fredag 22 januari 2010

Fredagstema: Motion
Sparkling står för fredagstemat denna månaden och idag är det motion, vad man brukar göra, om man idkat någon sport tidigare och om träningskläderna är viktiga.

Jag försökte hitta en bättre bild på nätet som illustrerar min favoritställning i Yoga - plogen - men hittade bara denna lilla.  Sedan ett antal år går jag på yoga en gång i veckan under terminerna. Min yogainstruktör har en flerårig gedigen utbildning i klassisk yoga i Kanada för 30 år sedan. Hon kör bara den varianten med oss, ingen power eller annan nymodighet. Det är jätteskönt och hjälper till att hålla  kroppen smidig och mjuk. I början hade jag jättesvårt att synkronisera andningen men numera går det automatiskt och är något jag ofta utnyttjar i andra situationer också när jag vill ta i eller hålla ut en ansträngning. Efter ett yogapass känner jag mig i balans och full av ork att ta itu med mera när jag kommer hem.
Efter att jag slutade jobba för tre år sedan går jag dessutom på styrketräning en gång i veckan. Det gillar jag mindre än yogan men det känns bra att göra det. Det är också en social grej - vi är ett gäng pantertanter och gubbar som ses varje vecka och på styrketräningen kan man ju prata, på yogan är vi tysta. På styrketräningen är det ibland några som motionerar munnen mera än resten av kroppen, dock inte jag. Jag brukat ta i så att jag blir andfådd, annars gör det mindre nytta för kondisen, och då är det jobbigt att prata.

Träningsklädernas utseende är inget jag tänker på. Huvudsaken är att dom är praktiska för sitt ändamål.
Inget får sitta för hårt, inget får flaxa. Det ska gå att ta av ett lager om jag blir för varm och på yogan har jag värmeplagg och filt med till avspänningsstunden.

Annars är jag ingen träningsfreak, långt därifrån. Går gärna långa promenader men är just nu rädd att halka. Jag går ändå men inte lika mycket och helst med broddar på kängorna. Jag har min häst men saknar ridkompis och man blir bara fegare med åren att ge sig ut i skogen som ensam ryttare så nu har det inte blivit nån ridning sedan i somras. Vi har ingen bana vid stallet och jag gillar heller inte heller att bara sitta och harva på ett spår. Hästen är också mycket gladare ute i naturen. Hästen är inackorderad och jag slipper mocka. Det skulle jag i för sig gärna gjort om inte det vore så vanvettigt opraktiskt ordnat i  stallet så att jag retar ihjäl mig. Istället för en rejäl rullebör att tippa i gödselkurran ska man ta upp gödseln i hinkar och BÄRA ut dom och välta i kurran!  Det pallar inte min rygg för.
Jag utnyttjar däremot alla vardagsrörelse jag kan. Jag tar inte hiss om det inte är nödvändigt (t ex med tungt bagage eller om jag ska 18 våningar!), jag går i vanliga trappan bredvid rulltrappan och måste inte parkera närmast affären. På sommaren är det mycket att göra i trädgården, en del av det jobbet ger bra motion.
Gubben är däremot inte intresserad av att röra på sig i "onödan" - jag är glad om jag kan få honom att klippa gräset. Vi har handklippare men bara liten gräsmatta så den är klippt på 20 minuter. Alltid nåt, som fan sa när han fick se Åmål.

9 kommentarer:

 1. Så många i mitt område går på Yoga. Jag provade det i Stockholm för många år sedan men det passade inte min kropp alls. Jag har däremot lärt mig både Tai Chi och Qi Gong. Tycker om båda typerna. Att gå långa promenader är härligt tycker jag. Var ute idag med min granne.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar yoga. Jag gick en termin 2003 hos en duktig tjej som kunde sin sak. Sedan har jag provat lite på Friskis & Svettis också. Jag skulle gärna prova på yoga i värme "bikram" "yin" eller vad det nu heter, det finns nog inte där jag bor bara...
  Bra att ta vara på vardagsmotionen, trappan istället för hissen t ex. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 3. Hahaha, skrattade åt stallsysslorna! Visst betyder röllebrö skottkärra?

  Styrketräning är något jag skulle behöva mycket mer av. Tycker det är urbota tråkigt men vet ju att det är ju så bra. Det är lika på vårt gym, där en del tränar käften mer än något annat!

  Jag har provat på yoga lite men mest Body Balance mer, som är en form av förkoreograferad yoga med inslag av Tai Chi. Jätteskönt!

  Ha en trevlig helg och gubben får vila upp sig lite till för än behöver inte gräset klippas...

  SvaraRadera
 4. Har provat yoga men är nog för hetsig för sådant.Har provat hästar också, men är nog för feg för den storleken:-)

  SvaraRadera
 5. Anne-Marie:
  Jag har testat litet både Tai Chi och Qi Gong och gillar båda. Har planer på att lära mig mer Qi Gong av min kinesiska väninna som är proffs.

  Nilla:
  Bikramyoga i 30° verkar inte lockande på mig. Känns väldigt ofysiologiskt, faktiskt. Ska det likna värmebölja i Indien eller vad är vitsen?

  Taina:
  Visst är rullebör skottkärra. Jag hade först skrivit bara "bör", eftersom vi ofta säger så men insåg att många då kanske inte begrep.
  Gubben har faktiskt blivit tvungen att skotta litet snö...

  Simone:
  Annars vore väl ridning bra om man har dåliga ben! Tänk att få gå fram på fyra friska istället för två halvdåliga:-)!

  SvaraRadera
 6. Tycker du är aktiv ändå! haha du gör väldigt mycket mer än jag iallalfall...!
  Men trapporna tar jag ofta här på jobbet. Dock inte de 18 våningarna upp när jag ska hem! ;-)
  Ha en fin helg nu!
  kramar!

  SvaraRadera
 7. Yoga kör jag bara på wii-fit, jag har aldrig tagit ett pass.
  Men jag känner många som älskar det lika mkt som du gör!
  Vardagsmotion är så bra!
  Ha en fin helg!!

  SvaraRadera
 8. Saltis:
  Ni promenerar ju jättemycket på Manhattan! Och Ella håller dig väl igång så det räcker!

  Annika:
  En fin helg tillönskas dig och din familj!
  Vardagsmotion är det allra bästa, den kommer ju automatiskt om man inte anstränger sig för att komma undan!

  SvaraRadera
 9. Yoga är en favorit men jag har inte varit på jättelänge! Borde gå igen!

  SvaraRadera