särskilt olivgrönt och ljusblått. Numera, efter ett långt liv i skrynklig "op-grön" pyjamas på jobbet föredrar jag toner åt det röda och cerise. Blågult klär jag inte i alls, annars hade jag inte brytt mig om nåt tabu. Ton i ton är ofta det mest tilltalande!

      Radera
  8. Intressant med hur kroppen fungerar när det gäller blåmärken :-) Roligt att få veta vad som EGENTLIGEN händer vid blåmärken. Att kombinera gult och blått i kläder känns fortfarande otänkbart för egen del. Konstigt egentligen. Men visst ligger det mycket i "tiden"'vad som anses funka eller ej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det märkligt att modet är så diktatoriskt vad gäller färger! Jag minns en gång för ett antal år sedan att jag letade efter en tröja i en bestämd buteljgrön färg. Jag letade överallt i flera städer i säkert 50 butiker - INGEN hade ens en grön tröja alls - det var inte "inne" med gröna tröjor.
      Men blåmärken antar vilka färger de vill! Alltid.

      Radera
  9. Aj, aj...den där blåmärksbilden gör det ont att se på.
    Svenska Österbottens flagga är precis som Skånes. Samma färger!
    OCH den vajar över hela Österbotten, i de svenska trakterna. I love it!!
    Gul&Blå jeans hade jag, och älskade dem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det visste jag inte att Skåne och Österbotten delar samma flagga! Och vad jag kan hitta på nätet så vet ingen med bestämdhet nånting om varken upprinnelse eller ålder på någon av dem! Men det visar ju att båda landsändarna har god smak....

      Radera
    2. Eller hur ;-) Håller med

      Radera